Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2000 души с недостатъчен стаж за пенсия ще могат да се пенсионират

Снимката е илюстративна
Снимка: архив-БНР

След дебат, продължил над два часа, народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Това стана със 131 гласа "за", 31 гласа "против" и 38 гласа "въздържали се", предаде БГНЕС.

Със законопроекта се предлага периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Според вносителя целта на предложения законопроект е допълване на дефиницията на понятието „действителен стаж“  – периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл. 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ) да се зачитат за действителен осигурителен стаж при пенсиониране.

Предлаганите промени ще дадат възможност на около 2 хил. лица с недостигащ около две години осигурителен стаж да се възползват от правата за пенсиониране. Годишно по този ред придобиват право на пенсия около 10 хил. лица. При среден размер на получаваната пенсия 314,50 лв. се очаква средномесечният допълнителен разход за тях да бъде в размер на 629 хил. лв., а на годишна база увеличението да бъде малко над 7,5 млн. лв., която сума няма да застраши финансовата стабилност на Фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобуси и тролеи по няколко линии с допълнителни курсове във Великденската нощ

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка „бл. 407“ в 22:45 ч. и в 01:20, от сп. "Централна поща" - в 00:40 ч. и 02:00 ч.; - Автобусна линия..

публикувано на 04.05.24 в 10:39

Според Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, потребителската кошница за Великден е с 6% по- евтина спрямо миналата година

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата . 137 лв. е стойността ѝ тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата година. Твърдението е на председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата Владимир..

публикувано на 04.05.24 в 10:13

Изтича крайният срок за промени в състава или в наименованието на коалициите, регистрирани за участие в изборите на 9 ти юни

Партиите и коалициите имат последна възможност да подадат заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за извършване на промени в състава и/или в наименованието на регистрирана коалиция. Това може да стане до 17:00 ч. днес, 4 май. До 17:00 ч. на 7 май партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до ЦИК за регистрация на..

публикувано на 04.05.24 в 08:28
Изгрев във Варна

И днес ще бъде облачно, с валежи от дъжд

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На отделни места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици, но до вечерта в повечето райони ще спрат. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури днес, ще бъдат в интервала от 15° до 20°. За Варна максимална около 18°. Вълнение на..

обновено на 04.05.24 в 08:21
Крит

Конфискуваха хиляди незаконни фойерверки на о-в Крит

Полицията на остров Крит арестува мъж, обвинен в притежание и търговия с хиляди фойерверки и сигнални ракети, които се използват незаконно по време на Великденските празници в Гърция. Полицейското управление в Ретимно проведе разследване в предприятието на заподозрения в района на Милопотамос и..

публикувано на 03.05.24 в 17:05

Продължителността на живота в България е най-ниската в ЕС през 2023 г.

Според предварителните данни за 2023 г., средната продължителност на живота в ЕС е била 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 над 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната европейска статистика Евростат. По този показател България заема незавидната последна позиция в..

публикувано на 03.05.24 в 16:25

Варненец на 23 години- известен на МВР, е задържан за кражба

Варненец на 23 години- известен на МВР е задържан за кражба след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Преди няколко дена е подаден сигнал от пострадалия в районното, че е извършена кражба на велосипед, оставен без надзор в двора на местен ресторант. Униформените задържали младежа, който е посегнал на колелото. По случая е..

публикувано на 03.05.24 в 13:52