Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница "Св. Анна": Твърденията за фалит са тенденциозни и безотговорни

| обновено на 15.02.23 в 12:00
Снимка: Румен Сарандев

Ръководството на най-старата варненска болница - Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Св.Анна" излезе с позиция, в която отхвърля твърденията, че лечебното заведение е пред фалит. Припомняме, такова изказване прави д-р Ивайло Митковски, ортопед и общински съветник от "Демократична България" във Варна, по време на кръгла маса, посветена на здравеопазването.


Кръгла маса, организирана от две политически формации - в търсене уж на най-добрите решения за здрaвеопазването във Варна, бе превърната в трибуна за тиражиране на информация, уронваща доброто име на най-старата варненска болница – МБАЛ "Света Анна – Варна", и всяваща паника и несигурност сред населението на Варна и Североизточна България, се посочва в позицията.
Квалифицирането на МБАЛ "Света Анна – Варна" като болница пред фалит е тенденциозно и категорично безотговорно – както към над 1200 души, които работят в нея, така и към нейните партньори и стотиците болни, които всеки ден получават качествена медицинска грижа в различните звена на лечебното заведение, подчертават от лечебното заведение.

Да – МБАЛ "Света Анна – Варна" има необслужени задължения, както повечето работещи на високи обороти български болници, и разплащанията се правят по неотложност. Това обаче нито е пазена тайна, нито е проблем, по който ръководството на болницата не работи активно. Адекватното управление на активите на болницата в условията на тежка криза е факт, индиректно потвърден и от банковите институции в страната, се казва още в писмото.

От месеци големи български банки са в готовност да осигурят заем, с който МБАЛ „Света Анна – Варна“ да изведе на чисто финансовите си показатели и да заработи без задължения. Дали и кога това ще се случи, ще реши държавата в лицето на Министерството на здравеопазването в качеството си на най-голям акционер и собственик на лечебното заведение, отбелязват от МБАЛ "Св. Анна".

Междувременно фактите са следните: МБАЛ "Света Анна – Варна" работи на пълни обороти в денонощен режим на прием и лечение. Болницата продължава за поема над 90% от спешния травматизъм в Източна България и да предлага висококачествена медицинска грижа – както спешна, така и планова. В нея работят едни от най-опитните лекари, медицински сестри, санитари и администратори. Всички работещи си получават възнагражденията по график, категорични са от здравното заведение.

Тенденциозни твърдения, всяващи паника и съмнение в работоспособността на спешната болница на българския Североизток, приемаме за проява на престъпна безотговорност и зле прикрити властови апетити и управленска немощ. Намираме за недопустимо подобно поведение особено в свръхчувствителна област, каквато е гарантирането на качествена медицинска грижа за нуждаещите се, се посочва още в позицията.

Чуйте интервю на Даниела Стойнова с д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Анна":


"Към момента делът на Окръжна болница "Св. Анна" е 74 %, и той варира в зависимост от това в края на всяка година каква част е инвестирал всеки от акционерите и се променя дяловият капитал. Открай време големият, контролният пакет, е в държавата (като стопанин - Министерство на здравеопазването). Те определят политиката на развитие на самата болница. Община Варна има до 27 процента - останалите малки общини, които са участниците, са с по около 1 или близо около процент-процент и нещо, те са потребителите на услугите", посочи проф. Антоанета Цветкова, представител на Община Варна в Общото събрание на акционерите на МБАЛ "Св. Анна" и директор на Медицинския колеж във Варна.

6 милиона лева са задълженията на болницата. По думите на проф. Цветкова, с вдигането на заплатите на персонала се е получил голям дисбаланс. Значително са спрели постъпленията от страна на държавата, допълни тя.

Миналата седмица е било свикано общо събрание на МБАЛ "Св. Анна" - "тогава държавата не дойде, а сега пак има отлагане", каза още проф. Антоанета Цветкова.

Подробностите чуйте в звуковия файл:












По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново слънчево и горещо

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за 17 август 2024 г. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по крайбрежието - от източна четвърт. Максимални температури от 32° до 37°,  по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до..

публикувано на 17.08.24 в 10:12

Румен Гайтански се е предал на властите, задържан е за 72 часа

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Според неговия адвокат,  Гайтански още в четвъртък се е явил в Антикорупционната комисия, но бил върнат за следващия ден. Припомняме, че Румен Гайтански бешее..

обновено на 17.08.24 в 09:52

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани само три месеца през 2023 година от юли до септември, след което са преустановени...

обновено на 17.08.24 в 09:39

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Повишено съдържание на нитрати откриха във водата на аксаковското село Зорница

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна. Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че..

публикувано на 16.08.24 в 17:26

От понеделник тръгват германските вагони на влаковете София – Варна и Варна – София

От понеделник (19 август) четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10,00 ч. Други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09,25 ч. Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна..

публикувано на 16.08.24 в 16:15

Екоминистърът: Няма изгледи за воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на МОСВ

Няма изгледи да бъде въведен воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на Министерството на околната среда и водите. Това каза ресорният министър Петър Димитров.  Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас,12 от тях са за битово-питейни нужди, а пет-за резервно..

публикувано на 16.08.24 в 16:05