Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският цигулар Чавдар Парашкевов избра Варна за финалния концерт от турнето „La Belle Epoque” 2023

На 1 април от 19 ч. в ГХГ „Борис Георгиев“ заедно с пианистката Наташа Кисленко ще представят Романс и Унгарски танц от С. Рахманинов, Концертно импромптю от Дж. Енеску, Соната за цигулка и пиано от Е. фон Дохнани, творби от А. Аренски, Й. Сук и П.Владигеров

Дуо Парашкевов - Кисленко
Снимка: Държавна опера - Варна

“La Belle Epoque” е наслова на концертната програма. Така в историята на човечеството наричат времето от последните 30 години на XIX в. и първото десетилетие на XX в., период, приключил с избухването на Първата световна война през 1914 г. Това е оптимистично и безгрижно време. „А днес - казва Парашкевов - повече отвсякога имаме нужда да се докосваме до изкуството, сътворено през тази красива епоха.“

От престижното списание "Strad" определят Чавдар Парашкевов като "романтичен виртуоз с искрящ и брилянтен тон и яснота на жеста". Възпитаник е на НУИ "Добри Христов" във Варна, продължава обучението си в САЩ – в Далас, както и в Университета на Хюстън. Работи с известни педагози, а Анна Ковачева е първата му преподавателка във Варна, на която дължи най-много за изграждането си като музикант.

Чавдар Парашкевов е член на оркестрите на Houston Grand Opera и Houston Ballet, съчетавайки преподавателската си дейност с провеждането на музикалния фестивал Round Top, Тексас. Има многобройни изяви с оркестри, соло и камерни рецитали в България, Турция, САЩ, Германия, Русия, Италия и Дания. Има издадени четири албума, като последният - "Брамс и Шостакович - клавирни триа" излиза през 2021 година.

Чуйте разговора на муз. редактор Кремена Георгиева с цигуларя Чавдар Парашкевов.

„Избираме композициите за концертите си много внимателно, така че да са едни от най-красивите и стойностни творби в музикалната литература, но в същото време да бъдат достъпни и интересни и за по-широк кръг от публика“, споделя за съвместната си работа с пианистката Наташа Кисленко Парашкевов.

Двамата музиканти се познават от студентските години в Далас, САЩ в края на 90-те, но започват да свирят заедно през 2009 година. Началото е белязано с успех и затова продължават да концертират и записват и досега.



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт за Освобождението на Варна на площад "Независимост" на 27 юли

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка..

публикувано на 22.07.24 в 16:14

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19