Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от Варна разработват модел на космически хъб на Луната

Снимка: Слав Сливенов
Снимка: Слав Сливенов

По проект на НАСА до края на април двама студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна ще разработят модел на космически хъб на Луната, който ще послужи за отправна точка на полетите до Марс. Антон Атанасов и Димитър Димитров са съответно втори и трети курс. Те са част от студентското космическо общество в училището, ръководено от доц. Веселка Радева, началник на планетариума в Морското училище. 

Идеята им е Луната да е междинната станция, от която ще се изпращат материали и техника до Марс, обясни Димитър Димитров.

Гравитацията на Луната е 1/6 от земната, което означава, че мисии ще се изстрелват от Луната към Марс много по-евтино, обясни Антон Атанасов.

До 4-5 години ние ще станем свидетели как хора ще ходят на Луната за седмици наред. Всички са насочили усилия към обратната страна на Луната и към нейния южен полюс, защото там има места, които се огряват от слънцето непрекъснато за целия лунен месец, а това означава, че ще има електричество от слънчеви панели и ще може да се работи оттам. Вода има в кратери, образувани от сблъсъка на ледени комети с лунната повърхност, обясни доц. Веселка Радева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00