Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма забавяния на погребенията във Варна заради липса на служители

| обновено на 01.02.23 в 14:12
Снимка: Ани Петрова

Няма забавяния на погребенията във Варна заради липса на служители. Това каза управителят на общинското дружество "Обреди" Тодор Генков, опровергавайки слухове, че не могат да смогнат. Повече от 20 служители копаят гробове, каза Генков. Той уточни, че малко повече време отнема подготовката на семейна гробница, тъй като се използва предимно ръчен труд.

Два са обаче основните проблема за гробищата - липса на места и отпадъците. Гробищните паркове не са разширявани от 2013 година, когато последно в парка в село Тополи са прибавени още площи. По думите на Генков не са малко недобросъвестните граждани, които замърсяват съседни на тези на техните близки гробове при почистването им.

Няма увеличение на цените на социалните погребения. Разходите за тях се поемат от общината, каза Таня Василева, директор на дирекция "Социални дейности". От началото на годината вече са извършени 5 такива и една социална кремация. През последните години средно по 40 души - предимно самотни хора без семейства и бездомници, са били погребани служебно.

Василева каза, че заради високата инфлация и ниските доходи на все повече хора, е нормално явлението да се търси съдействие от общината.

Чуйте повече в репортажа на Мартин Николов:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленчукопроизводител: Въпреки сушите тази година, реколтата е добра

Диян Димитров е земеделски производител от село Ново Оряхово. Започнал е да се занимава с това преди 18 години. Обработва открити земеделски площи. Има и оранжерии. Казва, че тази година е много доволен от реколтата. Отглежда почти всички зеленчуци и плодове. Предлага продукцията си в центъра на селото на пътя за Шкорпиловци. Пред сергията му..

публикувано на 27.08.24 в 10:46
Свилен Шитов

Предстоят мащабни ВиК-ремонти в Девня

Подмяна на водопроводите в Девня е приоритет в работата на общинската администрация в града. Това съобщи за Радио Варна кметът на Девня Свилен Шитов. Ремонтите ще започнат веднага след празника на Девня, който е днес – 27 август. Близо 18 милиона лева ще бъдат вложени в подмяната на вик-тръби, обясни Шитов и допълни, че се надява след тези..

публикувано на 27.08.24 в 09:25

20-годишен подпали къща в с. Бозвелийско

20-годишен - добре познат на служителите на реда, е задържан в резултат на предприети незабавни полицейски действия. Според събраните до момента данни мъжът – жител на с. Бозвелийско, е установен като извършител на палеж на къща в родното му село, вследствие на което престъпно действие имотът е напълно изгорял.  Извършителят е заловен от служителите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:22

Румен Радев подписа указите за служебния кабинет и вота на 27 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. С друг свой указ президентът насрочи за 27 октомври 2024 г. предсрочните парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще..

публикувано на 27.08.24 в 08:22

Парламентът заседава извънредно днес

Очаква се извънредното заседание трябва на народното събрание да започне в 11 часа. Това ще се случи веднага след издаване на указите на държавния глава – за новото правителство и за назначаване на предсрочни парламентарни избори. Те са седми поред за последните три години и ще се проведат на 27 октомври. Очаква се президентът и..

публикувано на 27.08.24 в 07:54

Части от три квартала във Варна без вода

Поради авария без вода от 7.00 .часа тази сутрин са абонатите на част от жк.Младост, жк.Трошево и жк.Победа във Варна. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено около 17.00 часа днес, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 27.08.24 в 07:10

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев полага клетва днес

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на „Дондуков 2“ и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър. Този път  мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е..

публикувано на 27.08.24 в 06:25