Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: По Възкресение

Снимка: БГНЕС

Светъл празник! Възкресението. Някои пречиства душата си от тежки мисли, друг намира енергия за ново начало, трети осъзнава, че успехът и щастието не трябва да бъдат преследвани, защото самите те са следствие и се посвещава на добра кауза.

Такива неща се случват по Възкресение.

Освен, че домашният козунак е много вкусен. А добавиш ли горещ шоколад и сладка приказка, става неустоимо.

По Великден често се питаме: „Какъв е човекът, който мога да бъда? Дали е по-великодушен? Лесно ли прощава? По-щастливо ли живее?“

По Великден се стремим към по-добрите си версии.

Какво би се случило, ако има рестарт?

Това ми припомня една изключителна, много силна книга на Васил Попов - „Мамник“. Любимите ми герои от нея са Митко и Лазар. Митко гледа с ведър поглед и свежо чувство за хумор на ужасиите, които се случват, а Лазар? Лазар е точно по темата ни. Той възкръсва. Останала му е недовършена работа на този свят; задача, която никой друг не може да изпълни.

Навремето имах една история, която намирах за страшна и едва, когато я затворих, установих колко комична е всъщност.

На тръгване от Коломбо, Шри Ланка, в три часа сутринта излязохме от хотела и се качихме на един тук-тук, за да стигнем до летището. Тук-тук е закрит триколесен мотоциклет, иначе казано - авторикша. Беше безкрайно дълго пътуване в тъмнината, покрай непознати, призрачни места. Шофьорът ни разпитваше за абсолютно всичко и колкото повече време минаваше по пустите пътища, обвити с мистично сияние, толкова повече аз убеждавах себе си, че нещо не е наред в тази криминална история, че крайната цел не е летището, а вероятно отвличането ни.

Най-много ме ужаси място, което още е пред очите ми. Призрачни скални очертания. В основата им - вход на пещера, който ме подсети за Али Баба и разбойниците. Реших, че пътуването ще свърши тук...

Тогава си представих сина си и като на филмова лента видях моментите с него: блестящите му очи, очарователната усмивка, която разтапя сърцата на всички, горещите речи, които изнасяше в парка пред случайни хора, когато беше на четири годинки и поучителните беседи, с които ме образоваше за всичко, научено от детските енциклопедии. Помолих се това да не е краят, да се прибера при детето си и да го прегърна.

Сега си давам сметка колко безпочвени са били страховете ми.

Човекът беше общителен и любопитен, а вероятно е поддържал разговора и от учтивост. Но нощем, на непознато място, където впрочем ни бяха посрещнали с обискиране на летището... Добавям малко фантазия... и ето ти Али Баба.

Оттогава зная, че стигнеш ли края, мислиш единствено за хората, които обичаш. Всичко друго, което си смятал за важно, се оказва незначително.

Ами добре! Какво ще направите, ако животът ви започва отначало?

Ще се смеете ли повече? Ще се радвате ли повече на морето? Ще се наслаждавате ли на повече хубави мигове, чудни гледки, изгреви, залези, празници? Ще обичате ли повече? Ще прегръщате ли по-често любимите хора и ще им повтаряте ли колко са важни за вас?

По Възкресение идва преосмислянето. Сигурно в него е силата на великите дни, великите планове, великите дела. Впрочем, за последните майка Тереза казва така: „Няма велики дела. Има само малки дела, извършвани с много любов“.

Пожелавам на всички нас да правим нещата с много любов.

И светът ще е по-добър, а животът – по-хубав.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици управляваха община Вълчи дол за 1 ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за 1 ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги..

публикувано на 12.10.24 в 16:20

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в МУ-Варна

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в Медицинския университет, 111 са абсолвентите, 14 са отличниците. 35 са чужденците от випуска. Даниела Стойнова разговаря с първенеца на випуска за трудностите и късмета, който е имал по време на следването си:

публикувано на 12.10.24 в 13:00

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като..

публикувано на 12.10.24 в 09:52

Без Кирил Маричков

При инцидент днес почина Кирил Маричков - българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците". Иформацията е на bTV. Трагедията се е случила във врачанското село Селановци. Маричков е трябвало да участва в концерт на „Фондацията“. По време на пробите преди изявата, при качване на сцената се е спънал и паднал...

публикувано на 11.10.24 в 20:13
Северно сияние, с. Кичево, общ. Аксаково, Емил Иванов

Северното сияние над Кичево

Тази нощ северното сияние завладя небето и над Източна България. Астрономът и астрофотограф Емил Иванов го „улови“ над аксаковското село Кичево. Радио Варна напомня, че нетипичното небесно явление се свързва с мощното слънчево изригване през последните дни. Разноцветните багри можеха да се видят през изминалата нощ много по- на юг от..

публикувано на 11.10.24 в 10:03

Мощна магнитна буря приближава Земята

Днес ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури, като заредените частици от това бързо изхвърляне на плазма..

публикувано на 11.10.24 в 09:00
Светлана Горанова

Светлана Горанова, която влюбва децата в математиката

Обичате ли математиката? Повтаряли ли са ви като дете, че "всичко е математика"? Някога забавлявали ли сте се да построявате триъгълници и други геометрични фигури с... тялото си? Светлана Горанова може да ви научи на всичко това. Младата жена е от семейство на математици и педагози и винаги е обичала математиката. Споделя, че времето за решаване на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30