Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ ще сезират прокуратурата за казуса с Пловдивския панаир

„Продължаваме промяната - Демократична България" ще сезират прокуратурата заради Пловдивския панаир, обяви на брифинг в парламента Никола Минчев от коалицията. Според него налице е безстопанственост и пропуснати възможности за защита на обществения интерес, предаде Радио Пловдив. 

"За това, което се случва, следващите стъпки със сигурност отново ще включват сезиране на прокуратурата най-малкото за възможна безстопанственост. Разбира се, е работа на прокуратурата да прецени по кой тескт от Наказателния кодекс ще проведе действия. Отново виждаме как се пропускат възможности да се защити обществения интерес. Апелираме и ще направим възможното министътът на културата да ускори процедурата по даване на статут на Пловдивския панаир на недвижима културна ценност от национално значение, каза Никола Минчев.

Припомняме, вчера общинският съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова определи като позорно становището на Община Пловдив да не обжалва решението на Окръжния съд, с което е обявен за основателен апортът на акциите на Варна в публично-частното дружество „Пълдин туринвест“, собственик на "Международен панаир Пловдив". В интервю за Радио Пловдив тя заяви, че оставките на заместник-кметове и кмета не са достатъчни.

Смятам, че трябва да се носи наказателна отговорност, това е престъпление спрямо пловдивчани“, каза Веселина Александрова, предаде Радио Пловдив.

Според нея общинските съветници на ГЕРБ и БСП на Гергов, са подготвили сделката, а сега кметът Здравко Димитров я е подпечатал.

„Всичко това беше една сценка, включително и исканата оставка на Здравко Димитров от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отказването да си даде оставката от Здравко Димитров. Всичко това е една сценка за пред хората, докато сделката на заден план си върви“, каза Александрова.

Припомняме, в края на миналата година бизнесменът Георги Гергов придоби акциите на Община Варна в капитала на „Пълдин туринвест“. Така той получи 79 % от дяловете в Панаира. Това стана на извънредното общо събрание на дружеството, на което са присъствали само представителят на Гергов адв. Нина Пантелеева и представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов.

Дяловете на Община Варна от 29 % бяха прибавени към дела на Гергов, който е 50 %, и така бизнесменът придоби общо 79 % от акциите на Панаира.

“Има скрита приватизация в Пловдив със съдействието на Варна. Местната власт на ГЕРБ-СДС в тези две общини е скрита приватизация и в ущърб на гражданите”. Това каза Даниел Лорер от ПП, в свое изявление по темата днес. “От 2016г. започва процесът, когато правителството на ГЕРБ дари на Община Варна акциите по пловдивския панаир. Предвид обществения натиск общинският съвет решава тези акции да бъдат върнати на държавата- това се случва през 2017г.”, каза още Лорер. Оттогава нищо не се прави, въпреки решението на Общинския съвет. В крайна сметка този съвет взима друго решение и акциите отиват в пловдивската фирма Пълдин. Не само, че предишното решение не е изпълнено, а цената на която се продават акциите е в ущърб на гражданите- 1 лв. за акция”, подчерта още Лорер. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51
Варна

Утре очакваме слънчево време във Варна

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и утре ще преобладава слънчево време. Вятърът от северозапад през нощта постепенно ще отслабне, последно по Северното Черноморие, където през нощта и утре до обяд ще е до умерен, временно засилен. Утре вятърът постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт. Минималните температури ще останат без..

публикувано на 01.10.24 в 19:45
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври (на живо)

Централната избирателна комисия провежда редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината на..

публикувано на 01.10.24 в 14:09

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12