Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал на крафт бирата във Варна

Снимка: Ани Петрова

Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна. 

Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.

Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.

Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.

Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.

Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.

Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.

Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.

Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.

В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).

Откога има крафт бира

Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.

Крафт бира в България

В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от община Аксаково. Четири именички от Добрич, които участват във фолклорния фестивал, споделиха, че..

публикувано на 17.07.24 в 15:21

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се включи в най-новата инициатива на Пътуващо читалище "Бащино огнище" „Пансион за книги“ - място за обмен..

публикувано на 17.07.24 в 14:21

Синоптикът Любомир Маджаров: 46 години в метеорологията не стигат

46 години трудов стаж на едно и също работно място. Това включва професионалната автобиография на синоптика Любомир Маджаров. Синоптикът с най-дългогодишен стаж сред всички свои колеги. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: Нито секунда работа на друго място. С отдаденост към прогнозите и към всички тези хора на сушата и в морето, за..

публикувано на 17.07.24 в 14:07

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме удавяния. Здравните инциденти са заради горещото време, най-често поради проблеми със сърцето и..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината, предаде БНР.  За първи път от 2013-та година насам доходът за издръжка..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в..

публикувано на 17.07.24 в 09:59