Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изтича крайният срок за вписване на избирателите по настоящ адрес

Снимка: БГНЕС

Днес е крайният срок, в който избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък за вота на 2 април по настоящ адрес. Това се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите за Народно събрание.  

Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник и съдържа единния граждански номер на избирателя, вида и номера на документа му за самоличност и подпис или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място. 

В електронното заявление избирателят вписва имената си по документ за самоличност, вида и номера на документа за самоличност, датата, мястото и органа на издаването, единния си граждански номер, сравнява постоянния и настоящия си адрес и посочва телефонен номер, като подпис не се изисква. Главната дирекция "ГРАО" извършва проверка на данните в постъпилите електронни заявления автоматизирано едновременно с подаването им.

Избиратели с трайни увреждания, които не могат да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, могат да заявят желанието си също до днес - 18 март. Това става в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им или настоящия им адрес, в случаите, когато своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес.


По публикацията работи: Кремена Иванова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигурен е транспорт за избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването

За превоз на избиратели с увредено зрение или със затруднение в придвижването от "Градски транспорт" осигуряват специализирани микробуси. Диспечерски екип приема заявки всеки ден от 06.00 ч. до 22.00 ч., включително и в деня на изборите на телефони: 052/500 652 и 0889/409 221. 38 избирателни секции са подходящи за гласуване на избиратели с увредено..

публикувано на 31.03.23 в 17:57
Машинно гласуване

Над 17 000 са имащите право на глас в Балчик

17 500 хартиени бюлетини са доставени за парламентарния вот в община Балчик при общо 17 372-ма избиратели по списъци. 22 са машините – 14 в градските секции и 8 броя в седем села. В общо 34 изборни помещения се организира видеонаблюдение, в останалите четири секции в болници такова няма да има. Изборният ден на 2 април започва в 7,00 часа, като ходът на..

публикувано на 31.03.23 в 15:34
Иван Демерджиев

Демерджиев: Няма да има риск от сигнали за бомба на изборите

“Първо училището ще бъде проверено, после ще бъде затворено, ще бъдат запечатани всички помещения, които нямат отношение по изборния процес, ще бъде сложено и под охрана през цялата нощ. Периметърът ще бъде отцепен през цялата нощ, така че няма как да има бомба”. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде БГНЕС...

обновено на 31.03.23 в 14:49

Над 600 са секциите за изборите на 2 април във Варненска област (ВИДЕО)

653 са секциите за гласуване в област Варна. В 540 от тях има машини, съобщи председателят на РИК-Варна Велин Жеков. 400 000 са имащите право на глас, доставени са 406 000 бюлетини, каза още той. Всичко необходимо за протичане на нормален изборен процес е осигурено, посочи областният управител Марио Смърков.  В РИК Варна / Дворец на културата и спорта..

обновено на 31.03.23 в 11:04

Партиите подават финансовите си отчети в Сметната палата до 31 март

До 31 март 2023 г. политическите партии трябва да представят на електронен и хартиен носител финансовите си отчети за 2022 г. заедно с декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения съгласно чл. 34, ал. 4 от Закона за политическите партии...

обновено на 31.03.23 в 09:55

По-голямата част от избирателите в Балчик гласуват в училище, няма данни за бомбени заплахи

Подготовката за предстоящите избори за Народно събрание на 2 април 2023 г тече нормално и в Община Балчик. Получени са бюлетините и другите изборни материали, които се охраняват от полицията. Раздадени са и устройства, с които след края на изборния ден всяка секционна комисия трябва да извърши заснемане на всяка една бюлетина при оформяне..

обновено на 30.03.23 в 17:55
Машинно гласуване

Общественият съвет към ЦИК: Прегъвайте два пъти машинната бюлетина

Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на 2 април 2023 г.,  да сгъват два пъти машинната бюлетина  преди да я подадат на член на СИК за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна. В своите методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини. От..

обновено на 30.03.23 в 17:53