Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Образованието не бие в пулса на съвремието

Днес отбелязваме Международния ден на грамотността

| обновено на 08.09.23 в 11:25
Снимка: Pixabay

 

Едно от последните изследвания на УНИЦЕФ показва, че 3/4 от младежите по света на възраст между 15 и 24 години нямат базови умения за средно образование, както и необходимите умения за работа след завършване. Сред тези държави е и България. 

Според Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение, който от години работи активно в дигиталната трансформация на образованието, сред основните проблеми са остарелите учебни програми, както и фактът, че образованието ни не бие в пулса на съвремието. Може ли тази картина да се промени? Лишени ли са от смисъл оценките на учениците и има ли празнина между изучаваните предмети и реалните житейски ситуации? 

Резултатите от последните матури сериозно разтревожиха обществото, защото имаше двоен скок на двойките, а оценките на учениците се влошават. Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература говорят за системни проблеми с базовата грамотност. Проучване на Института за пазарна икономика показва, че близо 1/3 от училищата в страната не могат да осигурят тази грамотност. 

ма празнина между наученото и реалните житейски ситуации. Не знам дали е по-голяма или по-малка, обаче засега все повече учители и директори казват, че по стария начин това преподаване няма да стане. Промяната се прави с несъгласните, тя не се прави със съгласни хора. Несъгласни са учениците, вече и учениците. В крайна сметка тези две подгрупи са мнозинството", подчерта в интервю за Радио Варна Александър Ангелов. 

Около 40 училища в страната, сред които и варненски, са включени в нова програма за умения и иновации. Учебното съдържание да бъде "оплетено" в една тема от живота, а докато се работи по нея, учениците да научават отделните предмети, поясни идеята на програмата, която ще бъде внедрена в учебните заведения, Ангелов. Учениците ще имат няколко учебни часа, в които да изработват сами инструменти за ремонт на велосипед, например. "Те имат нужда от опит от първа ръка", допълни Ангелов. 

По думите на експерта, образованието в момента не бие с пулса на съвремието. "Най-важното в момента в целия свят е първо да смятаме, че хората в образованието са хора", каза още Ангелов. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историкът Борислав Дряновски: На първо място в живота си съм следвал любовта към родния край и семейството

На светлата дата на Освобождението на България от турско робство Държавният архив във Варна отбелязва и 80 години от рождението на Борислав Дряновски . В чест на дългогодишния директор на Архива, работил там повече от 40 години, историк и автор на редица предавания в Радио Варна, е подредена документална изложба. Тя   ще бъде открита от 16 часа..

публикувано на 03.03.24 в 09:05

Премиера на "Българи от старо време" на 1 и 2 март във Варна

На 1 и 2 март ще бъде премиерата на спектакъла "Българи от старо време" във Варна. Мястото е Държавната опера, а часът - 19.  Режисурата на оперетата от Асен Карастоянов е поверена на Николай Априлов. В ролята на Дядо Либен ще видим Иво Танев, а в Хаджи Генчо ще се превъплъти Владислав Карамфилов - Въргала.  "Българи от старо време" е четвъртата..

публикувано на 29.02.24 в 08:05

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 28.02.24 в 08:35

Случаите на кибертормоз над деца в България са намалели през последната година

С малко над 7% са намалели случаите на тормоз над деца в киберпространството през миналата година. Така за първи път по този показател, България е под средния процент за страните членки в Евопейския съюз , показва съвместно проучване на Държавна агенция „Закрила на детето“ и Българската академия за сигурност. Нейният председател..

публикувано на 27.02.24 в 08:58

Туроператори: Изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25% ще ни доведе до фалит

Нова европейска директива предвижда ограничаване до 25 % на авансовите плащания на пакетните пътувания за почивки и екскурзии.  Тази промяна не се прие добре от страна на туристическия бранш, който излезе със становище, адресирано и до министъра на туризма.  Много моменти в директивата не отговарят на изискванията на туроператорите, коментира за Радио..

публикувано на 27.02.24 в 08:30

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на..

публикувано на 26.02.24 в 08:15

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 26.02.24 в 08:00