Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Образованието не бие в пулса на съвремието

Днес отбелязваме Международния ден на грамотността

| обновено на 08.09.23 в 11:25
Снимка: Pixabay

 

Едно от последните изследвания на УНИЦЕФ показва, че 3/4 от младежите по света на възраст между 15 и 24 години нямат базови умения за средно образование, както и необходимите умения за работа след завършване. Сред тези държави е и България. 

Според Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение, който от години работи активно в дигиталната трансформация на образованието, сред основните проблеми са остарелите учебни програми, както и фактът, че образованието ни не бие в пулса на съвремието. Може ли тази картина да се промени? Лишени ли са от смисъл оценките на учениците и има ли празнина между изучаваните предмети и реалните житейски ситуации? 

Резултатите от последните матури сериозно разтревожиха обществото, защото имаше двоен скок на двойките, а оценките на учениците се влошават. Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература говорят за системни проблеми с базовата грамотност. Проучване на Института за пазарна икономика показва, че близо 1/3 от училищата в страната не могат да осигурят тази грамотност. 

ма празнина между наученото и реалните житейски ситуации. Не знам дали е по-голяма или по-малка, обаче засега все повече учители и директори казват, че по стария начин това преподаване няма да стане. Промяната се прави с несъгласните, тя не се прави със съгласни хора. Несъгласни са учениците, вече и учениците. В крайна сметка тези две подгрупи са мнозинството", подчерта в интервю за Радио Варна Александър Ангелов. 

Около 40 училища в страната, сред които и варненски, са включени в нова програма за умения и иновации. Учебното съдържание да бъде "оплетено" в една тема от живота, а докато се работи по нея, учениците да научават отделните предмети, поясни идеята на програмата, която ще бъде внедрена в учебните заведения, Ангелов. Учениците ще имат няколко учебни часа, в които да изработват сами инструменти за ремонт на велосипед, например. "Те имат нужда от опит от първа ръка", допълни Ангелов. 

По думите на експерта, образованието в момента не бие с пулса на съвремието. "Най-важното в момента в целия свят е първо да смятаме, че хората в образованието са хора", каза още Ангелов. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05