Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпремиерни спектакли на "Дон Паскуале" в Държавна опера Варна

2
Снимка: Държавна опера-Варна

Днес, 14 март, и на 29 март, в 19 часа, в Държавна опера Варна предстоят предпремиерните спектакли на „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети.

Премиерата е планирана на 20 юли, 21 часа в Опера в Летния театър – Варна 2023. Диригент е Светослав Борисов, режисьор - Сребрина Соколова, сценография - Иван Токаджиев, костюми - Елена Иванова, хореография - Надя Димокова, диригент на хора - Надежда Маккюн.

В първата предпремиера на 14 март 2023 г. главните роли ще изпълнят:

НОРИНА – Илина Михайлова,
ДОН ПАСКУАЛЕ – Евгений Станимиров,
ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Пламен Димитров,
ЕРНЕСТО – Рейналдо Дроз,
НОТАРИУС – Петър Петров.



Във втората предпремиера на 29 март 2023 в главните роли ще се изявят:

НОРИНА – Ирина Жекова,
ДОН ПАСКУАЛЕ – Гео Чобанов,
ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Свилен Николов,
ЕРНЕСТО – Георги Султанов,
НОТАРИУС – Илко Захариев.

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна.

За предпремиерата на операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети повече разказват пред Светлана Вълкова режисьорът Сребрина Соколова и диригентът Светослав Борисов.

"Имаме сблъсък на две поколения - старо и младо, където винаги от позицията на опита всеки един от тях казва: "Аз знам най-добре". А всъщност това не е така. От там излиза идеята за спектакъла - истината не е една. Тя е различна за всеки", каза Сребрина Соколова.

"Това е сюжет, който остава винаги актуален. Много приятно, много свежо заглавие, което се харесва от публиката", подчерта Светослав Борисов.




В ролята на Норина се превъплъщава Ирина Жекова, а в тази на Дон Паскуале - Евгений Станимиров:




ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Гаетано Доницети е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Роден в Бергамо (1797-1848), той е едва на 21 години, когато жъне успех с първата си опера и това предопределя шеметния му път като композитор от световна величина. В периода 1834-1838 е професор по композиция в прочутата Неаполитанска консерватория, която две години по-късно оглавява. Работи като театрален директор в Париж и всички европейски театри го заливат с поръчки. За четвърт век написва 70 опери, сред които шедьоврите „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Анна Болейн” и разбира се „Дон Паскуале” – операта, която всички обичат, заради богатата мелодика и блестящите музикални номера. Прочут с бързината и лекотата, с които композира, Доницети създава „Дон Паскуале” само за 11 дни, а оркестрацията - за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфа, която публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53
Провадия-Солницата

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

На първи август започва 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 31.07.24 в 09:05

Изложба "Порцеланът – вечният спътник на лукса" представя  Етнографски музей-Варна

Експозицията на Етнографски музей – Варна навърши 50 години на 27 юли 2024 г. По този повод днес, на 30 юли /вторник/ от 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Порцеланът – вечният спътник на лукса". В нея са включени избрани порцеланови предмети от бита на заможните български домове след Освобождението. Повечето от тях са от..

публикувано на 30.07.24 в 15:01

Почина историкът Дарин Канавров

На 68-годишна възраст почина историкът Дарин Канавров, съобщават колегите му. В продължение на 38 години работи в Исторически музей - Балчик, като през годините е изпълнявал длъжностите: директор, главен уредник и уредник в музея. Има над 200 публикации в периодичния печат, в различни списания и научни сборници.Най-значимите му книги: „Военноморски..

публикувано на 29.07.24 в 14:28

Приключи Международната танцова академия „Варна”

С гала концерт на сцената на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна приключи поредното издание на Международната танцова академия „Варна”, която се проведе от 18 юли до днес. Академията е създадена от фондация „Калина Богоева“ и ръководена от известната прима и балетен педагог.  49 бяха участниците в това издание, които получиха своите..

публикувано на 28.07.24 в 15:35

RADAR #11 - начало на нова декада за международния фестивал

Единадесетото издание на фестивала RADAR  представя вълнуваща програма от артистични изяви извън стандартите. От 2 до 4 август Варна ще бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в рамките на 8 концерта и две творчески работилници с участието на над 30 музиканти и визуални артисти. От джаз и електроника до бийтбокс, от ренесанс и авангард..

публикувано на 28.07.24 в 11:47