Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Bahadır Uludağlar (MORIBUND OBLIVION): "Технически музикантите на Балканите са на много високо ниво"

Снимка: www.facebook.com

Интервю с Bahadır Uludağlar и Boz Mustafa (MORIBUND OBLIVION)

Турската блек метъл банда MORIBUND OBLIVION трябваше да се завърне в България. За съжаление от бандата обявиха, че няма да успеят да направят предвидения концерт, заради промяна в състава на групата. Новата дата е 22 април 2023. MORIBUND OBLIVION трябваше да направят концерт на 26 ноември, подкрепени от сънародниците си BIPOLAR ARCHITECTURE и родния блек проект UNINIE и култовите EMBRACE BY DARK. MORIBUND OBLIVION се събират в навечерието на новото хилядолетие. Дискографията й е съставена от седем албума и два миниалбума. Песните са на турски и английски. Като за 23 години бандата е споделяла сцена с CANNIBAL CORPSE, NAPALM DEATH, CARPATIAN FOREST, 1349...

Интервюто с Bahadır Uludağlar и Boz Mustafa е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 21.11.2022 година.


От другата страна - Здравейте, MORIBUND OBLIVION имат вече три концерта в България.

Bahadır Uludağlar - Така е, ти го каза. Били сме два пъти в София и един път в Русе. Наистина сме развълнувани да свирим при Вас. Преди две години изкарахме албума „Endless”. Издадоха го „Talheim Records” в Германия и Австрия. Първо, обаче, се появи в дигиталните платформи. После издадохме физическа версия на албума. Заради корона проблемите многократно отлагахме концерти.

От другата страна - Какво предпочитате – да сте хедлайнъри или да участвате на фестивали?

Boz Mustafa – Всеки концерт е сам за себе си. На всеки един от тях даваме максимума от възможностите си. От една страна феновете може да са по-любопитни, ако присъстват за първи път на наш концерт. Разбира се, когато сме хедлайнъри или кохедлайнъри на фестивал, стоим под по-силни прожектори, ако мога така да се изразя. Искам да се върна на предишния въпрос и да кажа, че съм много щастлив, че ще свирим във Вашата страна, която ни е съсед. На мен ще ми бъде за първи път. България наистина е много специална страна за мен, защото сме съседи и ми е интересно каква е разликата между българските и турските слушатели.

От другата страна - MORIBUND OBLIVION се събират 1999, в началото на дигиталната ера. Тя помага ли на групата и променя ли перспективата пред бандата?

Boz Mustafa – В началото всичко беше като Големия взрив. За нас нещата не започнаха със Spotify. Сигурно си спомняш Myspace. С тази платформа започна всичко. Тя беше много популярна особено сред метъл и рокендрол бандите. С MORIBUND OBLIVION постоянно се ровихме из нея. В началото на новото хилядолетие Myspace беше много популярна платформа. След което в живота ни се появиха YouTube и Spotify. И особено YouTube. Тогава MORIBUND OBLIVION пуснаха едно видео. То буквално взриви турската метъл сцена. Защото никой преди това не беше правил подобно нещо с такава продукция и добър микс, и мастъринг. Това беше първата бомба. След което групата продължи да подобрява нещата стъпка по стъпка.

Bahadır Uludağlar – Започнахме да работим като бандите по света.

От другата страна - Днес успехът по-лесно ли се постига?

Boz Mustafa – Всеки вече притежава домашно студио. Би трябвало да е по-лесно. Но винаги, за да предложиш добър краен резултат, ти трябва хубава техника.

Bahadır Uludağlar – Добрата продукция не е достатъчна. За разлика от миналото, днес е по-лесно да публикуваш музиката си, по-лесно се издават албуми, също така възможностите за работа с лейбъли са по-големи. И по-лесно можеш да достигнеш до феновете по света.

Boz Mustafa – Всяка група може да има свои музикални канали в платформите и може много лесно да качва песни. Става много бързо. Понякога това е добре, друг път не, но всеки може да намери златната среда за себе си. Феновете бързо могат да достигнат до групите от любимите си стилове. Както и за да открият нещо ново. Проблемът е, обаче, че пада качеството на музиката. Но аз съм маниак на тема качество.

От другата страна - Bahadır работи като графичен дизайнер, нали?

Bahadır Uludağlar – Всъщност съм рекламодател в Истанбул. Аз съм артистичен директор на „Pfizer” и големи турски корпорации. Навремето работех за Adidas, Турция. Също така правя концертни плакати, както и други художествени произведения.

От другата страна - Какво мислят колегите ти за това, че свириш в екстремна банда и имаш музикална кариера?

Bahadır Uludağlar – Винаги ме подкрепят. Когато си музикант винаги изпадаш в по-различни ситуации от нормалните. Всеки път колегите ми отбелязват, че съм много талантлив и уважават музикалната ми кариера. Благодаря им, разбира се. Тяхната подкрепа е много важна за мен, което ме кара да се чувствам много добре. В живота ми двете работи винаги вървят ръка за ръка и заедно.

От другата страна - А какво мислят близките Ви за това, че свирите в екстремна група?

Bahadır Uludağlar – Подкрепят ни. Постоянно. Родителите ни ни вярват безрезервно. И уважават избора ни.

Boz Mustafa – Аз съм историк. И археолог по същото време. В началото музиката ми беше хоби. Сега обаче имам собствено студио в Измир. Интересно е, че всички мои колеги-археолози, са музиканти. Баща ми винаги ми е казвал – „Не викай толкова силно, защото никой не те разбира. Изговаряй думите спокойно, за да могат хората да чуят какво казваш.”

От другата страна - Бихте ли споделили детайли за турската метъл сцена?

Bahadır Uludağlar – Преди две години, както навсякъде, сцената за тежка музика беше много голяма. Имаше много рок и метъл фестивали. За две години, обаче, всички си останахме вкъщи. Работихме от вкъщи. Музиката беше изтикана в ъгъла, нямаше събития. Тази година нещата започнаха да се отпушват. Организираха се много концерти. По-специално в Истанбул. Продължаваме в нормално темпо.

От другата страна - Каква е причината според Вас Балканите да не излъчат наистина голямо име в рок музиката?

Bahadır Uludağlar – Труден въпрос. Не бих могъл да посоча основателна причина. Не знам. По принцип метъл духът е еднакъв навсякъде. Металните глави са еднакви навсякъде. Не знам защо обаче Германия, Франция, Италия, Испания са много големи, както в Европа, така и в света. Може би възможностите там са по-големи. В Турция и на Балканите технически музикантите са на много високо ниво. Няма съществени разлики с европейските метъл банди.

Boz Mustafa – Балканите и източноевропейските страни не са икономически силни. Не са богати държави, както страните на Запад. Мисля, че можем да сведем първоизточника до съветските времена, когато имаше оформени два блока, които се разграничаваха един от друг. Не искам да намесвам политиката, но една от причините може да се крие точно тук.

BahadırUludağlar – Това е самата истина.

Boz Mustafa – Вземи Сърбия и преди това Югославия. Не толкова отдавна там имаше страшно много войни. Те също оказват своето влияние от дистанцията на времето. Не познаваме и толкова много украински групи. На Балканите е така. Може би единствено поляците успяха да скъсат тези вериги. Но това е моята идея за нещата.

От другата страна - Връщаме се на MORIBUND OBLIVION. Защо всъщност събрахте групата? И кои бяха основните Ви вдъхновения тогава?

BahadırUludağlar – Блек метълът е много специална музика за мен. Блек метълът винаги предизвиква специални емоции у мен. Винаги съм разделял музиката на блек метъл и всичко останало. Избрах този стил, защото с него по най-добрия начин мога да изразя душата си. Той е много добро решение.

Boz Mustafa – Блек метълът е може би най-добрият начин Bahadır да изрази себе си – с крясъци и бласт бийтове. MORIBUND OBLIVION не е първата му банда. Той винаги е бил в блек метъла. 1999 година не е началото за него.

Bahadır Uludağlar – IMMORTAL е групата, която ме запали по стила. Също така DARKTHRONE, SATYRICON – класически блек метъл банди от Норвегия.

От другата страна - А какво е мнението Ви за блек метъла днес?

Bahadır Uludağlar – В миналото блек метъл музикантите бяха много популярни, но причините бяха извън музиката. Вземи изгарянето на църкви. Днес техниката на изпълнение е на много високо ниво. Музикантите са много по-добри в това отношение в сравнение с миналото. За хората днес са по-важни текстовете от настоящето, истинските истории, както и добрата музика, и качествата на музикантите. Фантастичните истории не привличат вече.

Boz Mustafa – Днес феновете предпочитат реалистичния звук. Не се интересуват от фантазии. Те предпочитат по-качественото изпълнение и по-способните музиканти. Горенето на църквите и убийствата в началото изглеждат като тийнейджърски бунт. Днес нещата с блек метъла са много по-сериозни. Способностите на музикантите, качеството на звука и продукцията са на много по-високо и сериозно ниво. Темите, които се разглеждат в текстовете, са също по-сериозни. В началото те са били антирелигиозни, против църквата. А днес са свързани с космологията, космоса, с духа и духовните параметри. Днес блек метълът експлоатира много повече теми. Имаме и фолк блек метъл, в който се използват традиционни инструменти. Което много ми харесва. Те обогатяват стила.

От другата страна - Кой е Вашият най-рокендрол момент?

BahadırUludağlar – Имам много специални спомени от първия ми концерт в Европа. Той беше в Германия. Бяхме само MORIBUND OBLIVION.

Boz Mustafa – Историята, която ще разкажа, може би звучи тъжно. Преди години свирех в друга банда. Имахме концерт в един местен клуб. Феновете обаче бяха много брутални. В някакъв момент започнаха пого. Един индивид от публиката скочи на сцената, удари микрофона ми, който ми разби зъбите. Кръвта беше навсякъде. Всичко това стана през 90-те.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Чешмеджиева: В ефира на Радио Варна се чува гласът на хората

Радио Варна - първата радиостанция в България, днес навършва 88 години. За символиката на двете осмици, за успехите и предизвикателствата в съвременната журналистика разказва директорът на медията Наталия Чешмеджиева: Каква символика виждате в двете 8-ци? Числото 8 е символ на успех, на просперитет, на самочувствие, на решителност. Ние в Радио..

публикувано на 09.12.22 в 07:20

Поетесата Камелия Панайотова: Винаги съмнението ни движи напред

23-годишната поетеса Камелия Панайотова спечели голямата награда от 12-ия Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”, който се провежда в Пловдив. В надпреварата участваха 98 кандидати. Наскоро  тя бе удостоена със специалната награда за поезия в Националния конкурс на името на Георги Черняков. Камелия Панайотова е едно от най-новите имена..

обновено на 08.12.22 в 10:51

"Кавал парк" - филм за Александър Еплер, който ни научи на любов към България

Документално-художествената лента "Кавал парк" представят днес, 7 декември, във Варна. Прожекцията е в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център, с начален час 18:30 . На 8 декември филмът за "човека, който ни научи на любов към България" ще бъде в Каварна , а на 9 декември - в София. Филмът "Кавал парк" е посветен на виртуозния музикант..

публикувано на 07.12.22 в 14:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Вярата дава надежда

Вярата дава надежда. Забелязва се световна тенденция на отлив от нея в днешния технологичен свят, но ще дойде време, когато ще се завърнем към изконните ценности. Това каза капитан Димитър Димитров,  президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, навръх Никулден, празник на моряците, рибарите и банкерите. Всяка година..

обновено на 06.12.22 в 14:27

Как да разпознаем потенциален самоубиец?

За съжаление, само за седмица във Варна трима души сложиха край на живота си, скачайки от Аспаруховия мост. Черната статистика и зачестилите напоследък случаи на самоубийства провокираха някои въпроси, свързани с психичното здраве на хората и какво би провокирало човек да стигне до едно такова крайно решение. Според професор Христо..

публикувано на 06.12.22 в 10:28

Все още липсва механизъм за работа между доброволците и институциите

Почти 11 млн. лв. са дарили гражданите у нас за различни каузи през 2021 г. Данните са от годишният анализ за предишната година на Български дарителски форум (БДФ). Обемът на дарените средства е с около една четвърт по-малко спрямо 2020 г. Информацията е на база официални данни от НАП, справки от sms номерата на мобилните оператори, както и от преглед на..

публикувано на 05.12.22 в 09:30

Charlotte Wessels (екс-DELAIN): "Когато си сам, победите са по-лични, но това се отнася и за провалите"

Интервю с Charlotte Wessels (екс-DELAIN) Вторият самостоятелен албум на бившата вокалистка на DELAIN Charlotte Wessels отново се казва „Tales From Six Feet Under“ с допълнението - част втора. И той е резултат от творческата енергия на певицата, след раздялата й с бандата. Отново е записан в мазето и е продължение на самостоятелното пътешествие на..

публикувано на 04.12.22 в 13:51