Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Студенти от Варна разработват модел на космически хъб на Луната

Снимка: Слав Сливенов
Снимка: Слав Сливенов

По проект на НАСА до края на април двама студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна ще разработят модел на космически хъб на Луната, който ще послужи за отправна точка на полетите до Марс. Антон Атанасов и Димитър Димитров са съответно втори и трети курс. Те са част от студентското космическо общество в училището, ръководено от доц. Веселка Радева, началник на планетариума в Морското училище. 

Идеята им е Луната да е междинната станция, от която ще се изпращат материали и техника до Марс, обясни Димитър Димитров.

Гравитацията на Луната е 1/6 от земната, което означава, че мисии ще се изстрелват от Луната към Марс много по-евтино, обясни Антон Атанасов.

До 4-5 години ние ще станем свидетели как хора ще ходят на Луната за седмици наред. Всички са насочили усилия към обратната страна на Луната и към нейния южен полюс, защото там има места, които се огряват от слънцето непрекъснато за целия лунен месец, а това означава, че ще има електричество от слънчеви панели и ще може да се работи оттам. Вода има в кратери, образувани от сблъсъка на ледени комети с лунната повърхност, обясни доц. Веселка Радева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешна благотворителна кампания "Подари живот на бебе Божидар"

Спешна благотворителна кампания в помощ на малко дете от Варна събира средства за неговото лечение. Божидар е роден в 26-а гестационна седмица или 14 седмици преди термин, 1030 гр., първи близнак (братчето му напуска този свят само два дни след раждането), с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен. Две седмици след раждането..

обновено на 23.03.23 в 20:03

Част от ул. "Стефан Караджа" във Варна е блокирана заради Гъбата

Текат строително-монтажну дейности в терена на емблематичната баня "Гъбата". Заради строежа е блокирана част от ул. "Стефан Караджа", видя репортер на Радио Варна.  Припомняме, тежа техника влезе в огражденията началото на февруари. Новината за предстоящото събаряне на сградата предизвика недоволство. В края на ноември граждани направиха  жива верига..

обновено на 23.03.23 в 18:27

Защо да рециклираме мартениците си, вместо да мърсим природата?

Мнозина от вас сигурно още пазят мартениците си, чакайки да видят щъркел, да ги закачат на цъфнало плодно дърво или да ги сложат под камък с пожелания за здраве и късмет. Това повелява традицията, но за разлика от мартениците, тя не е адаптирана. В миналото мартениците са се изработвали само от естествени вълнени конци, които се разграждат във..

публикувано на 23.03.23 в 14:37

Албум на JP3, записан в Радио Варна, звучи по радиостанции отвъд Океана

Албум на JP3, записан в Радио Варна, звучи по радиостанции отвъд Океана. Музиката от албума на джаз триото On the Way радва слушателите в САЩ и Канада. Щастлив съм да споделя, че новият ни пети албум се слуша в САЩ и Канада и че е вторият най-предпочитан от редакторите и диджеитe, сподели лидерът на триото Живко Петров пред Jazz FM. Той посочи, че в САЩ..

публикувано на 23.03.23 в 10:50
Черноморски обикновен делфин - Delphinus delphis ponticus

Започва наблюдение на популацията на делфините в Черно море

С настъпването на пролетта започва да се следи и популацията на делфините в Черно море. Миналата пролет е констатирано, че случаите на дезориентирани и на мъртви делфини по крайбрежието са нараснали. Това най-вероятно е последица от войната. От екипа, който брои тези животни, призовават балчиклии за съдействие – един от хидрофоните, закотвен..

обновено на 23.03.23 в 08:51

Театрална трупа "Феникс" - възраждането

Театрална формация „Феникс” към „Сдружение Феникс 2009” работи по проект за създаването на нова детско-младежка театрална формация "Феникс Джуниър". В нея ще бъдат привлечени деца и младежи до 18 години. Проектът е насочен към интеграция и социализация на деца и младежи със и без увреждания. Зад тази идея стои нещо много по-дълбоко. И колкото и..

публикувано на 22.03.23 в 13:46

С изложба в Балчик отбелязват Световния ден на водата

Културен център „Двореца“ – Балчик отбелязва Световния ден на водата – 22 март 2023 г., с тематична изложба зa peĸa Mapицa c aĸцeнт въpxy нeйнoтo биoлoгичнo paзнooбpaзиe. Тя е подредена в зала „Учебен център“ и ще продължи до 17 април. Ежегодната инициатива на ООН за отбелязване на Деня на водата датира от 1993 г. Официална тема..

публикувано на 22.03.23 в 12:08