Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българинът изхвърля по 90 килограма храна на година - купува повече, отколкото яде

| обновено на 28.09.23 в 11:58
Снимка: БГНЕС

Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенци по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция. 

Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението. 

Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик  и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция, посочи той.

От две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.

Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова.

Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха млади учители и студенти във Варна

Награди 15 млади учители за мотивиран старт в учителската професия. Отличия получиха и 13 студенти от варненски висши училища, класирани на І, ІІ или ІІІ място на студентски олимпиади, международни и национални състезания и конкурси, съобщават от общинския пресцентър. Отличията си те получиха от кмета на Варна Благомир Коцев и председателя на Общинския..

обновено на 05.12.23 в 16:45

Поставиха сърце за пластмасови капачки на "Аз вярвам и помагам" пред Областна управа във Варна

Поставиха метално сърце, в което ще се събират пластмасови капачки с благотворителна цел пред сградата на Областна администрация.  През тази година благотворителната кампания „Аз Вярвам и Помагам“ има желание да събере 500 хиляди лева за изпълнението на 3 добри каузи: - Първият в България изцяло оборудван мобилен пункт за кръводаряване..

публикувано на 05.12.23 в 14:34
Виктор Драганов

Ще стане ли малкият Виктор като Лео Меси

Всяко дете има мечти и всяко дете се радва на новия ден, в който може да играе с връстници, да учи и да се забавлява. Когато си малък – светът е голям и пълен с възможности. Такъв е светът и за Виктор Драганов от Варна, но освен всичко, което правят другите деца, Виктор трябва да бори всеки ден генетичното заболяване, с което се е родил –..

публикувано на 05.12.23 в 13:47

Църквата в балчишкото село Храброво отваря всяка неделя за миряните в района

Всяка неделя от 10.00 до 12.30 часа църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Храброво ще бъде отворена за миряните в района, съобщи новият кметски наместник Димитър Димитров. По време на празници служби ще води отец Яков, с чието съдействие е отворена църквата, уточни той. Припомняме, че храмът в балчишкото село бе осветен преди близо десет години от..

публикувано на 05.12.23 в 11:06

Шаранът за Никулден във Варна - 10 лева за килограм

В навечерието на Никулден рибната борса ври и кипи от хора, подготвящи се за празника. Традиционната риба  - шаран, върви по 10 лева за килограм.  Най-висока цена държи калканът - от 35 до 40 лева за килограм. По-евтин е черноморският паламуд, който може да се намери за 12 лева за кило. Скумрията е по 8 лева, сьомговата пъстърва  - 18 лева.  По думите..

публикувано на 05.12.23 в 10:56

Безплатно тестване за контактен дерматит в УМБАЛ „Света Марина“-Варна

До края на тази седмица се провежда станалата традиционната десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година темата на кампанията е „Контакта алергия на кожата при пациенти с и без атопичен дерматит“. Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите..

публикувано на 05.12.23 в 10:39

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19