Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маруся Маринова: Където е фокусът ни – това ще виждаме и приемаме в живота си

Маруся Маринова
Снимка: Личен архив

Маруся Маринова е личен коуч и биофийдбек терапевт. В практиката си отскоро включва и т. нар. неврологичен дизайн. Инструментът, който използва, е разработеният от д-р Андре Вермюлен NAP™- въпросник за самооценка на неврологичната гъвкавост или невропластичност (Neuro Agility Profile™). В предаването „Златното сечение“ Маруся Маринова коментира отделните характеристики на неврологичния профил като баланса между двете мозъчни полукълба, индивидуалния стил на обработка на информацията, предпочитания начин на учене и мислене – визуален, аудио или чрез действие и преживяване, интелектуалните предпочитания въз основа на теорията на Хауърд Гарднър за множествената интелигентност и др. Анализът дава възможност за оценка и на мозъчната дейност и доколко оптимално реагираме под влияние на фактори като стрес, движение, нагласа, хранене, гимнастика за ума, сън. Неврологичната гъвкавост е изключително важна за адаптивното ни поведение в стресови ситуации, в конкурентна среда или когато сме изправени пред сложни за разрешаване проблеми в процеса на учене или работа.

Кое Ви предизвика да включите подобен инструмент за самооценка и обратна връзка относно неврологичните особености в своята работа? Какво се случва най-често, възникват някакви специфични бариери ли, съпротиви може би?

Това не е просто тест, а инструмент за личностно развитие. В началото след създаването му е използван повече за подобряване на атмосферата в екипи, за откриване талантите на служителите, но аз лично намерих приложението му и в коучинга. Помага ни да разберем по-добре себе си – начин, по който възприемаме света, кои са водещите ни сетива, как общуваме и мн. др., а това е важно, защото само когато познаваме себе си, тогава можем да опознаем другите и да подобрим комуникацията си.

Когато започнах да работя с коучинг техниките забелязах, че много хора предпочитат да свършат нещо, което им е актуално в момента и после някак си да забравят. Истината е, че много често започнаха да се връщат с други проблеми. Това ме накара да се замисля по какъв начин да им дам възможност да видят себе си от всички страни, във всички сфери на живота, което включва абсолютно всичко, за което се сещаме – навици, общуване с приятели, работа, учене, качество на съня и пр. – да видят живота си в неговата цялост. Първото, което използвах беше НЛП (невролингвистично програмиране), което ни насочва към много важни аспекти на комуникацията, след това включих биофийдбека, който ни показва как реагираме в стресови ситуации, но не и защо реагираме по съответния начин. И в един момент естествено възникна и въпросът „Защо?“. Защо реагираме по определен начин? Защо при някои хора промените се получават бързо, а при други е необходим по-бавен начин на учене и промяна? Тогава потърсих инструмент, който може да даде отговори, да помогне да разберем и емоциите си и да ни предложи насоки за себеразвитие в тази посока. И установих в практиката си, че дори и аз да вижда напред възможностите на клиентите си, важното е да ги оставя те сами да ги осъзнаят и опознаят и да достигнат до целта, която са си поставили.

Каква е логиката на изследване и подобряване на неврологичната ни гъвкавост - ако имаме някакво доминиращо състояние, започваме да работим с него или напротив, започваме от нещата, където имаме някакъв дефицит?

Логиката е да развиваме тези показатели, които най-бързо можем да повлияем. Инструментът, за който говорим, дава възможност първо да определим своята относителна латералност – дали работим повече с ляво или с дясно полукълбо, дали сме повече експресивни или приемащи, доколко успяваме да рационализираме емоциите, защото това е един от начините за благоприятно излизане от стреса – да включим рационалния мозък, къде са неврологичните блокажи и т. н. Щом имаме това знание за водещите ни сетива, можем много по-бързо и качествено да учим. Първо започваме от всички ресурси и положителни качества, които имаме и след това доразвиваме там, където има дефицит. Част от въпросите са свързани със стреса и как го преживяваме. Върху това оказва влияние доколко е пълноценен сънят, движим ли се и то не просто да се разходим в парка, но да се движим с емоция, като практикуваме танци, любим спорт и пр. Важно е също да знаем доколко позитивно мислим, къде е фокусът ни, защото където е фокусът ни – това ще виждаме и приемаме в живота си.

Относно емоциите и движението, има една интересна история, свързана с американката невробиолог Уенди Сузуки, автор на книгата „Момичето, което се влюби в своя мозък“, която до 40-ата си година изучава мозъка и има много големи научни постижения, преподава в Нюйоркския университет, но в личния си живот установява, че трябва да направи големи промени. Тя прави и и едно много показателно изследване със свои студенти – разделя ги в две групи, едната има интензивни спортни тренировки прези лекциите по невробиология, а другата – не. Оказва се, че първата група усвоява много по-лесно материала, отколкото втората, която се занимава само с интелектуални дейности, т.е. движението храни мозъка. Върху всичко това можем да действаме така, че да се чувстваме по-добре, без да сме свръхкритични към себе си. Няма негативна оценка, ние просто сме различни и сме добри в различни области, идеята е да намерим своето място. Този дизайн може да ни бъде много полезен в тази посока, включително и ако искаме, например, да сменим професията си. Много мои клиенти в годините след 2019-а започнаха да се занимават със съвсем различни неща от тези, които са привили винаги. Годините на пандемията бяха много тежки, но сякаш ни дадоха и време да се огледаме в себе си и да открием какво е онова, което ни прави истински щастливи...

Цялото интервю с Маруся Маринова можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Историкът Борислав Дряновски: На първо място в живота си съм следвал любовта към родния край и семейството

На светлата дата на Освобождението на България от турско робство Държавният архив във Варна отбелязва и 80 години от рождението на Борислав Дряновски . В чест на дългогодишния директор на Архива, работил там повече от 40 години, историк и автор на редица предавания в Радио Варна, е подредена документална изложба. Тя   ще бъде открита от 16 часа..

публикувано на 01.03.24 в 08:05

Премиера на "Българи от старо време" на 1 и 2 март във Варна

На 1 и 2 март ще бъде премиерата на спектакъла "Българи от старо време" във Варна. Мястото е Държавната опера, а часът - 19.  Режисурата на оперетата от Асен Карастоянов е поверена на Николай Априлов. В ролята на Дядо Либен ще видим Иво Танев, а в Хаджи Генчо ще се превъплъти Владислав Карамфилов - Въргала.  "Българи от старо време" е четвъртата..

публикувано на 29.02.24 в 08:05

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 28.02.24 в 08:35

Случаите на кибертормоз над деца в България са намалели през последната година

С малко над 7% са намалели случаите на тормоз над деца в киберпространството през миналата година. Така за първи път по този показател, България е под средния процент за страните членки в Евопейския съюз , показва съвместно проучване на Държавна агенция „Закрила на детето“ и Българската академия за сигурност. Нейният председател..

публикувано на 27.02.24 в 08:58

Туроператори: Изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25% ще ни доведе до фалит

Нова европейска директива предвижда ограничаване до 25 % на авансовите плащания на пакетните пътувания за почивки и екскурзии.  Тази промяна не се прие добре от страна на туристическия бранш, който излезе със становище, адресирано и до министъра на туризма.  Много моменти в директивата не отговарят на изискванията на туроператорите, коментира за Радио..

публикувано на 27.02.24 в 08:30

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на..

публикувано на 26.02.24 в 08:15

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 26.02.24 в 08:00