Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите се връщат на село

Огромна разлика в цената на старите и новите селски къщи

Кои са рисковете при покупка на стара селска къща?

В последните години се наблюдава тенденция за възраждане на българското село. Много млади хора, а и не само млади, решават да избягат от шума и стреса в големия град като си закупят имот на село. Тази тенденция се засили още повече по време и след пандемията. В социалните мрежи вече дори има и групи за семейства с деца, които са напуснали града и са отишли да живеят на село.

Дали засиленият интерес към селските имоти е довел до увеличение на цените?

Според брокера Юлия Хвърчилкова, цените на селските имоти се повишават, но с по-бавни темпове в сравнение с градските.

"Разликата в цените между старото и новото строителство при селските имоти е осезаема. Както можеш да си купиш почти годна за обитаване стара къща в дадено населено място за 30-40 хиляди евро, така в същото село цената на нова къща е например 200 хиляди евро", коментира Хвърчилкова и допълни, че това обяснява и по-големия интерес към старите селски къщи.

"Хората предпочитат да си купят стара къща, която да реконструират. Много често се използват разрешителните на старата къща за да се извърши реконструкция и подобрения. По-бързо се вземат разрешения за реконструкции, настрояване и пристрояване", обясни експерта.

Дали обаче закупуването на стара къща е рискова инвестиция?

Юлия Хвърчилкова сподели, че най-големият риск е с документацията на имота.

"Трябва да се внимава за това какви са предвижданията за разрастването на населеното място и дали не се предвижда някакъв път да минава през имота. Хората трябва да гледат още за комуникациите като ток, вода и интернет. Понякога след закупуването на къщата, се откриват конструктивни дефекти, които не могат да бъдат отстранени. В такива случаи, хората отново пускат обекта на пазара с цел да се освободят от него", каза Хвърчилкова.

В последните години, българите изпреварват чужденците по отношение на интереса към селските имоти, а основни купувачи според Хвърчилкова, са младите хора. Те обаче търсят основно къщи в села на разстояние не повече от 20-30 километра от града. Така, от една страна се наслаждават на спокойствието и чистия въздух на село, а от друга остават близо до удобствата на големия град.

"Ние сме разглезено общество и обичаме всичко да ни е на една ръка разстояние, бързо и лесно", обясни Юлия Хвърчилкова.

От селата във Варненско, най-голям интерес има към имотите в Аврен, Долище и Звездица, каза още брокера.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Юлия Хвърчилкова:

Провадийското село Манастир също е притегателно за купувачите. Според кмета  Николай Стоянов, в последните години интересът към имотите в неговото село се е засилил сериозно.

"Преди години цените бяха символични, но сега един имот в селото струва почти колкото един апартамент. Цените на къщите при нас са от 50 до 230 хиляди лева. Но, въпреки това се купуват. Почти всеки месец идва някой в селото да търси къща", обясни кмета.


И тук сред купувачите преобладават младите хора.

"Миналата година три семейства от Варна си купиха имоти в селото", допълни Стоянов.

Той потвърди думите на брокера, че българите вече са много повече от чужденците на пазара на селските имоти.

"Скоро не е имало интерес от чужденци. Преобладават българи, които търсят по-евтини имоти", каза още кмета на село Манастир.

Чуйте какво сподели кметът на село Манастир пред Димитрина Дончева:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45