Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 32 тона отпадъци събра кампанията “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!”

Над 32 000 кг отпадъци - пластмаса, метал, стъкло и хартия са върнати за рециклиране, благодарение на кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”. От тях 21 тона е количеството събрани пластмасови опаковки.

Граждани, организации и институции от цялата страна продължават да си партнират в кампанията за повишаване нивата на рециклиране и през 2023-та, разказа в интервю за Радио Варна Румяна Киризиева от платформата „БГ Бъди активен“. Ще има Варна постоянен шишеяд – инсталация за събиране на пластмасови бутилки, чуйте в прикачения звуков файл:

През тази година се очаква във Варна да бъде поставена атрактивна арт инсталации, наречена със закачливото име шишеяд, която ще помага в мисията за разделното събиране на отпадъци, като "похапва" пластмасови бутилки, които след това се рециклират и използват отново. Досега шишеядите само гостуваха в морската столица в рамките на големи спортни прояви и събития.

През 2022-ра година, кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” събра над 32 000 кг стъкло, метал, пластмаса и хартия. Близо 21 тона са пластмасовите отпадъци, събрани от различни акции в населени места от цялата страна - почиствания с участието на общности; образователни инициативи за насърчаване разделното събиране; събития "БезОтпадъци" и други.
От тях - 11 300 кг са разделно събраните пластмасови бутилки до 3 литра, като количеството идва от добре познатите на всички вече големи жълти бутилки, носещи името Шишеяд. Това показват отчетените от BG Бъди активен резултати, като данните дават още информация свързана с брой присъединили се градове - 27 града, и брой осиновени Шишеяди - 57.
До сега, от своето начало през 2019 г., кампанията е събрала над 80 000 кг разделно събрани пластмаса, стъкло и хартия. Според координаторите, разделното събиране и рециклиране на отпадъците са едни от първите стъпки, които трябва да правим заедно, като общество, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда.
През 2023-та, организаторите ще продължат да работят за превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия. Сред планираните дейности за годината, в програмата на сдружението са различни акции, с които да провокират общата публика и участници по събития, за да се замислят повече по темата с отпадъците, които остават след себе си; Съвместни дейности, в сътрудничество с местните общини и местните компании за управление на отпадъците, ориентирани към борбата с нерегламентираните сметища.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

25 хиляди ученици учат испански в България

През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици изучават испански език в наши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложението „Висшето образование в Испания“. Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши училища интерес за участие в това първо издание на изложението..

публикувано на 27.01.23 в 19:32

Чинарът в "Аспарухово" на 1051 години победител в конкурса „Дърво с корен 2022"

Чинар край Варна на 1051 години е големият победител в конкурса „Дърво с корен 2022" , съобщиха организаторите от Фондация ЕкоОбщност . За 13-та поредна година конкурсът търси любими на хората дървета и разказва техните истории. Гласуването бе онлайн. Най-много гласове - 1593 - събра чинарът от Варна, номиниран от Мария Стефанова и децата от..

публикувано на 27.01.23 в 16:03

Екофабрика в Езерец по време на междусрочната ваканция

Кампания за опазване на влажните зони и аквакултури организира народно читалище „Отец Паисий 1901“ в село Езерец и кани всички деца и възрастни,  които желаят, да участват. „Очакваме ви в междусрочната ваканция от 2 до 5 февруари от 10,00 часа с  игри, експерименти, прожекции и дискусии , както и  почистване на плажа ! Заедно  да опознаем влажните..

публикувано на 27.01.23 в 15:12
Снимката е илюстративна.

Краеведски клуб в Добруджа дигитализира традиции и спомени

Краеведският клуб „Родна Добруджа“ при Читалище „Свобода-1897“ – село Гурково представя първия филм от своята видеосбирка. В него групата за народни обичаи „Живи корени“ при читалището пресъздава Бабинден. Самодейците претворяват тачения женски празник в Етнографската къща в Балчик по покана на Историческия музей в града. Амбицията  на краеведския..

публикувано на 27.01.23 в 14:28

Метални колчета с верига на улица във Варна пречат на излизането от колите

Заради метални ограничителни колчета с верига, поставени по протежението на ул. "Феликс Каниц" 32-34, от паркиралите успоредно автомобили може да се излиза само от вратите откъм улицата заради малкото отстояние от тротоара. За този проблем сигнализират слушатели на Радио Варна. Три са паркоместата, част от синята зона, които създават неудобство на..

обновено на 27.01.23 в 13:44
Снимката е илюстративна.

Над 23 тона дрехи балчиклии са изхвърлили в специалните контейнери

В началото на годината от фирмата, която събира текстилни отпадъци в Балчик, обобщиха какво количество са събрали. За 2021-ва те са 12 325 кг, а за 2022-ра - 10 727. „През изминалата година се наблюдава как контейнерът пред магазина в кв. "Балик" се отличава откъм запълняемост. Този, пред читалището, беше известно време в район с ремонтни дейности и..

публикувано на 27.01.23 в 12:42

Големи вълни прехвърлиха стените на Вълнолома във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Силният вятър вдигна големи вълни във Варна днес. Те прехвърлиха стените на Вълнолома, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Вълнението на морето е около 3-4 бала в петъчния ден. Температурата на морската вода е 9° - с градус под максималните температури за деня. Сутринта вятърът от изток е умерен, с пориви до силен, информират..

обновено на 27.01.23 в 12:07