Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коста Стоянов: Няма как общинската администрация да е работеща, ако кметът не ходи на работа

| Интервю

Според кандидатът за кмет на Варна от партия "Възраждане" Коста Стоянов, градът трябва да се развива в посока решаване на проблемите и в посока решения за гражданите. според него, сега морската столица е град в който нищо не функционира добре. по думите му, е необходимо да се направи  градско планиране с визия за развитие. Това обаче не може да започне без да бъде направена оценка на извършеното до момента и ревизия на похарченото, каза той. "Когато получим реална представа за състоянието в което се намира града, да пристъпим към решаване на проблемите", допълни бившият депутат от "Възраждане"


Той даде за пример безразборната работа по инфраструктурата. Мнението му е, че ремонтите на улиците се случват без ясно обяснение по какъв начин са били определени, без да се знае какво има като подземна инфраструктура- ВиК

Правил съм проверка на някои от улиците по които тече ремонт към момента. На въпрос към работниците, дали се работи по проект, отговора е, че няма такъв и каквото каже техническия ръководител, се решава в движение. Това се случва без представител на общинска администрация, без надзорна фирма. Работи се на парче, без пряка отговорност.

Според Стоянов, Община Варна в лицето на нейната администрация има голяма вина за това което се случва при скандалните случаи в които бяха компрометирани водопроводи и канализация. "Има подземен кадастър, знае се къде минават трасетата на водопроводи и канализация. Всеки проект започва с виза за проектиране в който трябва да бъдат нанесени всички подземни комуникации."

Водният цикъл на Варна който се изпълнява от ВиК в момента е и по който водното дружество е бенефициент е на стойност 138 милиона лева. От тях, в този програмен период, ще бъдат изпълнение едва 40% от дейностите. Останалите 60 на сто ще останат фазирани за следващия програмен период. Една от причините това да се случи е, че ПУП-ове които не са изпълнение в срок от Община Варна. Администрацията трябва да си комуникира с водното дружество, все пак общината има най- голям дял в това дружество.

Бившият общински съветник настоява, че трябва да има инвеститорски контрол, а служители на общината да ходят на място на всички обекти, без значение кой е възложител и кой е инвеститор. по думите му, щом това касае инфраструктура която е на територията на улиците на Варна, трябва задължително да има представител на общинската администрация, който да е наясно какво се случва и всичко навреме да се нанася в подземния кадастър.

Управлението на Варна е в полза на управляващите. Ако стана кмет, ще управлявам в името на гражданите.

За Аспарухов мост. С мое съдействие, беше подготвен  споразумителен протокол за съвместни действия между Община Варна, АПИ за проектиране и ремонт на останалата част от съоръжението. Протоколът е връчен на 19 май в областна администрация, лично от тогава министъра на МРРБ Иван Шишков на кмета на Варна. Този протокол трябва само да бъде подписан от варненския кмет. Това не е направено и до сега.

Ще се допитваме до хората. Ще правим местни референдуми. За по големи теми, ще има референдум, за по локалните, допитвания. Така ще имаме гледната точка на гражданите по ключови важни теми за развитието на Варна.

Община Варна трябва да е инициатора на регулирането на трафика. Не може по едно и също време да се ремонтират 83 улици. При положение, че всички строителни фирми на територията на морската столица и не само, нямат капацитета за толкова дейности по едно и също време.

За чистотата- според Стоянов в този сектор също липсва контрол върху фирмата осъществяваща сметоизвозващата дейност. При контрол, Стоянов е убеден, че няма да се стига до гледките от летните месеци с преливащи от боклуци контейнери и кошчета.

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Балчик

Балчик и осем селища в общината с временни кметове

Временни кметове са избрани за Балчик и осем селища от общината, където настоящите участват в предизборната битка за местната власт. Заместник-кметът по финансите Митко Петров е временно изпълняващ длъжността в Балчик, а в кметствата Безводица, Гурково и Кранево са съответно Йордан Йорданов, Елисавета Панайотова и Майя Маринова. В село Ляхово на поста..

публикувано на 04.10.23 в 15:31

Велин Жеков, ОИК-Варна: 411 секции ще работят за местния вот, гласуваме с 370 машини

411 секционни избирателни комисии към този момент ще работят в община Варна за предстоящите местни избори в края на октомври. Това съобщи в предаването "В ефир сте"  Велин Жеков, председател на Общинската избирателна комисия във Варна. Възможно е броят на секциите да бъде повишен, поясни Жеков. В тази бройка не са включени подвижните секции, уточни..

публикувано на 03.10.23 в 13:10

Междуведомственото звено за изборите с първо заседание

Националното междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС за противодействие на изборните престъпления проведе първо работно съвещание. На него са били поканени председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и членове на Комисията, съобщават от държавното обвинение.  Заместник-главния прокурор Мария Павлова, главният..

публикувано на 02.10.23 в 16:25

ЦИК утвърди образците на протоколите за местните избори

Образците на протоколите за отчитане на резултатите от предстоящите местни избори на 29 октомври вече са утвърдени от Централната избирателна комисия и предстои да бъдат публикувани в Държавен вестник.  Очаква се да бъдат намалени грешките, допускани от секционните комисии при попълването им, коментира заместник председателят на ЦИК Емил Войнов: "С..

публикувано на 02.10.23 в 14:54

ОИК с разяснения как да проверим адреса на избирателната си секция

Общинската избирателна комисия във Варна уведомява избирателите, че Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"  е осигурила алтернативни начини за справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за местни избори, насрочени на 29 октомври 2023 г.  Избирателите могат да проверят адреса на избирателната си..

обновено на 02.10.23 в 10:14

платена публикация
Коста Стоянов: Ако искате Варна да се промени към добро – гласувайте за „Възраждане“

Много варненци се включиха в шествието за предизборната кампания на партия "Възраждане“ в морската столица. Сборният пункт беше до надписа Варна, който е поставен точно до "Козирката" в Морската столица по идея на общинските съветници от „Възраждане“. Присъстваха всички кандидати за общински съветници, кандидати за райони и кандидатът..

публикувано на 02.10.23 в 08:00

Безплатен диспут в ефира на Радио Варна

Безплатен диспут във връзка с предизборната кампания за избори на общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г. ТЕМА: „Проблемите на варненци и тяхното решаване. Визия – Варна 2027“. Според жребия на Общинската избирателна комисия във Варна поредността за изказване е: Мария Тодорова – Коалиция "ЛЕВИЦАТА!", Ивайло Костадинов - ПП "Има такъв..

публикувано на 30.09.23 в 12:10