Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристката Виктория Парушева с първи самостоятелен запис в Радио Варна

| обновено на 31.05.23 в 08:24

Голямата награда на БНР - Радио Варна за „Най-добре представил се участник” в 35-то издание на Традиционен музикален фестивал „Дни на класическата китара” – Варна, 2023 получи: Виктория Парушева – 10 клас (17 год.) от НУИ „Добри Христов“ - гр. Варна с преподавател Севдалин Стефанов. Виктория вече е направила своите първи записи в Радио Варна като участник в Китарния квартет към НУИ "Добри Христов" - Варна, който спечели наградата на медията през 2022 година.

Виктория, кога и как китарата стана част от живота ти?

Когато бях на седем. Майка ми е разказвала, че съм отишла при нея и много решително съм заявила, че искам да свиря на класическа китара. Доста родители сигурно не биха се вслушали в думите на своето седем годишно дете, но тя е помислила над това и е предприела действия. Така ми е намерила учител по солфеж, да проучи за училището, така започнах да се занимавам благодарение на нея.

Китарата какво място заема в живота ти сега?

Преди две години не бях сигурна какво точно искам да правя, но тогава претърпях голяма промяна. На конкурса „Марин Големинов“ в Кюстендил не взех награда и всъщност това ме амбицира. Тогава егото ми беше жестоко смачкано и реших, че това е моето нещо – ще го преборя, ще се занимавам с това и ще започна да печеля награди. Преди две години започна тази промяна сега вече китарата е огромна част от живота ми.

Сценична треска имаш ли?

Да (смее се), продължавам да си я имам. Но, в последните няколко месеца усещам как просто започвам да се радвам, когато свиря на сцената.

Звучи като етап от израстването ти като артист.

Със сигурност, да.

Коментирала ли си това със своя ръководител Севдалин Стефанов?

Да, той смята, че на сцена изглеждам доста добре, доста спокойна.

Какво ще запишеш в студиото на Радио Варна, професионалния звукозапис, който спечели?

Почти целия ми репертоар от т.г., включва испански танци, класика, барок.

Това ще бъде една много хубава визитка занапред.

Да, и ще ми бъде спомен. Наистина много се радвам за тази награда.

Любимо произведение за свирене и любимо за слушане?

Харесвам композитора Никита Кошкин, той е руснак. Неговите произведения са много различни, има нетипични акорди. Това е съвременна музика. Сега свиря едно неговия „Парад“ и се радвам, че преподавателят ми позволи.

А как се запозна с този композитор?

Когато бях осми клас казах на г-н Стефанов, че искам да свиря джаз, защото това ми е един от любимите стилове музика и той ми даде това произведение, така че е негов избора и се влюбих. Определено не го очаквах, защото беше много по-трудно от всички други неща, които съм свирила. Но го направих и доста добре се получи на фестивала. Много се радвам, че съдбата ни срещна с моя преподавател и че сме свършили много добра работа.

Какво си пожелаваш занапред?

Всички цели, които съм си поставила да ги постигна, както беше и с тази награда сега от 35-я Фестивал „Дни на класическата китара“. Преди две години, на 33-то издание си казах „Ще вземеш тази награда, докато завършиш“. И стана.

По публикацията работи: Марела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00