Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скулпторът Надежда Антова: За мен е голяма чест да журирам деца

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, ще заседава днес, 5-ти декември, от 14 часа за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 700 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина.

В състава на журито за 2022 г. са скулпторът Надежда Антова, Доротея Павлова - директор на ГХГ“Борис Георгиев“-Варна и графичният дизайнер Виктор Петков.

Публиката ще определи и специалната награда „Най-харесвана рисунка" чрез гласуване във фейсбук страницата на Радио Варна, където са публикувани всички рисунки. Гласуването е активно и ще продължи до 12-ти декември.

Награждаването с откриване на изложбата с детските творби ще бъдат в Арт салона на Радио Варна на 12-ти декември от 18 часа.

За мен е голяма чест да журирам деца, сподели преди журирането днес скулпторът Надежда Антова, която за първи път е част от оценяващите в конкурса на Радио Варна:

Колкото обществото да подценява по някакъв начин тяхното творчество като детско, да му слага етикет, това е едно голямо творчество. Необходим е прецизен поглед, защото децата са дълбоко искрени и ако някъде нещо искрено не забележим, това ще е липса на професионализъм от наша страна. Увещам го като тежка задача пред себе си, но се радвам и чакам с нетърпение какво ще видим.
Имате ли конкретни очаквания във връзка с тематиката или се оставяте да бъдете изненадана от малките художници?
Изненадата е преди всичко. Мисля, че децата се развиват много бързо, правят нестандартни неща и са много смели! Точно тази смелост очаквам да видя как се е разгърнала. Децата както рисуват, някои казват едно и също, така имат страхотна индивидуалност и много бързо се развиват. Техния вътрешен сват е много интересен и ние трябва да го прочетем на рисунката. И, разбира се, смелостта, с която подхождат към техниките. Аз съм изумена колко са смели и в полагане на бои, дори работа с моливи, какви ли не техники. Толкова смело подхождат, че им свалям шапка за това!

По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бионсе отнесе Грами за 32-ри път

След 88 номинации в кариерата си, R&B певицата и поп звезда спечели 32-рата си награда "Грами" в неделя за най-добър албум с танцова/електронна музика, с което постави рекорд за най-много спечелени награди "Грами". Шолти, диригент от унгарски произход, който беше предишният лидер, спечели последната си награда през 1998 г...

публикувано на 06.02.23 в 06:26

Премиера на балета "Ромео и Жулиета" във Варна

Премиера на балета "Ромео и Жулиета" по музика на Сергей Прикофиев във Варна. Тя ще бъде на Основна сцена на Държавната опера от 19 часа на 8 февруари, сряда, съобщиха от културната институция. Хореографията на спектакъла е дело на Сабрина Боско . Сценографска идея: Сергей Бобров, художник: Ася Стоименова. В главните роли са Мартина Префетто и..

публикувано на 04.02.23 в 16:42
Вирджиния Георгиев-Джакомети, портрет от Борис Георгиев

Градската галерия "Борис Георгиев" във Варна почита паметта на дъщерята на своя патрон

Вирджиния Георгиев-Джакомети, дъщеря на големия художник Борис Георгиев, патрон на Варненската градска художествена галерия, е починала в Италия на 90-годишна възраст, съобщиха от културната институция. Вирджиния Джакомети, осиновената дъщеря на художника, беше посветен на изкуството приятел на България, припомнят от ГХГ "Борис Георгиев". Пръв..

публикувано на 04.02.23 в 14:52

Зорница София: "Майка" е филм за цели семейства, докосва силно определени хора

Прожекция на филма "Майка" и среща с част от екипа му ще се проведе от 16,30 часа днес, 4 февруари, във Варна. Мястото е Фестивалният и конгресен център. "След филма ще си поговорим за всичко, което интересува публиката. За мен е изключително важно да чуя мнението на зрителите. "Майка" е филм за цели семейства - на прожекциите идват родители, които..

обновено на 04.02.23 в 09:21

Археологическият музей във Варна представя изложба с християнско изкуство

Изложба с християнско изкуство ще бъде открита в 15 часа   днес в Археологическия музей на Варна. Тя е от колекцията на първия частен музей в България - „Арете“, и включва оригинали и копия на икони, накити и други произведения, съобщават от Регионалния исторически музей във Варна.   Във фокуса на гостуващата колекция, наречена „Армията на..

публикувано на 04.02.23 в 07:54

Съвместна изложба и концерт на варненски и украински деца

Повече от 100 украински деца ще се включат в голям съвместен концерт и изложба със свои връстници, възпитаници на Центъра за подкрепа на личностно развитие - Общински детски комплекс, Варна, тази неделя. Експозицията с творбите на младите таланти ще бъде подредена във фоайето на Младежкия дом. Нейното официално откриване ще бъде в 14,30 ч. От..

публикувано на 03.02.23 в 15:50

Варненски творци сред номинираните за "Икар"

"Изберете театъра" е тазгодишното мото на театралните награди "Икар", които се връчват ежегодно от Съюза на артистите в България. По традиция официалната церемония ще се състои в Световния ден на театъра 27 март. Днес бяха обявени номинациите за престижната награда, предаде БНР. Държавният куклен театър във Варна е с две номинации - за куклен..

публикувано на 02.02.23 в 19:01