Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа.

Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове?

Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш повече пари; вместо десет костюма, в гардероба си да подредиш петдесет; вместо двайсет чифта обувки – осемдесет; вместо една вила, да имаш по една на морския бряг, на океана, в планината...

Да знаем, че се прибираме у дома, където ще можем да похапнем любимо ястие и да допълни към него чаша хубаво вино, това определено оправя настроението в края на деня. Особено, ако междувременно планираме приятна почивка на плажа. Така че, да сме добре материално, това е подходяща основа, върху която лесно се гради щастие.

Вярно - има и друго. При положение, че всичко е постигнато, човек започва да изисква от съдбата и от себе си още бонуси. Дори често размива границата между бонуси и щуротии.  През 90-тте години на централната алея в престижен наш курорт често срещахме двойка, гордо разхождаща кокер шпаньола си. Какво отличаваше сладурчето от другите домашни любимци? Златният ланец на шията му. Много широк и тежък. За да няма колебания по отношение на скъпоценния метал, на каишката висеше сертификат.

Предполагам, че собствениците бяха изчерпали списъка за купуване на неща, които ги правят по-щастливи и отмятаха допълнителен списък - за престиж, или за каквото там смятаха, че е ценно за тях. С две думи бяха стигнали до етап, в който от имотното им състояние се възползваше кучето. Защото колкото повече притежаваме от нещо, толкова по-малко радост ни носи то. Първият ден на плажа или на почивка в планината е прекрасен, на петия вече сме свикнали, на седмия сме отегчени, а на десетия твърде вероятно е вместо радост, да изпитваме неистово желание да стегнем куфарите и да бягаме в обратна посока. Икономистите наричат този ефект "закон за намаляващата пределна полезност" и той обяснява факта, че някои държави и хора стават все по-богати, но това не ги прави по-щастливи.

Допълваме, че хората са склонни да се адаптират към нарастващото богатство. И това е феноменът, наречен „хедонистична бягаща пътека“, което ще рече, че непрекъснато вдигаме летвата за онова, което искаме или мислим, че ни е необходимо, за да бъдем щастливи. Амбициите увеличават скоростта на бягащата пътека, защото отново и отново ни карат да изпитваме неудовлетворение от постиженията си.

И в този задъхан и амбициозен свят, бяхме станали свидетели на чудна гледка: на една полянка до изключително оживена пътна детелина в Мадрид, се беше разположил катун. Разпънати палатки, силна музика, смях и веселба, бягащи деца, свободно пасящи коне. Един шарен, безгрижен, шумен и весел свят. Контрапункт на другия – големия, изнервен, претоварен и преуморен свят на намаляваща пределна полезност и бягащи хедонистични пътеки.

Беше сюрреалистично. Два взаимноизключващи се варианта на житейски избори. Два полярни свята, случайно и за кратко попаднали на едно място. И всеки от техните представители търси щастие. Вероятно мнозина го намират.

Всъщност животът обича да устройва шеги, да създава уникални миксове от култури и картини, да показва, че няма рамки, че светове, които изглеждат нелепо един до друг понякога откриват радост в еднакви неща.

Ако лятото е сред тях, да го живеем жадно и с вдъхновение.

През лятото хората изглеждат много по-щастливи.



По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20

Без клетки за телета призовават от "Невидими животни"

Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на тяхно място и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на над 32 000 българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството. Мини филмът “Моля ви, пуснете ме!” е част от кампанията “Клетките са кошмар” на организацията “Невидими животни” за забрана на..

публикувано на 23.08.24 в 11:05
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Дългогодишен спасител на плажа: Жеги като през този сезон не помня...

Жеги като тези през сезон 2024-та не помня. Това коментира за Радио Варна Иван Сотиров, който вече три десетилетия се е отдал на тази професия. През годините Сотиров е срещал всякакви хора, но допълва, че днес туристите са по-малко дисциплинирани. Самият сезон върви някак странно, обобщава спасителят. По думите му, в момента морето е спокойно, няма го..

публикувано на 23.08.24 в 10:05

Най-дългата вечеря тази събота в Аспарухово

Десетото поредно издание на "Най-дългата вечеря на плажа" на 24-ти август. Чуйте още в репортажа на Ваня Славова: По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж с разнообразна музикално-артистична програма:  Орлин Горанов Долорес Естрада - Куба Поли Николова Балет Рикардо Марков шоу  Палячи Балетна школа за принцеси Ансамбъл..

публикувано на 23.08.24 в 09:06