Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

| обновено на 03.02.23 в 17:45
2
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.
Снимка: Александър Йорданов

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света.

От три години живеят в България, а от година и половина имат собствен ресторант в търговищкото село Девино.Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка.

Получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от „местните баби“, както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.

Техният ресторант е първият у нас, който има амбиции за престижната звезда "Мишлен".

"Нашата основна цел не е да спечилим звезда „Мишлен“. За какво ни е, ако ресторантът ни е празен? Това, което искаме да постигнем е да променим отношението към българската кухня и вижданията на българските шеф-готвачи," казва шеф Джанфранко Киарини.

Неговата съпруга шеф Анна Киарини, казва че са работили с много от известните български кулинари:

"Според мен им липсва увереност. Държавата не се приема като водеща в много сфери, включително и в кулинарията. Затова има една тенденция да се гледа на запад и дори към Азия, но се забравя колко голямо разнообразие от продукти имате тук и няма от какво да се срамувате. Трябва да погледнат повече към корените си и да използват хубавите продукти, които предлага България," казва Анна Киарини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се включва в националната антиспин кампания

Дирекция „Превенции“ към Община Варна се включва с няколко различни инициативи във втория етап на Националната АНТИСПИН кампания, която ще се проведе от 14 до 21 февруари 2025 г. Участието на морската столица ще протече под мотото „Предай знанието, не вируса“. Основните цели на кампанията са привличане на общественото внимание и постигане на..

публикувано на 12.02.25 в 09:35

"Ангелите на Болград" и мрежите за фронта

В украинския град Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и украинци, за да плетат маскировъчни мрежи за фронта. Познати са като "Ангелите на Болград" и работят, разделени в три бригади. Плетат от март 2022 г., вече близо три години. Организира ги Оксана Килафли, украинка и съпруга на един..

публикувано на 11.02.25 в 10:26

Клуб на краеведа учредиха във Варна

23-ма  историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Домакин на учредителното събрание беше Държавният архив във Варна.  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище..

публикувано на 11.02.25 в 09:57

Светът отбелязва Деня за безопасен интернет

Светът отбелязва за 23-и път Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, денят отдавна излиза извън рамките му и вече се отбелязва в над 120 държави на всички континенти. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора, и върху необходимостта родители,..

публикувано на 11.02.25 в 08:50

Пчелар: 2025-а ще е по-тежка за сектора от миналата година

10 февруари е Ден на пчеларя. От години се говори, че броят на пчелите в световен мащаб намалява, а изчезването им ще доведе до унищожаване на баланса на екосистемата и ще се засегне добивът на храни в световен мащаб.  Все по-трудно става на пчеларите и у нас, но за мнозина от тях това е вече начин на живот.  Димитър Димитров има 250 кошера в..

обновено на 10.02.25 в 19:32

Има и такава болница – напомнят с мартенски базар пациентите на психиатричната лечебница в Карвуна

Благотворителен базар с мартеници и сувенири, изработени от пациентите на Държавна психиатрична болница – Карвуна, очаква посетителите на Община Балчик в датите 25 и 26 февруари. Заедно с кутии за дарения, те ще бъдат разположени на двата входа – Информационно обслужване и Общинска данъчна служба. Пациентите в лечебното заведение към момента са 70..

публикувано на 10.02.25 в 17:12

Лесна работа: С чаша вино

На февруари най-много му отиват разговорите за вино и любов. Отдавна е така. Поне за малко, в чест на някоя празнична наздравица, отместваме поглед от политическите сериали, от силните притеснения за бюджета и грандиозните тревоги за парите в хазната. Макар че е интересно да гледаме колко кристално чисти в обществен план се представят хора,..

публикувано на 10.02.25 в 17:00