Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Роботизираната хирургия вече не е бъдеще, а настояще

| обновено на 24.11.22 в 17:50
Снимка: Архив

Научноизследователската и развойна дейност, нови знания и технологиите, както и обучението на студенти, специализанти, докторанти и други клинични специалисти в различни области на медицината са във фокуса на проекта „Център за компетентност в областта на персонализираната медицина, телемедицината и 3D медицината, роботизираната и минимално инвазивната хирургия”.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и Европейския фонд за регионално развитие, а стойността му е близо 24 милиона лева. Той се реализира от Медицинския университет в Плевен.

Центърът за компетентност, носещ името „Леонардо Да Вични” беше открит през април от министъра на образованието и науката. Към днешна дата в него вече има изградени 10 лаборатории, които предизвикват огромен интерес сред бъдещите студенти по медицина, а вече са налице и първите научни постижения. Това сподели ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров.

"В областта на минимално инванзивната и роботизираната хирургия вече имаме международна статия в престижно американско списание. Първи научни публикации имаме и в областта на био 3D принтирането със заготовките и клетъчните култури, които се отглеждат в Центъра за компетентност. Първи научни публикации са направени и в областта на персонализираната медицина", каза проф. Димитров.

Проектът приключва през 2023 година, а дотогава пред центъра стоят редица предизвикателства, свързани с неговото функциониране, поясни още ректорът на МУ в Плевен. Интерес към центъра за компетентност вече проявява и бизнеса, което по думите на проф. Димитров е изключително важно за затварянето на триъгълника на знанието "висши училища-научни институти-бизнес".

В момента се организират серия от Дни на отворените врати в Центъра за компетентност, а различни лаборатории са посещавани с интерес от ученици между 9 и 11 клас. Те са останали впечатлени от студиото за виртуална реалност, в което се предлага директна връзка с операционните в две болници в град Плевен. Така учениците имат възможност да наблюдават интервенциите. Интерес предизвикват и 3D принтерите, поясни още проф. Добромир Димитров.

Центърът за компетентност служи като стимул за привличане на нови студенти. В това беше категоричен д-р Мартин Караманлиев, специализант в Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ в Плевен и млад учен в центъра. Той участва в два  работни пакета от проекта – Минимално инванзивна и Роботозирана хирургия.

"Студентите могат да се докоснат до тип хирургия, който е много близък до световните и европейски стандарти. На монитори в операционната зала, те виждат всичко това, което и хирурга вижда. Така студентите са почти като участници в операцията. Можем да им показваме отделни етапи или конкретната анатомия на пациента", разкри д-р Караманлиев.

Роботизираната хирургия дава възможност и за по-добро качество на лечение на пациентите, допълни още той.

Един от основните партньори на Центъра за компетентност е Медицински университет - Варна, където беше изграден Център по роботизирана хирургия и беше закупена роботизирана система. В Плевен пък беше надградена съществуващата роботизирана система. А двете висши учебни заведения работят в добра колаборация, каза още д-р Караманлиев.

По думите му, ако преди години роботизираната хирургия беше считана за бъдещето на медицината, то сега тя е настоящето.

Сред другите основни партньори в реализацията на проекта са Институтът по роботика към БАН, както и университетските болници „Света Марина” във Варна и „Д-р Георги Странски” в Плевен, компания за иновативни решения „5th Degree” и Florida Hospital Cancer Institute в САЩ.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме света Анна

На 9 декември православните християни честват зачатието на св. Анна – майка на Богородица, потомка на Аароновия род. Както е записано в житието на светите богоотци Йоаким и Анна, те дълги години нямали деца, въпреки своя праведен и скромен живот, а както е известно, в много древни култури това се приема за наказание свише и знак за натрупани..

публикувано на 09.12.22 в 06:52

Без ограничения за броя на студентите, които искат да отидат на бригада в САЩ

През следващата година няма да има ограничения на броя на българските студенти, които могат да се явят на интервю за J1 виза и да заминат на бригада в Съединените щати  по програмата "Работи и пътувай", съобщиха  от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ след среща в американското посолство у нас, проведена тази..

публикувано на 08.12.22 в 18:18
Общежитие ИУ-Варна

Няма да се вдигат наемите на студентските общежития

Няма да се вдигат наемите на студентските общежития. Това каза Доротея Николаева, заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети, навръх 8 декември. Припомняме, в морската столица средната цена на наема на студентските общежития е между 70 и 90 лева. Тя важи за Икономическия, Медицинския и Техническия университет. В..

обновено на 08.12.22 в 16:48

Да помогнем на Дани да сбъдне мечтите си

Въпреки крехката си възраст Дани преминава през множество изпитания. Още като бебе той се сблъсква със злокачествено онкологично заболяване, а когато е на 3г. и всичко лошо би трябвало да е вече зад гърба му, той отново е изправен пред битка за живот! Откриват му тумор на Вилмс, който бързо образува метастази в белия дроб. Лечението е тежко, мъчително и..

публикувано на 08.12.22 в 14:09

С кастинги избират наематели в София

Сега ще ви разкажа една съвсем истинска история. Тя ми беше споделена вчера от мой приятел, който наскоро отиде да работи в София и започна да си търси квартира там. Първото, с което се е сблъскал са многото фалшиви обяви, които са пълни със снимки на направо луксозни жилища и то на много приемлив наем. Хайде, да кажем, че това е нормално..

публикувано на 08.12.22 в 13:44

Морско училище отбеляза своя патронен празник

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 113-годишнината от рождението на своя патрон.  Носителят на голямата награда от конкурса "Вапцарови дни" Алекс Алексиев изпълни "Песен за човека" на официалната церемония. Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров-началник на училището, посочи, че и днес е валидно мнението на поета, че морската Алма Матер дава..

публикувано на 07.12.22 в 16:19

117 години навършва днес Специалното училище за незрящи във Варна

С тържествен концерт под наслов „Заедно“ Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна днес отбелязва своята 117-та годишнина от създаването си. На сцената на Фестивален и конгресен център се изявиха заедно настоящи и бивши възпитаници на училището. За първи път прозвуча и химнът на специализираното школо. Още..

публикувано на 07.12.22 в 14:40