Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Десет събития представя Пролетният салон на изкуствата във Варна

Снимка: Varna.Live.bg

Десет събития, сред които срещи със съвременните български автори Георги Бърдаров, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Амелия Личева, джаз, рок, електронна музика и симфонична класика, ще звучат в рамките на Пролетния салон на изкуствата във Варна, който ще се проведе в периода от 21 март до 22 април, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Началото ще бъде дадено с национална дискусионна среща на тема „Библиотеката – идея и реалност“, по повод 140 години от създаването на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков. Събитието ще се проведе на 21 март, вторник, от 10,30 часа в галерия „Графит“.

На 25 март, събота, в Концертното студио на Радио Варна от 11 ч. ще бъде представен романа „Absolvo te“ на белетриста Георги Бърдаров. Той е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“, а през 2015 г. спечели телевизионното предаване „Ръкописът“ на БНТ. През 2021 г. в Бърдаров получава Наградата за литература на ЕС за романа „Absolvo te“.

В същия ден и на същото място, но от 17,30 ч. , ще започне литературната среща „По пътеката към доброто“, посветена на майчинството и писателския труд с три отдадени на литературата жени - Здравка Евтимова, Теодора Димова и проф. Амелия Личева. Трите дами идват по покана на кмета на Варна Иван Портних.

На 4 април, вторник, в Градската художествена галерия от 18 ч. ще се проведе джаз концерт на трио в състав: Михаил Иванов - контрабас, Росен Захариев - тромпет, и Христо Йоцов - барабани. Триото вече пожъна успех през юли в София на фестивала Sofia Jazz Days. Концертът е част от проекта на Михаил Иванов „Noise Linguistix“.

На 7 април, петък, в Концертното студио на Радио Варна от 18 ч. ще звучи една българската рок група „Innerglow“, но този път техните композиции ще бъдат поднесени акустично.

На 9 април, неделя, от 18 ч. на същото място ще се проведе музикалният „пърформанс “Адажио“ на Мирослав Гочев. Той ще потопи публиката в магия чрез електронни импровизации върху различни класически пиеси.

На 11 април, вторник, от 18 ч. в Радио Варна ще бъде представен музикално-поетичният спектакъл „Бряг за завръщане“ с участието на певеца Асен Масларски и поетесите Камелия Кондова и Елица Виденова.

На 19 април, сряда, в Градската художествена галерия от 18 ч. ще звучи Сергей Рахманинов. Посвещението има двоен повод: 150 години от рождението на композитора и 80 години от кончината му. Събитието се реализира по идея на Стефан Бояджиев (пиано), който ще разчита на сцената на Радинела Василева (сопран), Кремена Христова (виолончело) и четиригласен вокален ансамбъл.

На следващия ден Градската художествена галерия ще представи от 18,00 ч. изложбата на ученици от художествените паралелки в НУИ „Добри Христов“.

За финал на Пролетния салон, от 11,30 ч. на 22 април, събота, в Градската художествена галерия ще звучи камерният оркестър „Анима“ и Хор „Арс музика“.

Входът за всички събития е свободен. По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват поетичните празници "Вапцарови дни"

Деветото издание на националните поетични празници „Вапцарови дни“ ще се проведе на 2 и 3 декември в зала „Пленарна“ на Община Варна. В рамките на събитието се провеждат два конкурса. Първият е Национален литературен конкурс, в който участват автори на стихотворения или есета, посветени на Никола Вапцаров. Тази година за оценка са подадени 49 творби..

публикувано на 30.11.23 в 16:10

Бургаски автор представя книга за Непал във Варна днес

“Непал. Базов лагер Еверест 5364 м. Портал към висините” е книгата на  Димитър Георгиев. Имате възможност днес да се срещнете с автора във Варна в Отдел Изкуство на Регионална боблиотека „Пенчо Славейков“. Тази вечер от 17:30 ч. Още подробности от репортера ни Ваня Славова:

публикувано на 30.11.23 в 11:08

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен - пиано и Мати Копонен - цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер - 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен. Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на..

публикувано на 29.11.23 в 15:53

Отбелязват 150 години от рождението на Рахманинов с оперен концерт

През 2023 г. се навършват 150 години от рождението и 80 години от смъртта на гениалния руски композитор Сергей Рахманинов. По този повод творци от Варна ще представят своята най-нова програма „Рахманинов – познат и непознат“. Оперният концерт ще се състои на 29.11.2023 г, от 19:00 ч. в концертното студио на Радио Варна. Входът е свободен за всички..

публикувано на 29.11.23 в 12:31

На балчиклии гостува "Последният полов атлет"

Читалище "Паисий Хилендарски - 1870"- Балчик и Драматичен театър "Йордан Йовков" - Добрич канят на пиесата на един от най-успешните световни драматурзи днес - Нийл Саймън. Режисьор и участник в комедията "Последният полов атлет" е Николай Урумов, с участието още на Димитрина Гинева, Мария Генова и Мария Гинкова. Сценография: Димитър Митев. Началото е..

публикувано на 27.11.23 в 19:37

Ателие "Детско слънце“ подготвя голяма рисунка за детското отделение на УМБАЛ “Св.Марина“

Деца и младежи се включиха в рисуване на голямо платно на тема "Детски свят", което ще бъде дарено на детското отделение на УМБАЛ“Св.Марина“ във Варна. Инициативата е на педагозите и децата от Ателие "Детско слънце“ , а работилницата се провежда в Арт салона на Радио Варна, където е подредена голяма изложба с техни произведения. Експозицията е..

публикувано на 27.11.23 в 11:44

Вапцарови дни предстоят във Варна

Предстоят традиционните Вапцарови празници, които ще се проведат за девети пореден път във Варна.  Най-малкият участник тази година е на 5 години, а най-възрастният- на 92.  Още за програмата на това интересно културно събитие репортерът ни Ваня Славова разговаря с организатора Тодор Йотов: От 1 до 7 декември 2023 год. в гр...

публикувано на 25.11.23 в 09:34