Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна финансира подготвителната процедура за саниране

| обновено на 28.11.22 в 14:44
Снимка: С. Спиридонова, Радио Варна

На извънредно заседание днес Общинският съвет във Варна разгледа предложението на кмета да бъдат подпомогнати сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради във връзка с новата програма за саниране. Аргумент са кратките срокове и невъзможността на сдруженията да осигурят необходимите средства за изготвяне на изискуемата документация. Предложението на кмета е разходите да бъдат поети от бюджета на Община Варна до възстановяването им от програмата. Това означава да бъдат отпуснати до 20 млн. лева. Сградите, които могат да кандидатстват за обновяване, трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г. Срокът за кандидатстване е до 31 март 2023 г.

 Според зам.-кмета на Варна инж. Христо Иванов, за да получи финансирането, етажната собственост трябва да докаже, че отговаря на условията за кандидатстване.

Чуйте още какаво добави инж. Иванов:


 За улеснение на гражданите ще бъдат подготвени типови договори, а специализирано звено към Община Варна ще предоставя безплатни консултации по процедурата.

Община Варна ще подпомогне собствениците на имоти, които ще кандидатстват по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. От общинския бюджет за 2023 и 2024 г. ще бъдат отпуснати до 20 млн. лв. за изготвяне на необходимата техническа документация за участие в програмата. Това реши Варненският общински съвет на извънредно заседание, свикано именно заради новата процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Новата програма ще започне съвсем скоро и ще протече в два етапа. При първия ще може да се кандидатства до края на май 2023 г., като одобрените жилищни сгради ще получат безвъзмездно 100% от средствата за саниране. За да участват, собствениците са длъжни да регистрират сдружение с най-малко 67% съгласие за участие в програмата, както и 100% съгласие за изпълнение на строително-ремонтните дейности. Друго условие е всяко сдружение да изготви за своя сметка технически паспорт на сградата, енергийно обследване и архитектурно заснемане. Разходите за тези документи ще бъдат възстановени по-късно от безвъзмездната финансова помощ от ЕС. Поради кратките срокове за кандидатстване и немалките суми за изготвяне на изискуемата документация кметът на Варна предлага средствата за тях да бъдат осигурени от общинския бюджет до възстановяването им от програмата. За технически паспорт, за обследване за енергийна ефективност и за архитектурно заснемане ще са необходими по 6,12 лв./кв. м с ДДС. Тази сума е непосилна за част от домакинствата, затова общинската администрация реши да осигури заемообразно финансиране, стана ясно на заседанието. Програмата ще се осъществява на територията на цялата страна, във всички 265 български общини. Бюджетът по първия етап е близо 1 млрд. и 130 млн. лв. с включен ДДС, а очакваните резултати са близо 3,7 млн. кв. м подобрена разгъната застроена площ. Санирането ще се финансира със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Сградите, които могат да кандидатстват за обновяване, трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г. Освен това в тях трябва да има най-малко четири жилища с различни собственици. Одобрените за финансиране сгради могат да получат между 100 хил. лева и 6,5 млн. лева. Всички сгради, които ще бъдат санирани по новата програма, трябва да постигнат енергиен клас „B” и минимум 30% спестяване на първична енергия. Основната цел е подобряване на условията и качеството за живот на хората чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд.

В дневния ред беше включена и инвестиционната програма на „Двореца на културата и спорта“. Общинското дружество планираше да вложи 18 млн. лева в нови съоръжения, с които да модернизира комплекса и да подобри транспортно-комуникационната среда около него. За финансиране на строително-монтажните работи бе необходим банков кредит, за тегленето на който общинските съветници трябваше да дадат съгласието си. Внесеното предложение обаче не събра необходимия брой гласове.

Кратко обобщение на днешната сесия пред репортера ни Ваня Славова направи Мартин Златев от групата  "Обединени за Варна":







По публикацията работи: Кремена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може се замени и от електрически автобуси ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Първо заседание на РИК-Варна

Членовете на Районната избирателна комисия във Варна са опитни, тъй като от много години се занимават с провеждането на избори и при добра разяснителна кампания и обучение на членовете на секционните комисии, които ще са с по девет души, няма да има проблеми, въпреки вота „две в едно“. Това коментира след първото заседание на РИК Велин Жеков - председател..

публикувано на 20.04.24 в 13:29

Варна отбеляза 148 години от Априлското въстание

На днешния 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание. По нов стил го отбелязваме на 1 май - датата, на която е трябвало да избухне въстанието. Макар то да  завършва неуспешно, оставя трайна следа в българската история, като бележи връх в дейността на българското освободително движение. Във Варна..

публикувано на 20.04.24 в 11:39

"Аз вярвам и помагам" за девети път събират капачки във Варна

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Още в началото на събитието..

публикувано на 20.04.24 в 10:06
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41