Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите застраховат повече автомобилите си, отколкото имуществото

Снимка: БГНЕС

С всяка година расте броят на природните бедствия и щетите от тях в световен мащаб. Според Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи,  ако в периода от 70-те години на миналия век до 2005 година общият брой на щетите от стихии в света е достигал до 30 милиарда евро, то в последните 2-3 години тази цифра е скочила неколкократно.

"През 2020 година щетите възлизат на 175 милиарда евро. През 2021-ва са били 91 милиарда, а от началото на тази година щетите са около 72 милиарда евро. Това е феномен, който принуждава някои правителства по света да направят имущественото застраховане задължително", поясни Колчакова.

В България също не ни подминават природните бедствия, а едно от последните беше в Карловско, където все още се възстановяват от щетите от наводненията. Случилото се там извади на дневен ред темата за имущественото застраховане – нещо, което не се нрави особено на българина. Според Нина Колчакова, тази тенденция е притеснителна на фона на нарастващия брой на природните бедствия.

"В България все още разчитаме повече да ни помага държавата и близките. Когато се случи някое бедствие и журналистите попитат хората, чиито имоти са пострадали, дали са застраховани, най-често чувам отрицателен отговор, защото застраховките били много скъпи, а застрахователите не плащали. Това не е вярно", категорична беше Колчакова.

От Асоциацията на българските застрахователи са провели проучване чрез една от големите застрахователни компании у нас. Оказва се, че застрахованите имоти в Карловско в тази компания са само 20, а в същото време застрахованите автомобили са 3700, сподели Нина Колчакова.

Тя поясни, че автокаското е по-скъпо от застраховката на къща или имот.

"Застраховката на автомобила струва 300-400 лева, а застраховката на една къща е 100 лева. Според мен този нисък интерес към имущественото застраховане се дължи на едни трайни нагласи, че застраховането е скъпо, че застрахователите не плащат. Земеделските производители тръбят след всяка градушка, че не са си направили застраховка, защото застрахователите не плащали. Това няма нищо общо с действителността", каза Колчакова.

Людмил Николов е земеделски производител от ветринското село Средно село, който обработва 15 хиляди декара земя. Правил си е застраховки, но вече се е отказал.

"Плащал съм застраховки по 5 лева на декар. Когато се наложи ми изплатиха 5 лева и 16 стотинки и така приключих със застраховките", каза Николов.

Много от лозарите също не застраховат своите масиви. Според Петьо Бошнаков, собственик на над 6 хиляди декара лозя във Варненско, причината за слабия интерес към застраховането е разминаването в предложенията на застрахователите и очакванията на лозарите.

"Мисля, че застрахователите не са узрели да застраховат в земеделието. Аз дълги години съм застраховал, но когато се случат някакви събития има проблеми с разплащането. Начинът, по който се оценяват щетите също не удовлетворява производителите. Давам ви пример с една градобитно ударена чепка грозде, на която са спукани 10 зърна от 50, застрахователите ви казват, че имате 20% щета. Пренебрегва се обаче фактът, че това грозде е градобитно и минава като второ качество или въобще не може да се реализира", поясни Бошнаков.

Нина Колчакова разкри, че е направено проучване, според което при природно бедствие застрахователите плащат в рамките на месеца, докато държавните помощи идват чак след година и са много по-малко по думите й.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01