Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Централното читалище в Балчик въвлича в нови изкуства

След 30-годишно прекъсване в Белия град се възобновява традицията да има фотокръжок. Първата среща е на 25 ноември от 17,00 часа във фоайето на НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“. Курсът по фотография ще бъде воден от Илия Баев и ще е с продължителност около два месеца, един път седмично, по два часа. 

Ще се наблегне на студийната фотография, теоретична и практическа част, боравене със студийно осветление и професионален фотоапарат. С най-добрите фотографии от хода на обучението ще бъде организирана фотоизложба с награди.

Неотдавна бе подета и инициатива за връщане на самодейния театър в Балчик. Проведените наскоро кастинги показват, че актьорското майсторство е по-привлекателно за жените, отколкото за мъжете. И при групите за възрастни, и при децата се явиха повече представители на нежния пол, каза читалищният секретар Веселин Павлов. Под ръководството на актьора Красимир Ранков трупата започва репетициите в началото на идната година, за да излезе на сцена през пролетта с първата си постановка – „Боряна".БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт "Коледна приказка" представя Вокална формация „Морски гласчета”

Празничен коледен концерт представят малките таланти от варненската Вокална формация „Морски гласчета” към Народно читалище „Васил Левски” 1945 г. тази събота – 10 декември от 15.30 часа в Концертното студио на Радио Варна. Тазгодишният коледен спектакъл е под наслов "Коледна приказка". Вокалният педагог на формацията Евелина Ангелова..

публикувано на 09.12.22 в 08:10

Календарът "Стара Варна-2023" показва първите снимки на града

Календарът "Стара Варна" за 2023-та година беше представен днес. Това издание е наречено "Мост през времето“ и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Княз Александър Първи Батенберг. Издател е Ламбрин Сотиров, варненският общественик и основател на музея „СТАРА ВАРНА“. За това 25-то поредно издание на уникалния за града календар..

обновено на 07.12.22 в 12:00

Коя ще е коледната картичка на Радио Варна тази година?

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, заседава днес следобед, за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 500 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на журито за 2022..

публикувано на 05.12.22 в 15:30

На Никулден представят календара "Стара Варна"

Календарът "Стара Варна" ще бъде представен във Варна. Събитието ще бъде  във вторник, 6 декември, от 12 часа в едноименния музей, който се намира на  ул. "Цар Калоян"5.  25-ият календар носи името "Мост през времето" и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Батенберг. 

публикувано на 05.12.22 в 13:11

Скулпторът Надежда Антова: За мен е голяма чест да журирам деца

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, ще заседава днес, 5-ти декември, от 14 часа за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 700 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на..

публикувано на 05.12.22 в 10:35

Празничната картичка на Радио Варна ясна в понеделник

Журито за традиционния ни конкурс на Радио Варна за детска зимна рисунка, ще заседава на 5-ти декември, понеделник. Традиционният вече конкурс и тази година се радва на голям интерес. За това 7-мо поредно издание своите рисунки малките творци изпращаха до края на ноември (важи датата на пощенското клеймо), до момента се получиха над 450 детски..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

“Последният император” гостува в Гурково

Към забравени понятия като чест и дълг към народа, като клетва и саможертва в името на отечеството, апелира изложбата "Последният император", която ще гостува в Читалище "Свобода-1897" в с. Гурково в навечерието на Коледа. Нейната авторка Веселина Борисова изучава любителски историята на Русия от началото на миналия век и на последното царско..

публикувано на 01.12.22 в 14:27