Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Митко Щерев вплете съвременната политическа история в новата си песен "Българофил"

| обновено на 05.06.23 в 20:43
Митко Щерев
Снимка: Ани Петрова

Големият български композитор Митко Щерев вплете съвременната политическа история на страната в новата си песен, озаглавена "Българофил".  Тя прозвуча в ефира на Радио Варна. 

Първо се появява текстът. Според Щерев отдавна хората у нас се разделят на русофили, американофили, еврофили, а въпросът който изниква е риторичен -  "Само аз ли съм българофил", какъвто е рефренът на песента. Музиката е интересна комбинация на тежък хард рок и фънк, каза композиторът в предаването "Може би ДА", с автор и водещ Доно Цветков.

Много от песните на Щерев имат фолклорна основа, любимата песен на композитора с фолклорни елементи е  "Златна ябълка". Достойна история за съвременния фолклор обаче е историята за едно откраднато палто в във Варна - перлата на българското Черноморие. Първият му концертен спомен от морската столица е куриозен, от хотела му изчезва палтото, посред зима, спомни си композиторът и сподели, че всеки път, когато се върне във Варна, с усмивка се сеща за онази хладен ден.

Чуйте повече от разговора на Доно Цветков с Митко Щерев:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Нина Йорданова

Кога да потърсим помощ от логопед?

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез..

публикувано на 30.09.23 в 07:35
Доц. Владимир Досев

Езикова справка: кмет или градоначалник?

Близо месец от началото на предизборната кампания до местните избори все по-често ще се използва думата кмет. За да избегнат честата й употреба, мнозина употребяват като синоним думата градоначалник. Езиковедите са категорични, че това е голяма грешка. Откъде идва объркването?   Доц. Владимир Досев, ръководител на катедра „Езиково обучение..

обновено на 29.09.23 в 20:51

Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE): "Често красотата се съдържа в тъжната страна на музиката"

Интервю с Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE) PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE – две банди от метъл сцената, които се развиват в различни стилови посоки, но обединяващата фигура между тях е Devon Graves. Композиторът и вокалист ще направи самостоятелен акустичен концерт в София в клуб „Live&Loud” на 7 октомври. Съпорт ще бъде Tony..

публикувано на 29.09.23 в 20:50

Китаристи: При преподаването на деца най-важното е те да се влюбят в музиката

Боян Дойчев е ръководител на  Китарен Център за млади творци във Варна и член на управителния съвет на  сдружение "Приятели на Класическата китара" във Варна. Той, заедно с Давид Дяков, организира майсторски клас в морската столица. Дяков е тръгнал от варненската школа и е част от  от световната китарна сцена, лауреат е на множество от най-престижните..

обновено на 28.09.23 в 21:27

John McEntee (INCANTATION): "Преводът на емоцията се съдържа в агресията"

Интервю с John McEntee и Chuck Sherwood (INCANTATION) „Unholy Deification”! Новият опус на INCANTATION бетонира статута им като една от най-агресивните дет метъл банди. В същото време с новия диск групата разкрива в пълна степен дълбочината на творческото си начало. „Unholy Deification” е под номер 13 в дискографията на INCANTATION. Той не е..

публикувано на 28.09.23 в 21:15

Ели Скорчева: Актьорът трябва да оправдава и да обича всеки свой герой

Новата продукция на режисьора Стефан Командарев - „Уроците на Блага“, дойде на Фестивала на българския филм „Златна роза“ с много висока заявка. Той вече триумфира на МФФ Карлови Вари 2023 с Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, с Наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева и с Наградата от екуменическото жури за отстояване..

публикувано на 27.09.23 в 08:20

Да запечаташ Варна с любов: Стела Веселинова за децата, фотографията и пощенските картички

Варна, видяна през очите на децата. Варна, заснета и усетена от най-малките. Варна - различна и неподправена.  Така изглежда морската столица, изобразена в тазгодишното издание на "Малка Варна".  20 талантливи варненски деца взеха участие в инициативата. Те  снимаха в рамките на две седмици своя поглед към града, а кадрите..

публикувано на 26.09.23 в 08:05