Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои Нощ на музеите във Варна на 13 май

| обновено на 10.05.23 в 15:12
Варна се включва за поредна година в Европейската инициатива "Нощ на музеите", която тази година ще се състои на 13 май. В нея по традиция се включват музеи, голяма част от галериите и творчески пространства в морската столица. Част от културните институции вече обявиха програмата си.

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и нейният филиал "Георги Велчев" ще са отворени при вход свободен от 18 до 24 часа в събота, 13 май. Посетителите ще имат възможност да разгледат няколко изложби, ателие за художествена фотография, лекция и концерти. В Градската художествена галерия на разположение на посетителите от 18:00 до 24:00 ч. ще бъде постоянната музейна експозиция, която проследява художественото развитие на българското изкуство от края на XIX век до наши дни. Ще могат да се посетят и гостуващите експозиции на първия етаж в сградата на Галерията - „По вълните“ IV - изложба скулптура и рисунка на  Радостин Дамасков, „Далеч от Африка“ - изложба на театралния режисьор Елена Панайотова и професионалния фотограф Атанас Кънев, както и изложба на зрелостници от НУИ „Добри Христов“ Варна.

Два концерта ще обогатят културната програма на Нощта на музеите в Градската художествена галерия. Първият е матине на хор „Анима“ с програма от произведения на Хайдн и Моцарт от 11:30 до 13:00, а вечерта от 18:00 до 19:30 е концертът „Споделено пространство“ на възпитаниците на специалност „Ударни инструменти“ от НУИ „Добри Христов“ - Варна. И двата концерта са с вход свободен.

Към Европейската инициатива на 13 май ще се включи и Музеят за история на медицината във Варна. Освен да разгледат богатата експозиция по история на медицината, посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицински университет – Варна.

ПРОГРАМА:

•  18:00 – 18:30  - откриване с фолклорни изпълнения на студентски танцов ансамбъл „Диана“  към МУ - Варна.

•  18:30 - 19:30 - „Моето тяло“: учени от катедра „Анатомия“ на МУ - Варна ще демонстрират физически и дигитални фантоми в науката и медицината, както и 3D-визуализация и точна симулация на структурата на човешкото тяло. Те се използват за дизайн на импланти, за тестване на медицински устройства и за обучение.

•  20:00 часа - студенти и преподаватели от Катедра „Химия“ на МУ - Варна ще изнесат „Шоуто на химиците“ – ефектни демонстрации на химически реакции и експерименти, изготвяне на „слонска паста за зъби“, „светофар“ и др.

•  Последният вход на група за посещение ще бъде в 23:00 часа.

Европейската нощ на музеите в Музея по история на медицината ще приключи в 24:00 часа. Адресът е ул. „Параскева Николау“  № 7, точно срещу кораба „Дръзки“.

Парк-музей „Владислав Варненчик“ отваря с вход свободен, японски театър Камишибай и приказно четене за най-малките в Нощта на музеите.

На 13 май (събота) с вход свободен от 18:00 до 23:00 часа Парк-музей „Владислав Варненчик“ се включва в Европейската инициатива Нощ на музеите.

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на Музея, където могат да видят рицарските доспехи, представящи епохата на кръстоносните походи, както и различни видове средновековно оръжие и снаряжение, открити на бойното поле. Желаещите ще могат да влязат и в мавзолея на полско-унгарския крал Владислав Ягелончик, по-късно наречен Варненчик.

От 18:00 до 20:00 часа най-малките гости на Музея ще се потопят в света на приказките заедно с нашите приятели от Магазина за детски книжки и дървени играчки. С тях те ще се запознаят с японски картинен театър Камишибай и ще се пренесат в приказния свят на детските книжки в компанията на ученолюбивия дракон Зог, нейна милост принцеса Перла и безстрашният рицар Гадабут.

Военноморският музей отваря врати с вход свободен и богата програма в Нощта на музеите

На 13 май (събота) от 18:00 до 23:30 ч. с вход свободен и специална програма Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще имат възможност да разгледат и най-новата изложба. 

„Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“, в която са изложени образци на лично хладно оръжие от времето на Освобождението през 1878 г. до края на монархическия период през 1946 г.

Нощта ще бъде открита със специален топовен салют от средновековно корабно оръдие и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Изкушените от морската тематика ще се научат да мятат хвъргало и връзват здрави моряшки възли, ще се запознаят отблизо с въоръжението, снаряжението и униформите на българите през вековете и ще проследят участието на Българския флот в Първата световна война.

 ПРОГРАМА 

18:00 – 23:30 ч. – Вход свободен за постоянната експозиция и временната изложба „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“;

18:00 – 19:00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили;

18:00 ч. – 22:00 ч. – На всеки кръгъл час топовни залпове от средновековно корабно оръдие, възпроизведени от Клуб миноносец „Дръзки“;

18:00 – 23:00 ч. – Демонстрация на въоръжение, снаряжението и униформите на българите през вековете с Клуб миноносец „Дръзки“;

19:00 – 23:00 ч. – „Училище за моряци“ – как се връзват морски възли;

19:00 – 23:00 ч. – Документален филм „Флотът (1915 – 1918)“, създаден от Военния телевизионен канал.

Регионален исторически музей - Варна ще вземе участие в инициативата Нощ на музеите 2023 на 13 май. Обектите на РИМ-Варна ще са с вход свободен и със следното работно време:

Археологически музей
бул. „Мария Луиза“ № 41
12:00 – 20:00 ч., вход свободен

Комплекс Римски терми
ул. „Сан Стефано“ / ул. „Хан Крум“
12:00 – 20:00 ч., вход свободен

Аладжа манастир
Природен парк Златни пясъци
09:00 – 18:00 ч., вход свободен

Природонаучен музей
Приморски парк
12:00 – 20:00 ч., вход свободен

Етнографски музей
ул. „Панагюрище“ № 22
12:00 – 20:00 ч., вход свободен
Музей за нова история на Варна
ул. „8-ми ноември“ № 3
10:00 – 22:00 ч., вход свободен

Музей на Възраждането
ул. „Д-р Л. Заменхоф“ № 21
10:00 – 22:00 ч., вход свободен
В Музея на Възраждането на 13 май 2023 г. ще могат да се посетят и следните събития:
17.00 – 20.00 ч. Сарашка работилница с Людмил Игнатиев
18.00 ч. Обявяване на Дарителска кампания за събиране на средства за откупуване на Орден за заслуги на ген. м-р Тодор Габарев
18.00 ч. „Детето опълченец – 65 години от кончината на ген. м-р Тодор Габарев“: лекция на Симеон Кулиш
19.00 ч. 110 години от Одринската епопея: представяне на български бойни униформи, оръжие и знаме на "8-ми пехотен приморски полк". Участва Регионален клон "8-ми пехотен приморски полк" към НД "Традиция“
20.00 ч. „Детето-опълченец – 65 години от кончината на ген. м-р Тодор Габарев“: лекция на Симеон Кулиш.

Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Международния музеен съвет (ICOM). Инициативата е на Френското министерство на културата и съществува от 2005 г. За изминалите години тя се наложи като най-значимата общоевропейска музейна изява. В нея се включват над 4000 музеи и галерии от 40 европейски държави. България е сред страните, които първи и най-активно откликват на инициативата. Музеи и галерии по традиция отварят врати за посетители, предлагайки както безплатно разглеждане на постоянните и временните изложби, така и разнообразни, специално организирани за Нощта на музеите, събития.

Целите на изявата са да се акцентира върху важната роля на музеите за развитието на обществото, да се предложи нов поглед върху експозициите, да се даде равен достъп до музеите и културните изяви, осъществявани в тях на хора в неравностойно положение и да се осъществи неформален контакт с публиката.






По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36

Премиера на "Бохеми" тази вечер в Опера в Летния театър

Операта "Бохеми" със  звездното сопрано Красимира Стоянова в главната роля ще има своята премиера тази вечер от 21 часа във Варна.  Опера от Джакомо Пучини се поставя в рамките на Опера в Летния театър по повод  100 години от смъртта на Пучини.  Прочутият испански тенор Антонио Гандиа от Испания, гостуващ за пръв път във Варна, ще изпълни ролята..

публикувано на 06.07.24 в 10:53

Изложбата "Отвътре навън" гостува на варненската галерия "Ларго"

Талантливата художничка Силвия Богоева гостува на варненската галерия "Ларго" със серия от живописни платна и рисунки. Експозицията носи името "Отвътре навън" и представя творби, подготвяни в последната година. Това е първата самостоятелна изложба на младата авторка във Варна, а публиката ще има възможност да надникне във вселената на Силвия...

публикувано на 05.07.24 в 14:45

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39