Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада", с голямата награда "Златна роза" (ВИДЕО)

| обновено на 28.09.23 в 20:15

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада", са носителите на голямата награда на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" 2023. На официална церемония във Варна днес бяха връчени призовете за най-добрата продукция на българската кинематография.

Общо седем награди получи лентата с режисьор Стефан Командарев - "Уроците на Блага".

"Колкото е по-автентична една история, толкова се оказва по-интересна и вълнуваща за чуждестранните зрители. Не можем да ги покорим с имитация на чуждестранно кино - там се търси нещо, което е автентично", посочи за Радио Варна режисьорът Стефан Командарев:


Четири награди взе филмът "Диада" на Яна Титова.

След „Доза щастие“ „Диада“ е вторият пълнометражен филм на Яна Титова. Тежкият живот на 16-годишната Дида, която е лишена от всякаква подкрепа и родителска любов, оформя сюжета по сценарий, писан няколко месеца от режисьорката на филма в реалната среда на едно ямболско училище. "Това е сценарий, който развивам от девет години. Беше писан преди "Доза щастие" и чакаше да му дойде времето. Мисля, че се случи в перфектния момент - бях изцяло готова за този филм", коментира Яна Титова. Тя допълни, че важно за нея е било снимките на филма да са правени в малък град. "Историята има много общо с реалността, но това са много отделни случки, истории, от различни места", допълни Титова:


Наградите на филмовите критици тази година са за късометражния филм "Любима" на Майя Виткова-Косев и за игралния филм "Диада" на Яна Титова. 

Съюзът на българските филмови дейци дава своята награда за "Уроците на Блага". Филмът на режисьора Стефан Командарев грабна и приза на публиката. Зрителите гласуваха след всяка прожекция в рамките на фестивала "Златна роза".

Наградата на младежкото жури взе филмът "Добрият шофьор" на режисьора Тонислав Христов. 

Диплом за специално постижение на късометражен филм получи "13-и август". 

Голямата награда за късометражно кино тази година е за "Тихо в снега" на режисьора Стефан Ганов. 

Диплом за специални постижения получи актьорът Герасим Георгиев-Геро - за участието му във филмите "Уроците на Блага" и "Добрият шофьор". 


Вторият диплом за специални постижения се присъжда на Сабина Христова, сценограф на филма "Ф1.618"  на режисьора Тео Ушев. 

Наградата за дебютен пълнометражен филм тази година е за режисьора на филма "Добрият шофьор" Тонислав Христов. 

Постижението за най-добра мъжка роля получи актьорът Иван Бърнев във филма "Васил" и за още няколко роли в други филми от фестивала "Златна роза". 


Наградата за женска роля отиде при Ели Скорчева за участието й във филма "Уроците на Блага". "Понеже нямам важни неща за казване си пожелавам важни неща за правене", каза Ели Скорчева при получаването на наградата.

За най-добър сценарий бяха отличени Симеон Венциславов и Стефан Командарев за филма "Уроците на Блага".

Наградата за операторско майсторство бе връчена на Веселин Христов, отново за филма "Уроците на Блага" 

Най-добрият режисьор според журито тази година е Яна Титова за филма "Диада". 

Специалната награда на Варна отиде за дебютната роля на Маргарита Стойкова за филма "Диада". Тя получи за подарък картина на Светлин Ненов. 

Главната специална награда на журито е за Георги Дюлгеров - за огромния му принос към българската кино култура и филма му "Записки по едно предателство". 

Видео: Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" - официална фейсбук страница:По публикацията работи: Олга Карова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три изложби като финал на образователната програма на школа "Дедал"

С три предстоящи изложби приключва образователната програма на школа "Дедал" - "Фарът на Дедал свети" за 2023 година. , На 7 декември ще бъде открита третата самостоятелна изложба на Симона и Павел Тотеви. Рисунка, туш, акварел, смесени техниги, дигитални разработки ще бъдат подредени в галерията за млади автори "Дедал" на адрес бул. "Съборни" 24,..

публикувано на 03.12.23 в 15:04

Детска театрална академия "Питър Пан" с две премиери

В мюзикъла "Вълкът и седемте козлета" и произведението "Корабчето" по Владимир Сутеев играят близо 40 деца от Варна. В първия клас те са на възраст от 8 до 13 години, а във втория - от 4 до 6 години.  В театрално-визуалния спектакъл „Корабчето“ децата са в приказната среда на малката рекичка, която за всички герои – калинки, буболечки, мишлета,..

публикувано на 01.12.23 в 15:52

Във Варна представят новия роман "Рана" на Захари Карабашлиев

Новият роман на Захари Карабашлиев - "Рана", ще бъде представен на 1 декември, петък, от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна.  Модератор на срещата   ще е разказвачът на добруджанската душа Диана Стефанова.  Актьорът Ненчо Костов и цигуларят Божидар Бенев ще ни  пренесат в света на този достоен в своята смиреност и..

обновено на 01.12.23 в 15:26

Стара Варна в картини – в Музея на Възраждането

Вече е факт дигиталният каталог "Стара Варна в картини – изобразителното изкуство във фондовете на Музея на Възраждането".  Проектът  има за цел да популяризира богатия фонд на музея. Над 160 творби на чуждестранни и български художници, рисувани през първата половина на ХХ век, показват една забравена и непозната Варна – старинен град, който..

публикувано на 01.12.23 в 11:09

Започват поетичните празници "Вапцарови дни"

Деветото издание на националните поетични празници „Вапцарови дни“ ще се проведе на 2 и 3 декември в зала „Пленарна“ на Община Варна. В рамките на събитието се провеждат два конкурса. Първият е Национален литературен конкурс, в който участват автори на стихотворения или есета, посветени на Никола Вапцаров. Тази година за оценка са подадени 49 творби..

публикувано на 30.11.23 в 16:10

Бургаски автор представя книга за Непал във Варна днес

“Непал. Базов лагер Еверест 5364 м. Портал към висините” е книгата на  Димитър Георгиев. Имате възможност днес да се срещнете с автора във Варна в Отдел Изкуство на Регионална боблиотека „Пенчо Славейков“. Тази вечер от 17:30 ч. Още подробности от репортера ни Ваня Славова:

публикувано на 30.11.23 в 11:08

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен - пиано и Мати Копонен - цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер - 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен. Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на..

публикувано на 29.11.23 в 15:53