Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпремиерни спектакли на "Дон Паскуале" в Държавна опера Варна

2
Снимка: Държавна опера-Варна

Днес, 14 март, и на 29 март, в 19 часа, в Държавна опера Варна предстоят предпремиерните спектакли на „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети.

Премиерата е планирана на 20 юли, 21 часа в Опера в Летния театър – Варна 2023. Диригент е Светослав Борисов, режисьор - Сребрина Соколова, сценография - Иван Токаджиев, костюми - Елена Иванова, хореография - Надя Димокова, диригент на хора - Надежда Маккюн.

В първата предпремиера на 14 март 2023 г. главните роли ще изпълнят:

НОРИНА – Илина Михайлова,
ДОН ПАСКУАЛЕ – Евгений Станимиров,
ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Пламен Димитров,
ЕРНЕСТО – Рейналдо Дроз,
НОТАРИУС – Петър Петров.



Във втората предпремиера на 29 март 2023 в главните роли ще се изявят:

НОРИНА – Ирина Жекова,
ДОН ПАСКУАЛЕ – Гео Чобанов,
ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Свилен Николов,
ЕРНЕСТО – Георги Султанов,
НОТАРИУС – Илко Захариев.

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна.

За предпремиерата на операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети повече разказват пред Светлана Вълкова режисьорът Сребрина Соколова и диригентът Светослав Борисов.

"Имаме сблъсък на две поколения - старо и младо, където винаги от позицията на опита всеки един от тях казва: "Аз знам най-добре". А всъщност това не е така. От там излиза идеята за спектакъла - истината не е една. Тя е различна за всеки", каза Сребрина Соколова.

"Това е сюжет, който остава винаги актуален. Много приятно, много свежо заглавие, което се харесва от публиката", подчерта Светослав Борисов.




В ролята на Норина се превъплъщава Ирина Жекова, а в тази на Дон Паскуале - Евгений Станимиров:




ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Гаетано Доницети е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Роден в Бергамо (1797-1848), той е едва на 21 години, когато жъне успех с първата си опера и това предопределя шеметния му път като композитор от световна величина. В периода 1834-1838 е професор по композиция в прочутата Неаполитанска консерватория, която две години по-късно оглавява. Работи като театрален директор в Париж и всички европейски театри го заливат с поръчки. За четвърт век написва 70 опери, сред които шедьоврите „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Анна Болейн” и разбира се „Дон Паскуале” – операта, която всички обичат, заради богатата мелодика и блестящите музикални номера. Прочут с бързината и лекотата, с които композира, Доницети създава „Дон Паскуале” само за 11 дни, а оркестрацията - за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфа, която публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54