Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 художници участват в петото издание на Международния екслибрис конкурс във Варна

| обновено на 25.04.23 в 19:24
Снимка: Ани Петрова

Сто и четиридесет художници участват в петото издание на Международния екслибрис конкурс, който традиционно се провежда във Варна, организиран от Арт галерия „Ларго“, предаде БТА. Те са избрани след селекция, проведена от жури с председател доц. Димо Колибаров и членове Юлиан Йорданов, който е артистичен директор на конкурса, Анна Тихонова, Димо Миланов и Нели Вълчева.

За конкурса тази година заявки са подали 280 участници от 38 държави, от които в селекцията са допуснати 251 артисти от 36 страни. За първи път най-много са кандидатите от полската графична школа, която е една от най-добрите в света, информират организаторите и припомнят, че в Полша се провеждат четири екслибрис конкурса, като форумът в Малборк е най-старият в Европа.

В тазгодишния варненски конкурс свои нови работи представят победителите от предишните издания Иван Русачек от Беларус, Олег Денисенко от Украйна и Веселин Дамянов - Вес от България, както и носители на различни награди от Белгия, Япония, Аржентина, Естония, Полша и Украйна. За първи път творби във Варна изпращат двама от най-награждаваните съвременни творци в областта на екслибриса - Карол Феликс от Словакия и Владимир Зуев от Русия. Сред участниците са и българските артисти Петър Лазаров, Христо Найденов, Христо Керин, Десислав Гечев, Мая Чолакова.

Изложбата ще бъде открита на 14 юни в галерия „Ларго“, когато ще бъдат обявени наградените. Международният екслибрис конкурс се реализира с финансиране от Фондация за изкуство „Йордан Петков“, галерия „Ларго“ и Община Варна чрез Фонд „Култура“.

Чуйте подробности от интервюто на Валерия Василева  с Нели Вълчева, изпълнителен директор на форума:БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35

Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна

Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави ще обсъждат възможностите в морската столица да се създадат по-добри условия за развитие и обмен на местните творци и за представяне на съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

Детски хор "Добри Христов" представя програмата си за Световния фестивал за мир във Виена

С участие в 13-тото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена ще приключи 71-вият сезон на Варненския Детски хор "Добри Христов". Варненският детски хор и смелостта да отидеш на конкурс Хоровото пеене бори стреса и депресията Талантите на хор "Добри Христов" - без фанфари и грим Фестивалът е в средата на юли, а..

публикувано на 14.06.24 в 11:05
Кадър от филма на Божана Станева

Деца снимаха късометражни филми по стихове на Георги Господинов

"Кино убежища" – под това мото се състоя открит урок на кино школа „Братя Люмиер" към Общински детски комплекс, гр. Варна. Събитието се проведе на 12 юни в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Тази година децата приключват своята работа в школата с различни късчета кино - те снимаха късометражни истории, инспирирани от..

публикувано на 13.06.24 в 16:34