Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

10 март - Ден на спасението на българските евреи

„Паметник на спасението” - София
Снимка: registersofia.bg

На 10 март се отбелязва спасяването на българските евреи и се чества паметта на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството.

С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български митрополити е поставено пред управляващите искането да се противопоставят на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концентрационни лагери. 

След 1943 г. всичките близо 50 000 български евреи са спасени, което е уникален случай във Втората световна война.

По традиция в столицата и страната ще има различни възпоменателни прояви за 10 март.

Благодарствен молебен за 80-годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отслужен днес от 11:00 часа в храмовете на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). 

ВИЖТЕ ОЩЕ

143 години от създаването на българския лев

Днес се навършват 143 години от създаването на българския лев. На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. На 4 юни 1880 г. Второ Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк. С този..

публикувано на 04.06.23 в 15:06

"Ние, потребителите": Увеличават се нелоялните търговски практики на търговските вериги

Стават повече търговските вериги, които прилагат некоректната практика да разпространяват рекламни брошури и в средата на периода на кампанията да информират клиентите си, че изобщо няма да доставят някои от стоките с намалени цени или ще ги продават по-скъпо от обявеното в бюлетина. Неспазените обещания към клиентите и посочените за това..

публикувано на 04.06.23 в 12:15
шоколад

Как шоколадът може да противодейства на изменението на климата?

Във фабрика от червени тухли в германския пристанищен град Хамбург в единия край влизат черупки от какаови зърна, а от другия излиза невероятен черен прах, който може да противодейства на изменението на климата. Веществото, наречено биовъглен, се получава чрез нагряване на какаовите люспи в помещение..

публикувано на 04.06.23 в 11:25
Митко Щерев

Митко Щерев вплете съвременната политическа история в новата си песен "Българофил"

Големият български композитор Митко Щерев вплете съвременната политическа история на страната в новата си песен, озаглавена "Българофил".  Тя прозвуча в ефира на Радио Варна.  Първо се появява текстът. Според Щерев отдавна хората у нас се разделят на русофили, американофили, еврофили, а въпросът който изниква е риторичен -  "Само аз ли съм..

публикувано на 04.06.23 в 10:05
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

93 години от рождението на първия българин, обиколил света с яхта

На 4 юни отбелязваме 93 години от рождението на кап. Георги Георгиев - първия българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите..

публикувано на 04.06.23 в 09:27

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната..

обновено на 03.06.23 в 14:44

Мушкатото – най-популярното балконско растение у нас

Мушкатото е най-популярното растение у нас за лятна украса. С него украсяваме балкони, первази и дори лехи. Това заяви за БГНЕС Снежка Каратотева, главен специалист Сезонни дейности в Университетски ботанически градини, София. Ботаническата градина е организирала днес Празник на мушкатото. Това е..

публикувано на 03.06.23 в 14:13