Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучение по киберсигурност за учители организира ВСУ

От 3 на 6 трилиона долара е нараснал оборотът на хакерите в световен мащаб, от 2015 до 2021 г. Това стана ясно на днешната първа дискусия по проекта „Рицари в киберпространството“ на ВСУ “Черноризец Храбър”. По него водещите български експерти по киберсигурност Явор Колев и Симеон Нгуен ще обучават 180 студенти, преподаватели, училищни IT-та и психолози, които работят с деца и младежи в онлайн среда. Обучаващи ще са Целта на хакерите винаги е финансова облага, подчерта днес Симеон Нгуен (вж.галерия). Той се определя като „етичен хакер“. „Малко е оксиморон – „етичен“ и „хакер“, но аз се занимавам с това да подсигурявам сигурността на фирмите. Те се свързват с нас с цел да симулираме реалистична хакерска атака, за да открием пропуските в техните системи и инфраструктура. Даваме им доклад за всеки един пропуски и стъпки как да го оправят. Един вид – ние ги хакваме, за да не ги хакне някой злонамерен, обясни експертът по киберсигурност. За някои организации вече е задължително да се тестват един-два пъти в годината, например някои банки. В ЕС предстои да бъде въведена такава директива, мисля че ще бъде интегрирана през 2024 г., допълни Нгуен.

Защита на личната информация и личните дигитални устройства ще са темите за възраст 6-10 г., разпознаване на фишинг измами, кибертормоз за 11-14 годишните, цифров отпечатък, онлайн пазаруване и транзакции, рискове от пиратско съдържание за 15-19 годишните.  

Симеон Нгуен демонстрира някои от възможностите на най-новите хакерски устройства, както и най-често срещаните киберзаплахи. Той е завършил системно програмиране, има и бакалавърска степен по психология. В ИТ-сферата работи повече от 10 години и притежава различни сертификати за етично хакерство.

Явор Колев е международен експерт по киберсигурност и противодействие на киберпрестъпността. Има 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност.

След дискусията участници в пълната зала на Младежкия дом, коментираха, че са чули от експерта нова информация и съвети, които биха приложили в работата си в училище.

Целта на проекта е да създаде образователна общност - с необходимите знания за разпознаване на киберрисковете, която разполага със средства за отговорно и ангажирано действие при киберинциденти. Проектът цели също да обучи и помогне учениците да се защитават в онлайн средата. Знанието за механизмите на киберзащита, придобито от всички участници в образователния процес, ще допринесе за по-ефективна защита на младите поколения, които се обучават в училищата.

Екипът на проекта „Рицари в киберпространството“ смята, че наред с дигитализацията в образованието, е необходимо да се обърне сериозно внимание и на сигурността на ИТ-системите. Събитията през последните години доказаха нарастването на кибератаките, които се увеличиха с близо 300% спрямо предишните години. Инцидентите, свързани с киберсигурността, могат да засегнат функционирането на училищата, сигурността на техните данни и репутацията им. Киберсигурността е от критично значение за успеха и психичното здраве на младите хора от поколението Алфа, което расте в ерата на цифровите технологии.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12

Спецоперация на ГДБОП в Свети Влас, има задържани

При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД..

публикувано на 14.07.24 в 12:56