Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Oригинали на първите грамофонни плочи, записани във Варна, дарява внукът на Стоян Бешков

| обновено на 26.03.23 в 10:57
2
Музей за нова история-Варна
Снимка: личен архив

Дарение с огромно значение за културната памет на Варна ще направи на 27 март, понеделник, от 10:30 часа в Музея за нова история на град Варна проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков.

Той ще дари на музея оригинални екземпляри на първите грамофонни плочи, записани във Варна. Записът е направен през лятото на 1906 г. от представители на германската фирма „Одеон Рекърдс“.

На плочите са записани народни песни в изпълнение на Стоян Бешков. Като дългогодишен преподавател по музика във варненската мъжка гимназия „Фердинанд I”, той основава първия Варненски певчески ученически хор (през учебната 1889-1890 г.). Ръководи и хорът към катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Написва няколко учебника за нотно пеене, издадени във Варна. Автор е на музиката за песента „При люлката” - първата приспивна песен, написана от български композитор след Освобождението.

Проф. Венко Бешков ще предостави и дигитално копие на оригиналния запис върху грамофонните плочи за да могат посетителите на музея да го слушат.

Стоян Бешков

По публикацията работи: Олга Карова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният фестивал на любителските театри започва в Каварна

Юбилейното 25-о издание на Националния фестивал на любителските театри „Каварна 2023“ се откриват официално днес, 5 юни, в 19 часа пред Народно читалище “Съгласие 1890“. Фестивалът минава под знаковата годишнина, свързана с името на театрала проф. Гочо Гочев, родом от Каварна – 110 години от неговото рождение. В дните до 11..

публикувано на 05.06.23 в 14:10

Знакови места от Варна увековечава в изложба художничката Петра Димитрова

Изложбата „Варненски хроники“ на младата художничка Петра Димитрова бе открита в Галерия „Жарарт“. Авторката е родом от Варна, завършила е живопис в Националната художествена академия при проф. Десислава Минчева. Има две самостоятелни изложби в София и Варна, участия в колективни експозиции и пленери.  Изявата й в родния град идва след покана..

публикувано на 04.06.23 в 14:32

Black Eyed Peas пристигат в България с J. Rey Soul

Лято 2023-та дава силна заявка да се превърне в едно от най-запомнящите се за фестивалния живот. Специално за пилотното издание на Breeze Fest в България за пръв път ще пристигнат големите Black Eyed Peas. „Акостирането“ им на 22-ри юли в Бургас е не само специална спирка от световното им турне, но и единствената музикална точка в Югоизточна..

публикувано на 04.06.23 в 11:35

Втора самостоятелна изложба живопис на Емилия Донева

"Усмивките на природата" е изложбата на Емилия Донева - преподавател по предприемачество и технологии в СУ "Христо Ботев", гр.Балчик, която ще бъде представена в Гурково днес, на 4 юни. Нейната втора самостоятелна изложба е вдъхновена от чара на природата, в която авторката открива своето разковниче за справяне с мислите на страх,..

публикувано на 04.06.23 в 10:26

Изложба на рекламите от началото на XX век гостува във Варна

Музеят за нова история на Варна ще бъде домакин на гостуващата изложба „Рекламата е душата на търговията“. Тя ще бъде открита днес, 2 юни, от 17 часа. Това е  панорама на рекламното дело в България от началото на XX век до края на Втората световна война. Експозицията включва 37 тематични табла с репродукции на около 900 реклами. Те..

обновено на 02.06.23 в 15:16

Балчик е каузата на Международен пленер в памет на скулптора Янко Бонев

Балчик и болниците в Белия град и Каварна са каузата на стартиралия първи международен пленер в памет на скулптора Янко Бонев. Негов домакин е Дворецът в Балчик от 1 до 3 юни, участват творци от България и Румъния.  Той обединява четири вида изкуство – изобразително, скулптура, каменоделство, фотография, сподели Иво Пенчев от балчишкото сдружение..

публикувано на 02.06.23 в 13:44

Бежански пътеки - емоционалният път на сирийския фотограф Бара Хадад по време на война и бягство

Бара Хадад е роден през 1995 година в Сирия. Започва пътя си на фотограф, фотожурналист, кинематограф и режисьор на документални филми много млад, заснемайки революцията в родината си през 2011 година. Творчеството му е силно повлияно от личната му история и култура. Самият той става бежанец, избягал от Сирия със семейството си, след като селото им..

обновено на 02.06.23 в 10:23