Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Йорданов ще бъде председател на конкурс в памет на поета Йордан Кръчмаров

Недялко Йорданов
Снимка: БГНЕС

Не­дял­ко Йор­да­нов ще бъ­де пред­се­да­тел на жу­ри­то на пър­вия На­цио­на­лен кон­курс за пое­зия "Сол за жи­ви­те”, който се организира в памет на доб­руд­жан­ския поет Йор­дан Кръч­ма­ров. То­ва съоб­щи Наталия Георгиева, председател на читалищното настоятелство на НЧ "Сво­бо­да - 1897 г." в родното село Гурково на поета. 

Преди това покана е отправена към но­си­те­ля на ед­на от най-прес­тиж­ни­те меж­ду­на­род­ни ли­те­ра­тур­ни наг­ра­ди - "Бу­кър", Геор­ги Гос­по­ди­нов. „Той ни благодари. Познава и цени творчеството на Йордан Кръчмаров много високо, но служебни ангажименти го възпират да журира конкурса“, уточни Георгиева.

Дру­ги­те чле­но­ве на журито са пред­се­да­телят на Съю­за на пи­са­те­ли­те в Доб­рич Са­шо Се­ра­фи­мов и Геор­ги Джи­ля­нов - ком­по­зи­тор, пи­са­тел, опе­рен пе­вец в На­цио­на­лен му­зи­ка­лен теа­тър и по­че­тен член на чи­та­ли­ще­то в Гурково.

Конкурсът е анонимен, всеки автор има право да участва с до три непубликувани свои стихотворения на свободна тема в срок до 20 юни. Творбите могат да бъдат изпратени на електронна поща nchsvoboda@abv.bg или по по­ща­та - на ул. "Въз­ход" №2, 9644 с. Гур­ко­во, об­щи­на Бал­чик. До момента са проявили интерес близо 200 автори, съобщи Наталия Георгиева.

Отличените ще станат ясни на 24 юли, когато се навършват 75 го­ди­ни от рож­де­ние­то Йор­дан Кръч­ма­ров. Тогава ще бъде открита и негова па­мет­на пло­ча в дво­ра на НЧ "Сво­бо­да - 1897 г." Първите трима ще получат парични награди – 800, 500 и 300 лева.

Поетичният конкурс е под пат­ро­на­жа на кме­та на Об­щи­на Бал­чик и в пар­тньор­ство със Сдру­же­ние­то на пи­са­те­ли­те в Доб­рич и Ли­те­ра­ту­рен клуб "Йор­дан Кръч­ма­ров" при НЧ "Паи­сий Хи­лен­дар­ски" в Бе­лия град.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45