Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на иновациите и растежа се срещна с ректори от Варна

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе среща с ректори от варненски университети. 

"Варна може да обедини наука и образование за създаване на иновационен потенциал и капацитет", подчерта тя. 

По време на срещаха бяха обсъдени политиките в областта на науката и иновациите, които министърът определи като ключови на национално и на международно ниво.

Министър Стойчева призова ректорите да работят, така че да превърнат Варна в зона на знанието и иновациите и подчерта силния потенциал на града.

„Именно образованието и науката са заложени в развитието на морската ни столица. Варна може да бъде добър пример и да създаде възможности за привличане на инвеститори от други държави, които поставят научната и развойна дейност в основата на следващото ниво иновации“, подчерта Стойчева.

Във фокуса на срещата беше и новият Закон за насърчаване на научните изследвания и иновации, където водеща институция е Министерството на образованието и науката (МОН). Министърът заяви, че ще предложи да се удължи срокът за Министерството на иновациите и растежа (МИР) за коментари, за да може да се прецизират някои текстове.

„Подкрепата за иновации не трябва да бъде само финансова. Ще предложим да се включат и нефинансови механизми като облекчаване на административни режими, данъчни стимули, създаване на условия за използване и развитие на иновационния потенциал и други“, заяви министър Стойчева.

От страна на ректорите във Варна беше заявено желание за по-тясно сътрудничество с Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, както и обща среща в широк формат между МИР и МОН, за което Стойчева пое ангажимент да се състои възможно най-скоро.
В работната среща по покана на министър Стойчева участваха ректори и заместник-ректори от Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна, Медицински университет – Варна, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Висше училище по мениджмънт, а домакин беше Иван Портних, кмет на Община Варна.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55