Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 6 тона отпадъци събраха в Балчик за ден

Снимката е илюстративна.
Снимка: Ани Петрова

6,16 тона отпадъци събраха балчиклии в рамките на кампанията „Да изчистим България“, обобщиха днес от екоотдела в балчишката администрация. В нея са се включили близо 60 души, почиствали в районите около улици „Арда“, „Тунджа“, „Варненска“, „Бачо Киро“, „Пушкин“, „Райко Даскалов“, на ул. „Д-р Желязко Бончев“ и „Борис Янев“ в Балчик, вилна зона Сборно място, както и жители на село Царичино. Отпадъците са извозени от общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Идея: Поставят макет на астероида "Варна" пред сградата на общината

Да бъде поставен макет на астероида, наречен на името на Варна, пред сградата на община Варна. Идеята обмислят от космическото общество към ВВМУ "Никола Вапцаров" . Предстоят наблюдения на небесното тяло, за да се определи неговата форма и да се направи моделът, каза още доц. Веселка Радева, ръководител на морския планетариум и ментор на младежите,..

обновено на 04.10.23 в 17:17

Варна събира кенчета за шестгодишната Рали в неделя

Поредна благотворителна кампания "Събиране на кенчета - Кенерджи за Рали" предстои във Варна. Събитието ще се състои на 8 октомври, неделя, от 10 до 16 часа , в Техническия университет. Рали се бори с тежко рядко заболяване - синдром на Лий, а кенчетата са необходими за финансиране на научен проект за разработване на генна терапия за ATP6 Leigh Синдром...

обновено на 04.10.23 в 15:13

Има ли риск за децата със сензори за кръвната захар, ако нямат телефон в час?

Сензорите за измерване на кръвната захар на болните от диабет стават все по-популярни, особено след като преди малко повече от две години НЗОК започна да ги покрива. Сензорите на практика позволяват проследяването на нивата на глюкозата в кръвта на всеки няколко минути (между 2 и 5 обикновено) посредством приложение, инсталирано на мобилния..

обновено на 04.10.23 в 14:32

18 нови български песни на „Златни искри 2023” във Варна

18 нови български песни ще бъдат представени в Единадесетото издание на Европейския конкурс за детска песен "Златни искри 2023", който ще се проведе във Варна от 20 до 22 октомври. Форумът вече се превърна в едно от важните и вдъхновяващи събития за децата и музикалната култура на България и Европа. Песните ще бъдат представени от талантливи..

публикувано на 04.10.23 в 11:30

Техническият университет с кариерна борса за студенти

Над десет фирми са заявили участие в предстоящата кариерна борса в Техническия университет във Варна. Тя ще се състои от 9 до 11 октомври във фоайето на Електротехническия факултет, съобщиха от учебното заведение.  Фирмите-участници ще предложат на студентите  възможности за практика, свободни работни места и насоки за преквалификация...

публикувано на 04.10.23 в 11:04

Пускат иновативна платформа за обучение на кадри в ресторантьорската и хотелиерската индустрия

Иновативна платформа Chef&Gastro ще предоставя програми за обучение, самообучение и квалификация на кадрите в ресторантьорската и хотелиерската индустрия. Зад идеята стоят професионални готвачи и професионалисти с опит у нас и по света в 5-звездни комплекси, каза за Радио Варна един от съоснователите ѝ Желязко Каракашев. Може ли..

публикувано на 04.10.23 в 07:45

Популярни актьори с предизвикателство към варненските младежи

Варна става домакин на третото издание на вълнуващото кино приключение „ Предизвикателството” . Кино академията ще се проведе между 6 и 8 октомври в арт пространството ReBonkers. Кино ентусиастите между 16 и 25 години ще имат възможността да научат тайните в света на киното и да вдъхнат живот на историите, които ги вълнуват. Участниците ще се..

публикувано на 03.10.23 в 15:14