Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Стоянов: Няма как общинската администрация да е работеща, ако кметът не ходи на работа

| Интервю

Според кандидатът за кмет на Варна от партия "Възраждане" Коста Стоянов, градът трябва да се развива в посока решаване на проблемите и в посока решения за гражданите. според него, сега морската столица е град в който нищо не функционира добре. по думите му, е необходимо да се направи  градско планиране с визия за развитие. Това обаче не може да започне без да бъде направена оценка на извършеното до момента и ревизия на похарченото, каза той. "Когато получим реална представа за състоянието в което се намира града, да пристъпим към решаване на проблемите", допълни бившият депутат от "Възраждане"


Той даде за пример безразборната работа по инфраструктурата. Мнението му е, че ремонтите на улиците се случват без ясно обяснение по какъв начин са били определени, без да се знае какво има като подземна инфраструктура- ВиК

Правил съм проверка на някои от улиците по които тече ремонт към момента. На въпрос към работниците, дали се работи по проект, отговора е, че няма такъв и каквото каже техническия ръководител, се решава в движение. Това се случва без представител на общинска администрация, без надзорна фирма. Работи се на парче, без пряка отговорност.

Според Стоянов, Община Варна в лицето на нейната администрация има голяма вина за това което се случва при скандалните случаи в които бяха компрометирани водопроводи и канализация. "Има подземен кадастър, знае се къде минават трасетата на водопроводи и канализация. Всеки проект започва с виза за проектиране в който трябва да бъдат нанесени всички подземни комуникации."

Водният цикъл на Варна който се изпълнява от ВиК в момента е и по който водното дружество е бенефициент е на стойност 138 милиона лева. От тях, в този програмен период, ще бъдат изпълнение едва 40% от дейностите. Останалите 60 на сто ще останат фазирани за следващия програмен период. Една от причините това да се случи е, че ПУП-ове които не са изпълнение в срок от Община Варна. Администрацията трябва да си комуникира с водното дружество, все пак общината има най- голям дял в това дружество.

Бившият общински съветник настоява, че трябва да има инвеститорски контрол, а служители на общината да ходят на място на всички обекти, без значение кой е възложител и кой е инвеститор. по думите му, щом това касае инфраструктура която е на територията на улиците на Варна, трябва задължително да има представител на общинската администрация, който да е наясно какво се случва и всичко навреме да се нанася в подземния кадастър.

Управлението на Варна е в полза на управляващите. Ако стана кмет, ще управлявам в името на гражданите.

За Аспарухов мост. С мое съдействие, беше подготвен  споразумителен протокол за съвместни действия между Община Варна, АПИ за проектиране и ремонт на останалата част от съоръжението. Протоколът е връчен на 19 май в областна администрация, лично от тогава министъра на МРРБ Иван Шишков на кмета на Варна. Този протокол трябва само да бъде подписан от варненския кмет. Това не е направено и до сега.

Ще се допитваме до хората. Ще правим местни референдуми. За по големи теми, ще има референдум, за по локалните, допитвания. Така ще имаме гледната точка на гражданите по ключови важни теми за развитието на Варна.

Община Варна трябва да е инициатора на регулирането на трафика. Не може по едно и също време да се ремонтират 83 улици. При положение, че всички строителни фирми на територията на морската столица и не само, нямат капацитета за толкова дейности по едно и също време.

За чистотата- според Стоянов в този сектор също липсва контрол върху фирмата осъществяваща сметоизвозващата дейност. При контрол, Стоянов е убеден, че няма да се стига до гледките от летните месеци с преливащи от боклуци контейнери и кошчета.

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИК - Балчик: Нямаме обжалване на резултатите, имаше недоразбиране относно формулата за изчисление реда на общинските съветници

Нямаме постъпили жалби в Общинска избирателна комисия – Балчик, оспорващи изборните резултати. Имаше недоразбиране на изборните резултати от някои от кандидатите за съветници относно формулата за изчисление, коментира председателят на Общинската избирателна комисия в Балчик Красимир Сребков.  „В разговор получих благодарност от секционни избирателни..

обновено на 03.11.23 в 14:26
Община Балчик

Новата власт в Балчик полага клетва на 6 ноември

Областният управител свиква първите заседания на новоизбраните общински съвети в Добричка област. На 6 ноември от 14.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски“ в Балчик новите общински съветници, избрани за мандат 2023-2027 година, ще проведат първото си заседание, свикано от областния управител Йорданка Костадинова на основание чл. 23, ал. 1 от Закона за..

публикувано на 03.11.23 в 12:07

6 ноември - неучебен ден за всички училища с избирателни секции

Министерството на образованието и науката обяви 6 ноември, понеделник, за неучебен ден за всички училища с избирателни секции. Заповедта е въведена заради втория тур на местните избори в неделя, 5 ноември.  Учениците  в страната се връщат отново в клас във вторник. 

обновено на 03.11.23 в 09:52

Последен ден за предизборна агитация преди деня за размисъл утре

Последен ден за агитация преди деня за размисъл утре. Все още се работи по осигуряването на машинния вот за балотажа в неделя. Докладът на Министерството на електронното управление заедно с подписите на институтите по метрология и стандартизация беше изпратен в ЦИК. Този път той беше подписан от министъра, а не от неговия заместник, каквито са..

публикувано на 03.11.23 в 08:20

Как избираме местната власт във Варна?

На предстоящите избори за местна власт, които ще се проведат на 29 октомври, ще можем да упражним правото си на глас САМО и единствено на хартия.   ЦИК гласува за отпадане на гласуването с машина, ден преди вота. Варна ще има три бюлетини - за кмет на община, за Общински съвет и за кмет на район.  Бюлетините, заедно с тези в София, са на..

обновено на 27.10.23 в 14:48

2,1 милиона лева за предизборна политическа реклама за местния вот

2,1 млн. лв. са похарчили партиите за политическа реклама в предизборната кампания, обяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда след мониторинг на 39 национални и регионални медии. "В последните 10 дни от кампанията тенденцията за увеличаване на разходите за реклама е налице. Само за последните 10 дни разходите за..

публикувано на 27.10.23 в 08:46

Не откриха нарушения при проверките за адресната регистрация на избирателите от Варна и областта

Без констатирани нарушения завършиха проверките за спазване разпоредбите на Закона за гражданска регистрация/ЗГР/, относно извършените адресни регистрации или промяната на адреси в периода от 1 май 2022 година до 3 април тази година на територията на 4 общини от Варненска област.  Те бяха предизвикани от съмнения за необичайно голям брой подадени..

публикувано на 26.10.23 в 17:24