Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка написа песен за сина си аутист, която звучи в училища в Испания

| обновено на 30.03.23 в 15:03
9
Иън
Снимка: личен архив


Даниела Маринова написа песен за сина си аутист по повод Световния ден на информираността за аутизма - 2 април и я разпространи във видеоклип в YouTube.

„Видеоклипът е посветен на моя син аутист Иън и неговата прекрасна сестричка Микаела, които са близнаци.“, се казва в посланието на майката. Посветен е и на всички хора алисти (не аутисти), като им благодари за безкрайната подкрепа, която оказват, за да допринесат за разпространението на идеята, че е важно да се знае повече за това състояние на живота, да се уважават хората аутисти и да се приемат различията, за да живеем щастливо заедно.

Песента се казва „Това съм аз“ и разказва за живота на Иън. Даниела е автор на текста. За музиката и звукозаписа се свързва с уеб сайт, от където записват песента в професионално студио, след което й изпращат готовата песен с пълните права за разпространение.

Първоначалната идея е песента да се разпространява в училището, в което учат децата й. Иън и Микаела са на 5 години и са предучилищна подготовка в масово училище. Учителката им харесва песента, често я пуска на децата в класа, а не след дълго и останалите преподаватели проявяват интерес и така зазвучава в цялото училище.

„Направих песента за съучениците в класа на Иън, защото според мен информираните деца нормализират различията.“, каза за Радио Варна Даниела Маринова.

Даниела е родом от Белослав, но от години живее в Испания, където се омъжва. Бори се с масовото възприемане, че аутизмът е болест и хората в това състояние трябва да бъдат диагностицирани като болни. Това е и причината да напише песен, в която разказва кой е Иън, какво харесва и какво не, какви умения има, как се забавлява, от какво се плаши и какво го радва.

Като всички деца Иън обича да се смее, да играе, да готви, да бяга, да пее, да изучава света понякога до най-малките детайли. Има невероятно добра памет. Обожава цифрите, буквите, книгите, пъзелите, музиката и животните. Добър е в научаването на чужди езици и е много любвеобилен, разказа Даниела.

Апелът, който майката отправя в посланието си е да приемат аутистите такива, каквито са, а не да се опитват да ги променят според собствените си разбирания за нормалност.

"Голяма грешка, която се прави е, че се правят международни конференции за аутизма, на които няма поканен нито един аутист да говори за това какво е аутизма. Това е като да направиш една конференция за феминизъм и да няма нито една жена например.

Единственото, което искаме е да сме уважавани, да сме добре дошли като всички останали, без да е нужно да се крием такива, каквито сме.", каза още Даниела Маринова.


"Това съм аз"

Днес е моят специален ден и съм щастлив.

Аутист съм от раждането си

и просто искам да знаеш, че животът ми е много по-интензивен.

Това не е болест, това е МОЯТА ИДЕНТИЧНОСТ,

моята природа, моят начин на съществуване, на действие.

Трудно ми е да те слушам, ако ме молиш да те гледам в очите

и предпочитам да се отдалеча

защото ми е трудно да общувам с теб.

Не понасям шума, виковете, безредието.

Усещам света по много различен начин.

Движа се, повтарям и пърхам с ръце,

за да подредя това, което чувствам,

за да се чувствам по-добре с мен,

за да сложа ред в главата си.

Нуждая се от твоето разбиране

да бъда добре дошъл като всички останали.

Нормалността е опасен мит.

Не е нужно да ме приобщаваш, нека просто да живеем заедно.

Нито цветни пъзели, нито сини балони.

Просто се нуждая да ме чуеш.

Искам да се гордея с това, което съм, а не да се крия в някой ъгъл.

Имам душа пълна с живот

едно сърце и хиляди мечти.

Аз съм упорит, несравним, прекрасен,

оригинален като никой друг

Аз съм Иън.

Аз съм аутист - човек като теб.

Искам просто да бъда ЩАСТЛИВ

и никога да не спирам да се усмихвам.

Общуването с околните е много сложно,

това е голямото ми предизвикателство.

Знам, че твоята подкрепа и разбиране

ще бъде една добра причина

да се чувствам добре дошъл

и да се наслаждавам на цялото това приключение.

Аз съм аутист, аз съм такъв.

Просто искам да бъда щастлив.

Аз съм уникален, аз съм автентичен

дори ако не съм напълно перфектен.

Днес е моят ден, имам една мечта

и те питам от сърце

Мога ли да разчитам на теб?

Отговорът е - до Безкрайност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41