Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорове от пет държави идват за 11-ия фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе за 11-и път в Балчик и ще открие фестивалното лято от 7 до 11 юни. Състави от пет държави ще бъдат част от 11-ото издание – България, Израел, Нидерландия, Полша, Словакия, обобщи директорът Валентина Георгиева.

„Този фестивал е кулминация в творческия сезон на смесен хор „Черноморски звуци“. Преди това, през целия месец май имахме много интензивни участия – националния фестивал в Добрич, от който се завърнахме с първа награда в категорията за смесени хорове; след това бяхме на православен фестивал в Попово със съвсем различна програма; на 17-и хорови празници „Янко Мустаков“ – Свищов; участие в Двореца с румънски състави. Сега насочваме всички усилия към нашия фестивал, носещ нашето име. Радвам се, че успяваме да го правим. Трудно ни е, защото след ковид колелото се завърта отново и все едно правим фестивала за първи път" - сподели директорът на фестивала и диригент на хора домакин Валентина Георгиева. По думите и тази година за първи път от чужбина в Балчик ще дойде хор от Израел, за първи път смесен ансамбъл от Словакия, един девически състав от Познан (Полша) и един хор от Холандия, който е бил вече тук.

Българските участници – певчески състави при читалището домакин „Паисий Хилендарски“, както и вокална група „Септима“ при НЧ „Васил Левски“. На Белия град ще гостуват Хорът на варненските девойки и жени и камерна формация от Несебър.

В 11-ото си издание хоровият форум се завръща към културен център „Двореца“, където от 19,00 часа на 7 юни на сцена Розариум ще бъде открит фестивалът. В следващите два дни в концертната зала на Мелницата от 18,00 часа е планирана фестивалната и конкурсна програма, а през деня с вход свободен са хоровите ателиета (10,30-12,30 ч.).

„Те ще бъдат много забавни – няма само да се пее, но ще се и танцува“ – разясни Георгиева. Ръководител ще бъде Яна Делирадева – диригент на хор „Детска китка“ – Пловдив и преподавател в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - гр. Пловдив. Тя ще бъде и част от журито за конкурсната програма, заедно с директора на фестивала и Дарина Кроснева – дългогодишен ръководител на Хора на варненските момчета и младежа. На финала те ще излъчат носителя на приза „Хор на фестивала“.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Георги Андонов за първи път във Варна

30 самостоятелни изложби има в творческия си път кюстендилският художник Георги Андонов.  Днес е във Варна, където прави за пръв път представяне на творби-живопис. Ярки цветове, многопластовост и красота видя в галерията на Тереза Зиковска репортерът ни Ваня Славова.  Тя разговаря и с художника Георги Андонов, нека помиришем ефирно и..

публикувано на 10.07.24 в 16:02

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 10.07.24 в 12:52

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36