Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки войната, експортните мита и транспорта, слънчогледът от Украйна влиза у нас на пазарни цени

Снимка: Радио Шумен

Въпреки войната, експортните мита и транспортните разходи, слънчогледът от Украйна влиза в България на пазарни цени. Това каза за Радио Варна, след започналите протести на зърнопроизводители и животновъди заради вноса на украинско зърно и селскостопанска продукция, Юлиан Стефанов - финансов директор на една от големите компании за преработка на слънчоглед и производство на олио.

Компанията има четири завода - в Кнежа, в Полски Тръмбеш, в Добрич, където не се произвежда сурово олио, а само се рафинира и в Разделна край Варна. Именно последният, който е най-големият в България и в Румъния, беше спрян в началото на септември, заради липса на суровина. Към днешна дата с появата на ожънат слънчоглед от настоящата реколта, той отново е пуснат, но с намален капацитет.

В България, въпреки че имаше голям преходен остатък от миналогодишната реколта слънчоглед, част от земеделците имаха спекулативни очаквания и го задържаха за по-високи цени. Ситуацията обаче се усложни, че цените от средата на миналата година падат надолу, коментира Стефанов.

По думите му, дори и в момента цените на слънчогледа на международните пазари продължават да падат. Доколкото около 85-90 на сто от произведеното олио се изнася, ние като преработватели и производители трябва да се съобразяваме с международните (пазарните) цени.

Двойно по-ниски добиви на слънчоглед и царевица през тази година в Добрич и областтаСлънчогледът, който влиза от Украйна у нас е на пазарни цени, на същите, на които може да си купите румънски или унгарски слънчоглед. Въпросът е, че украинците имат много тежки разходи по износа си - експортни мита и много тежка логистика. Чисто ориентировъчно, преди войната 1 тон слънчоглед на баржи от Украйна беше на 5 пъти по-евтин от сега. И въпреки това той в момента се продава на пазарни цени, на каквито може да го намерите къде да е в Европа. 

Значителна част от българските земеделци предпочитат да не продават в момента, защото цената им се вижда ниска. И ние ги разбираме, но за съжаление са се комбинирали две много лоши стопански събития - лоша година/реколта през 2023 и ниски цени на международните пазари, а ние като изнасяме не можем да предложим нещо на цени, различни от международните. Иначе се трупат загуби и е по-добре да не работим, поясни Стефанов.

Около 30 на сто от мощностите на преработвателите не са натоварени в момента. По официални данни на Министерство на земеделието и храните, през стопанската 2021/22 г. те са преработили 3,2 млн.тона слънчоглед. Към днешна дата, за стопанската 2022/23 едва 2,250 млн. тона.


Цялото интервю с Юлиан Стефанов може да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

публикувано на 24.07.24 в 08:15

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05