Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Другият поглед

Снимка: Фейсбук, Голдън Ретривър

Днес ми се случи нещо чудесно. Минавах по главната улица, бях потънала в мисли за хубави планове и вече се къпех в доброто настроение, което следва. Отдалеч видях как един голдън ретрийвър вървеше срещу мен със стопаните си. Погледите ни се срещнаха и той се запъти директно към мен. Когато доближи, побутна ръката ми с муцунка, сякаш казваше: „Здравей! Много ми е приятно да се запознаем. Погали ме, моля! Виж колко хубав е денят!“ . Разбира се, на секундата се възползвах от любезната покана и започнах да го галя. Кой може да устои на тези ангелски очи, които разтапят сърцето? Аз поне не мога.

Стопаните му бяха мили, дори се извиниха за причиненото неудобство. Нямаше как да предположат, че това четириного приятелче с мълчаливата си покана да спра за малко и да споделим минути на мир, покой и добро отношение, не ми донесе неудобство, а неподправена детска радост.

Не разбрах защо пожела да се запознаем. Защото кремавите ми дрехи подхождаха на цвета му? Или настроението ми беше в хармония с неговата радост от продължителната весела майска разходка... Или може би сърцето ми беше в унисон с неговата топлина и добронамереност и той го знаеше.

Продължих да го галя с огромно удоволствие, а той седна пред мен на задни лапи и започна да намества красивата си глава, така че да се чувствам по-удобно и да направи общуването още по-приятно. Изглеждаше сякаш иска да си останем така поне до края на деня. Защо не и по-дълго? Безгрижни и заети с добра дейност. Все едно, че бяхме близки приятели не от минути, а от години.

Така - с чисто, леко и отворено сърце тръгваме към някого, когато сме деца. Когато светът ни изглежда едно добро и приветливо място и всичко в него силно ни очарова. Изпадаме в шумна радост от всяка нова среща, от всяко ново присъствие и от познанието, което очакваме то да ни донесе. Изпълнени с доверие и любопитство. Никога уплашени.

Припомних си колко чист, красив и естествен е светът през този светъл детски поглед. Колко простичко е всичко. Няма условности, скоби, кавички, няма никакви излишни препинателни знаци в предствата за нещата. Няма страхове, двусмислия, разминаване във значенията. Липсват всички онези неща, които времето, опитът и годините натрупват върху изображението на света в мислите ни. Няма ги добавените сенки, по-тъмните тонове. Не.

Всичко е кристално чисто и ясно. Нещо ти е приятно и толкова. Значението е едно. Имаш доверие в някого, значи си готов да му разкриеш всичките си важни детски тайни. Не знаеш, че е възможно да бъдеш разочарован. Не си чувал за предадено доверие. Нямаш и най-малка представа какво е лицемерие. Не те е страх от от продължението, нито от това как ще бъдеш приет. Дори не предполагаш, че може да съществува страх от упреци, нехаресване, критика, недружелюбност.

Просто тръгваш към нещо или някого и това те изпълва с радост. Прекрасно е чувството.

Съвсем не твърдя, че за да запазим чистотата на детските възприятия, трябва да пренебрегнем опита от всичко, през което преминаваме през годините – добро и лошо. Не. И не искам да кажа, че е необходимо да сме наивни, да оглупеем или да си затваряме очите за опасности и неприятни знаци.

Достатъчно е понякога да гледаме света с онзи безстрашен детски поглед, незамъглен от предразсъдъци.

Тогава ще е лесна работа да живеем в спокойствие и радост.


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици управляваха община Вълчи дол за 1 ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за 1 ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги..

публикувано на 12.10.24 в 16:20

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в МУ-Варна

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в Медицинския университет, 111 са абсолвентите, 14 са отличниците. 35 са чужденците от випуска. Даниела Стойнова разговаря с първенеца на випуска за трудностите и късмета, който е имал по време на следването си:

публикувано на 12.10.24 в 13:00

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като..

публикувано на 12.10.24 в 09:52

Без Кирил Маричков

При инцидент днес почина Кирил Маричков - българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците". Иформацията е на bTV. Трагедията се е случила във врачанското село Селановци. Маричков е трябвало да участва в концерт на „Фондацията“. По време на пробите преди изявата, при качване на сцената се е спънал и паднал...

публикувано на 11.10.24 в 20:13
Северно сияние, с. Кичево, общ. Аксаково, Емил Иванов

Северното сияние над Кичево

Тази нощ северното сияние завладя небето и над Източна България. Астрономът и астрофотограф Емил Иванов го „улови“ над аксаковското село Кичево. Радио Варна напомня, че нетипичното небесно явление се свързва с мощното слънчево изригване през последните дни. Разноцветните багри можеха да се видят през изминалата нощ много по- на юг от..

публикувано на 11.10.24 в 10:03

Мощна магнитна буря приближава Земята

Днес ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури, като заредените частици от това бързо изхвърляне на плазма..

публикувано на 11.10.24 в 09:00
Светлана Горанова

Светлана Горанова, която влюбва децата в математиката

Обичате ли математиката? Повтаряли ли са ви като дете, че "всичко е математика"? Някога забавлявали ли сте се да построявате триъгълници и други геометрични фигури с... тялото си? Светлана Горанова може да ви научи на всичко това. Младата жена е от семейство на математици и педагози и винаги е обичала математиката. Споделя, че времето за решаване на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30