Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен: Нека допуснем България и Румъния в Шенген, без да се бавим повече (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия с годишна реч за предизвикателствата пред ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия произнася реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, като прави преглед на постиженията през изминалата година, разглежда общите предизвикателства и представя приоритетите за предстоящата година както в рамките на Европа, така и отвъд нея, предаде БНР. 




В речта си за състоянието на Съюза през 2023 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очертава основните приоритети и водещи инициативи за идната година въз основа на успехите и постиженията на Европейския съюз през последните години.

Това е нейната последна реч в рамките на настоящия законодателен мандат преди изборите за Европейски парламент през 2024 г.

В началото на заседанието председателят на ЕП Роберта Мецола заяви, че речта на фон дер Лайен е "много вълнуваща".

"Блокът трябва да се промени, преди да се допусне отпускане в Украйна или други страни. Време е всички да кажем, че Европейският съюз трябва да се реформира, трябва да се рестартира и трябва да бъдем в състояние да отговорим на въпросите, които гражданите ни задават - и на промените, които гражданите искат от нас. Европейският съюз, който в момента работи за 27 държави, няма да работи ефективно за 32, 33 или 35 в това състояние", посочи тя.

На свой ред Фон дер Лайен обяви, че отново политиците трябва да спечелят доверието на европейците.

"Да отговорим на техните тревоги и да си свършим работата. Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 г. Когато сме единни, резултатите са на лице.

Тя подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят избори: "Това е време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата на техните представители. Ще видим каква Европа искат хората".

По думите й Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората световна война, бъдеще на мира и благоденствието. 

"Когато разговарям с младите хора, виждам същата визия, същото убеждение, че Европа отново трябва да отговори на призива на история", каза председателят на ЕК.

Урсула Фон дер Лайен обеща, че европейската индустрия ще бъде подкрепяна през цялото време на прехода към зелена икономика. 

"Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел", подчерта тя.

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия в ЕС. 

"Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората", настоя тя.

"Трябва да се справим с тези нелоялни практики. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай", категорична бе шефката на ЕК.

"Благодаря на България и Румъния за добрите практики в областта на убежището и миграцията", каза още  Урсула фон дер Лайен. "Двете страни са част от Шенгенското пространство. Нека допуснем България и Румъния в Шенген, без да се бавим повече", настоя тя пред евродепутатите в Страсбург.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Мъж обра жилище в София, докато собственичката е в него

26-годишен мъж е задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си и го подгонила.  В опита си да избяга той е скочил и бил заловен от патрул на Трето полицейско..

публикувано на 25.08.24 в 09:35

Аксаково празнува със Стоичков и Станка Златева

Кулминацията на поредица от празнични прояви е тази неделя. Денят започва с празнична литургия в църковен храм „Свето Успение Богородично“, гр. Аксаково. Традиционният автомобилен ретро събор отново ще бъде в центъра на града. Сред стотиците гости в последния уикенд на август в града ще изгреят имената на футболната мегазвезда Христо..

публикувано на 25.08.24 в 09:24

Жълтият код за жеги е в сила и в неделя, 25 август

За по-голямата част от България е обявен в сила жълт код за опасни горещини в неделя, 25 август. Синоптиците прогнозират захлаждане да започне в началото на следващата седмица. Максималните температури ще бъдат между 33 градуса и 38 градуса, в София - около 33 градуса. След обяд над Източна..

публикувано на 25.08.24 в 09:21

Отново високо напрежение в Близкия изток, Израел обяви извънредно положение след като атакува "Хизбулла"

Израелската армия извърши десетки превантивни удари в Ливан, след като разкри подготовка за "мащабни атаки" от терористичната групировка Хизбула. Военните предупредиха израелците да очакват мащабна атака с ракети и дронове. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в северната част на страната. На свой ред Хизбула минути обяви мащабна операция...

публикувано на 25.08.24 в 08:36

Трима са вече задържаните за нападението в Солинген, сред тях е и предполагаемият извършител

Трима души са арестувани В Германия за убийството на трима души в град Солинген в западната част на страната. Вчера терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Според германската полиция е задържан „истинският заподозрян“ за нападението с нож в петък вечерта, при което бяха ранени и 8 души. Властите съобщиха,..

публикувано на 25.08.24 в 08:33
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22