Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въпреки войната, експортните мита и транспорта, слънчогледът от Украйна влиза у нас на пазарни цени

Снимка: Радио Шумен

Въпреки войната, експортните мита и транспортните разходи, слънчогледът от Украйна влиза в България на пазарни цени. Това каза за Радио Варна, след започналите протести на зърнопроизводители и животновъди заради вноса на украинско зърно и селскостопанска продукция, Юлиан Стефанов - финансов директор на една от големите компании за преработка на слънчоглед и производство на олио.

Компанията има четири завода - в Кнежа, в Полски Тръмбеш, в Добрич, където не се произвежда сурово олио, а само се рафинира и в Разделна край Варна. Именно последният, който е най-големият в България и в Румъния, беше спрян в началото на септември, заради липса на суровина. Към днешна дата с появата на ожънат слънчоглед от настоящата реколта, той отново е пуснат, но с намален капацитет.

В България, въпреки че имаше голям преходен остатък от миналогодишната реколта слънчоглед, част от земеделците имаха спекулативни очаквания и го задържаха за по-високи цени. Ситуацията обаче се усложни, че цените от средата на миналата година падат надолу, коментира Стефанов.

По думите му, дори и в момента цените на слънчогледа на международните пазари продължават да падат. Доколкото около 85-90 на сто от произведеното олио се изнася, ние като преработватели и производители трябва да се съобразяваме с международните (пазарните) цени.

Двойно по-ниски добиви на слънчоглед и царевица през тази година в Добрич и областтаСлънчогледът, който влиза от Украйна у нас е на пазарни цени, на същите, на които може да си купите румънски или унгарски слънчоглед. Въпросът е, че украинците имат много тежки разходи по износа си - експортни мита и много тежка логистика. Чисто ориентировъчно, преди войната 1 тон слънчоглед на баржи от Украйна беше на 5 пъти по-евтин от сега. И въпреки това той в момента се продава на пазарни цени, на каквито може да го намерите къде да е в Европа. 

Значителна част от българските земеделци предпочитат да не продават в момента, защото цената им се вижда ниска. И ние ги разбираме, но за съжаление са се комбинирали две много лоши стопански събития - лоша година/реколта през 2023 и ниски цени на международните пазари, а ние като изнасяме не можем да предложим нещо на цени, различни от международните. Иначе се трупат загуби и е по-добре да не работим, поясни Стефанов.

Около 30 на сто от мощностите на преработвателите не са натоварени в момента. По официални данни на Министерство на земеделието и храните, през стопанската 2021/22 г. те са преработили 3,2 млн.тона слънчоглед. Към днешна дата, за стопанската 2022/23 едва 2,250 млн. тона.


Цялото интервю с Юлиан Стефанов може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Василев

Николай Василев: Най-хубавото нещо за България би било да се раждат повече деца

Най-хубавото нещо за България е да се раждат повече деца и голяма част от българите, които са по света, да се върнат. Това каза Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката. Българите зад граница, като едни от най-големите инвеститори в страната ни, могат да са успешни и у нас, смята той. Хората ако могат да изкарват пари в чужбина и тук..

обновено на 04.12.23 в 14:27

"Кръговрат" - изложба на Боряна Симеонова

Още седмица изложбата "Кръговрат" ще бъде достъпна в експозиционната зала на художествения музей "Георги Велчев" във Варна. Тя е на варненската авторка Боряна Симеонова, която представя пейзажи, създадени през последните две години. "Кръговрат"-ът за Боряна Симеонова е "един поглед, миг отделен, изваден от общата картина на природата, която е съвършена и..

публикувано на 04.12.23 в 09:10
Иван Портних

Иван Портних: Инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта

Според бившия кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Иван Портних инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта. По думите му сигналите за това не са малко, а на въпрос за повече конкретика, той посочи удължаването на извънредното положение във Варна по време на последната буря..

публикувано на 02.12.23 в 16:04
Стела Николова - ДБ

Стела Николова: ДП „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“

Държавно предприятие „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“. Такава теза изказа в предаването на РВ „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ Стела Николова. Варненския народен представител допълни, че е изненадана от това отношение, тъй като варненското пристанище е единственото държавно пристанище което e на..

публикувано на 02.12.23 в 15:07
Тодор Тодоров

Тодор Тодоров: Срещите за климата са обречени

Световните срещи за климата са обречени, защото държавните ръководители се опитват да постигнат консенсус, който е невъзможен. Това каза за Радио Варна Тодор Тодоров – енергиен експерт от Екологично сдружение „За земята“, по повод започналата днес Конференция на ООН за изменението на климата в Дубай.   Според Тодоров: „Държавните по света..

публикувано на 01.12.23 в 08:00

Художникът Георги Кенаров, жури в конкурса на Радио Варна: В детската рисунка за мен най-важна е емоцията

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка . Тази година темата е  „Коледна приказка”.  Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения. Форматът трябва да е 35/50 см, а материалите,..

публикувано на 30.11.23 в 08:10
Новата библиотека в Бургас отвътре

Арх.Жечев: Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

Сградата на библиотеката в Бургас, проектирана от варненски архитекти, спечели награда на Европейската комисия. Проектът на обновената сграда, на арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова, спечели наградата на публиката в конкурса на Европейската комисия REGIOSTARS 2023 , в съревнование с 228 кандидатури от цяла Европа. Ние спечелихме конкурса с..

публикувано на 29.11.23 в 12:13