Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Сарандев: Награда "Варна" за мен доказва, че градът оценява какво съм свършил за него

| обновено на 22.05.23 в 15:36


На официална церемония днес бяха връчени наградите "Варна" за ярки постижения в областта на културата, науката и образованието. Тази година двама колеги - репортерът Даниела Стойнова и фоторепортерът Румен Сарандев, са отличени в категория "Журналистика".

Румен Сарандев е отличен за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални обществени събития, включително бежанската вълна през 2022 г. в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”) в програмата на „Пролетния сезон на изкуствата ” – месец април 2022 г.

За силните моменти, които оставят без дъх от емоция и най-силния човек, за любовта и отдадеността към професията и бъдещите планове с Румен Сарандев в предаването "На светло" разговаря Иван Барбов:

Как приемаш тази награда?

Замислям се, че ако трябва да се изразя в снимки... не мога да си представя как би изглеждало това, което мисля. Но определено би било интересно! Наградата е признание за работата, която си свършил или вършиш. А Наградата "Варна"... За мен това е оценка, доказателство, че Варна оценява какво съм свършил аз за града.

Зад всяка награда стои много труд и най-хубавото нещо е да береш плодовете от този труд.

Да, в мелачката си.

За последната година кое е събитието, което ти остави най-траен отпечатък?

Това, което ми остави траен отпечатък, е нещото, за което съм номиниран - работата ми по време на бежанската вълна на границата на Украйна и Румъния. Това, което никога през целия си живот няма да забравя, е когато видях как майка посрещна двете си деца, които бяха от другата страна, а детето, плачейки, хукна към майка си и й каза: "Мамо, там беше много страшно"... И въпреки че направих тази снимка с телефон... Няма да я забравя! В крайна сметка най-добрият апарат е този, който имаш в момента.



Как успяваш да се съхраниш и да се събереш в такива силни моменти, за да си свършиш работата?

Трябва да вентилираш всичко, което минава през теб. Да вентилираш лошото, за да не прегориш в един момент. Един от начините научих още преди две години и десет месеца, когато се роди дъщеря ми. Когато я видя, всичко ми минава. А друг начин е да направя нещо хамаво, нещо екстремно, но няма да навлизам в подробности.

Ти изпревари следващия ми въпрос. Работата на фоторепортер е изключително натоварена и интензивна. Какво обича да прави в свободното си време Румен Сарандев?

Обичам да правя барбекю. Преди да се появят децата, обичах да правя по-екстремни неща. Аз съм от този тип хора, които са жадни за адреналин. Не мога да стоя на едно място. Когато започна конфликтът в Украйна, имах предложения, но едва преди седмица се случи. Не в този вид, в който ми се искаше, но го реализирах. Въпреки че съм на работа, това е по-различно от нещата, които снимам във Варна и в областта. Виждам много по-различни хора и това помага.

В "Радио Варна представя" тази събота слушателите имаха възможност да чуят първата част от материала ви с Доротея Николова "Да откриеш Бесарабия". Разкажи ни за впечатленията, натрупани там.

Доротея Николова се свърза с хора, които помогнаха на бесарабските българи и на училищата там, под формата на компютри, книги, помагала, свързани с паметта за България. Доста време чакахме, имаха проблем с доставките. Но благодарим на колегите от София, които се отзоваха. Преживяхме девет часа път в едната посока, интересна беше срещата с хората там. Толкова топли хора не съм виждал отдавна. Може би мога да ги сравня с хората от Родопите. В едното училище ни чакаха, бяха ни приготвили програма, кметът не искаше да ни пуска в един момент. И това при положение, че ние, репортерите, бяхме там, не отидохме с хората, които носят даренията. И ни посрещнаха изключително радушно!

Едно клише, без което не можем. Какви са бъдещите ти творчески планове?

Свързани са с това, което правя най-добре. Плановете ми са да продължавам да снимам. Следващото... трябва да е по-голяма награда!

Цялото интервю на Иван Барбов с Румен Сарандев чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.
По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03