Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботизираната хирургия вече не е бъдеще, а настояще

| обновено на 24.11.22 в 17:50
Снимка: Архив

Научноизследователската и развойна дейност, нови знания и технологиите, както и обучението на студенти, специализанти, докторанти и други клинични специалисти в различни области на медицината са във фокуса на проекта „Център за компетентност в областта на персонализираната медицина, телемедицината и 3D медицината, роботизираната и минимално инвазивната хирургия”.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и Европейския фонд за регионално развитие, а стойността му е близо 24 милиона лева. Той се реализира от Медицинския университет в Плевен.

Центърът за компетентност, носещ името „Леонардо Да Вични” беше открит през април от министъра на образованието и науката. Към днешна дата в него вече има изградени 10 лаборатории, които предизвикват огромен интерес сред бъдещите студенти по медицина, а вече са налице и първите научни постижения. Това сподели ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров.

"В областта на минимално инванзивната и роботизираната хирургия вече имаме международна статия в престижно американско списание. Първи научни публикации имаме и в областта на био 3D принтирането със заготовките и клетъчните култури, които се отглеждат в Центъра за компетентност. Първи научни публикации са направени и в областта на персонализираната медицина", каза проф. Димитров.

Проектът приключва през 2023 година, а дотогава пред центъра стоят редица предизвикателства, свързани с неговото функциониране, поясни още ректорът на МУ в Плевен. Интерес към центъра за компетентност вече проявява и бизнеса, което по думите на проф. Димитров е изключително важно за затварянето на триъгълника на знанието "висши училища-научни институти-бизнес".

В момента се организират серия от Дни на отворените врати в Центъра за компетентност, а различни лаборатории са посещавани с интерес от ученици между 9 и 11 клас. Те са останали впечатлени от студиото за виртуална реалност, в което се предлага директна връзка с операционните в две болници в град Плевен. Така учениците имат възможност да наблюдават интервенциите. Интерес предизвикват и 3D принтерите, поясни още проф. Добромир Димитров.

Центърът за компетентност служи като стимул за привличане на нови студенти. В това беше категоричен д-р Мартин Караманлиев, специализант в Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ в Плевен и млад учен в центъра. Той участва в два  работни пакета от проекта – Минимално инванзивна и Роботозирана хирургия.

"Студентите могат да се докоснат до тип хирургия, който е много близък до световните и европейски стандарти. На монитори в операционната зала, те виждат всичко това, което и хирурга вижда. Така студентите са почти като участници в операцията. Можем да им показваме отделни етапи или конкретната анатомия на пациента", разкри д-р Караманлиев.

Роботизираната хирургия дава възможност и за по-добро качество на лечение на пациентите, допълни още той.

Един от основните партньори на Центъра за компетентност е Медицински университет - Варна, където беше изграден Център по роботизирана хирургия и беше закупена роботизирана система. В Плевен пък беше надградена съществуващата роботизирана система. А двете висши учебни заведения работят в добра колаборация, каза още д-р Караманлиев.

По думите му, ако преди години роботизираната хирургия беше считана за бъдещето на медицината, то сега тя е настоящето.

Сред другите основни партньори в реализацията на проекта са Институтът по роботика към БАН, както и университетските болници „Света Марина” във Варна и „Д-р Георги Странски” в Плевен, компания за иновативни решения „5th Degree” и Florida Hospital Cancer Institute в САЩ.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41