Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Страст

| обновено на 08.05.23 в 16:30
Снимка: Pixabay

Здравейте! Вчера радиото празнува и както казват колегите, да, радиото е любов.

За мен беше начало. Мястото, което ми даде възможност да вървя напред, да търся истината и съвършенството с напористата увереност на младостта, да пробвам, да греша, да успявам, да се провалям, да искам горещо, да търся и да вярвам. Всеки, който се е докоснал до радиото, ще ви каже същото...

Който истински се е докоснал и е знаел, че това е неговото.

Няма да говоря повече за магията на онази неземна хармония от музика и слово. Можете да й се насладите всяка секунда, когато пожелаете. Лесна работа е. С един клик или с едно натискане на бутона. Зависи от предпочитанията.

Наблюдавала съм хора от различни професии, на различна възраст и вече съм сигурна в едно: където и да е човек, с каквото и да се занимава, може да отключи вратата пред себе си и да си даде възможност да поеме по щастлив път, единствено с отдаденост. Посветен със страст на идеята, която смята за правилна. Отдаден на работата, която е избрал. Верен на каузата, която вълнува сърцето му. Увлечен от начина, по който иска да бъде една хубава част от света. Вглъбен в желанието да помогне, колкото е възможно, този свят да стане по-приятен, по-светъл, подреден и красив.

Отдаденост и страст.

Мисля, че всичко друго остава на заден план: опит, възраст, обстоятелства, обкръжение, висок или нисък старт, финансови възможности. Най-горе и най-важни за всичко са тези две неща: отдаденост и страст. Гори ли техният огън в сърцето, човек със сигурност се справя. Тръгва, без да знае какво го очаква по пътя. Пада, става, губи посоката, връща се, отново тръгва...

След време срамът от грешките отстъпва място на приемането. Може да се сещаме за моменти, които отдавна сме се постарали да заметем дълбото под килима, но с времето вече не се привеждаме с неудобство, а се смеем, защото знаем, че няма съвършени хора и от момента, в който сме осъзнали грешката и сме се опитали да я поправим, всичко е тръгнало в добра посока. Защото така се случват нещата. Стига огънят да продължава да гори в сърцата и те да са изпълнени със същата страст и отдаденост, с които ги е мотивирало началото.

Ето тогава радиото се превръща в любов за всеки, който истински се е докоснал до него. Тогава всичко може да е любов.

Счетоводителят реди числата като виртуозни партитури, пианистът превръща нотите в ярки, вълшебни светове, човекът, който разхожда кучета в градинката, дава най-смислените уроци по човечност, пекарят загръща квартала с изкусителния аромат на домашни курабийки и превръща това в нежна сутрешна симфония.

Това е любов, страст и отдаденост.

Сигурно си спомняте как героят на Никос Казандзакис - Алексис Зорбас се изненадва от начина, по който грохнал, деветдесетгодишен старец сади бадемово дръвче, а старецът обяснява:

- Аз, чедо, върша работата си така, като че ли съм безсмъртен.

Тогава Зорбас отвръща:

- А пък аз върша работата си така, сякаш всеки миг ще умра.

Кой от двамата има право?

„Еднакво стръмни и мъжествени са и двата пътя и могат и двата да те изведат на върха“ – пише Казандзакис.

Така че, да!, със страст и отдаденост можем да превърнем всичко в любов и тогава лесна работа е да стигнем до върха, а върхът е там, където човек е щастлив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35

Увеличават се смесените бракове във Варна, най-много сватби между украинки и българи

От началото на годината до края на август са сключени 748 брака,112 от тях са смесени.  Най-много са сватбите между българи и украинки, но има младоженци и от Испания, Германия, Турция, дори от Австралия. Голям е интересът към сватбите на дати, в които цифрите на датите и месеците съвпадат, както и в точен час, предварително изчислен от астролози..

публикувано на 09.09.24 в 16:45

Археологически разкопки на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик, търсят се работници

Исторически музей - Балчик и СУ "Св. Климент Охридски" от днес започват разкопки на Късноантичната и  ранносредновековна  крепост в кв. "Хоризонт" в Белия град. Те ще продължат до края на септември. Търсят се хора за работа на обекта, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.   (За допълнителна информация тел: 0895554037). Археологическо то..

публикувано на 09.09.24 в 16:10

Лесна работа: Разходка с куче - продължение

В миналото издание на рубриката „Лесна работа“ чухте как започва разходката с домашния ми любимец. Той непринудено и от сърце произвежда няколко събития и се втурва с отдаденост да разравя купчинка пръст. Възмутен старец настоява да разбере какво копае животинката. Отговорно го информирам, че кучето търси трюфели. Ще ставаме богати. Пределно..

публикувано на 09.09.24 в 14:30
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Националният ни младежки отбор по астрономия се готви за олимпиадата в Непал

Националният младши отбор на България се подготвя във Варна за участие в предстояща международна олимпиада. Отборът включва петима ученици на възраст 14-15 години, които са се класирали от цялата страна   – двама от Математическата гимназия във Варна и трима от училища от София.  Техни преподаватели са старши учителят Ева Божурова от..

публикувано на 09.09.24 в 10:57

9 септември.1944: Очевидец разказва как съветските войски влизат в Радио Варна

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по..

публикувано на 09.09.24 в 09:42