Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражното кино със силна заявка на фестивала "Златна роза" 2023

Кадър от филма "Тихо в снега". Носител на голямата награда от фестивала "Златна роза" 2023 в категорията - късометражни филми

„Тихо в снега“ на режисьора Стефан Ганов е големият победител в категорията късометражно кино на 41-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“. Магичната и екзистенциална история, показваща дълбоката връзка между живота и смъртта, е вдъхновена и съдържа стихове на поета Борис Христов. Тази година в конкурсната програма за късометражно кино участваха 25 филма, а диплом за специално постижение получи „13-ти август“ на режисьора от Варна Венцислав Сариев. Критиката отличи „Любима“ на Майя Виткова-Косев.

В седмото изкуство късометражният филм е в сянката на игралния. У нас трудно ще намерите прожекция на кратки филми, особено извън столицата. Но те най-често са прехода на един млад режисьор към голямото кино. 

За Ивета Иванова 15-минутната лента „Запетая“ е дебют. Сценарият е по разказ на Захари Карабашлиев, който писателят ѝ е предоставил безплатно – наистина впечатляващо. В историята драматург, който досега е живял в Калифорния, се връща в България, за да гледа своята нова пиеса в Театъра. Това, което вижда на сцената, не му харесва, меко казано. В главните роли са Иван Юруков и Валентин Ганев.


"Получих любезното съдействие на Васил Василев, директор на Народен театър „Иван Вазов“, който тъй като бях на стаж там като асистент режисьор, каза, че мога да използвам терена. Актьорите веднага се съгласиха на драго сърце, като разбраха, че уча кинорежисура и все пак съм асистент режисьор в театъра", казва Ивета Иванова.


И така с бюджет от 0 лева Ивета Иванова подготвя около месец снимачния процес, а самите снимки продължават само три дни. Не бърза да се впуска в игралното кино:

"Имам втори късометражен филм, който е с участието на Деян Донков и Пьотр Кшемински, очаква се да излезе тази есен. За пълнометражно кино ще видим, има време, според мен всяко нещо се случва тогава, когато узрее достатъчно и когато му е времето," казва с усмивка младата актриса и режисьорка.

Друг участник в 41-ото издание на фестивала „Златна роза“ е варненецът Румен Русев. Негов беше и един от най-кратките филми в програмата - шестминутният „Мимезис“.

"Филмът се разказва за пристрастен към технологиите самотник, който се регистрира в мистериозна фирма за запознанства, която поставя човешкото му съществуване под въпрос. Анализираме една тема, която в момента се дискутира много и в Холивуд, но няма да казвам какъв е финалът, защото той е неочакван," обяснява Русев.

Режисьорът Румен Русев

Румен Русев използва късата форма, за да представи концепция, от която може да се роди и пълнометражен филм. Загатва основните проблеми, показва главните характеристики на персонажите, експериментира с цветовете и кадрите. Огромното му желание е да направи игрален филм, а жанровото кино го вълнува най-много и смята, че в България то е малко пренебрегнато. А за късата форма обяснява:

"Трудно е да се прави късометражен филм, защото късометражните филми не носят пари, тоест голяма част от екипа се включва безвъзмездно, от добра воля, от желание, от амбиция. Те вярват, че проектът е добър и затова се включват."

Филмът „Тихо в снега“, който беше показан за първи път пред публика на фестивала във Варна, стана и големият победител в категорията за късометражни филми. Място на снимките е било село Смочево и Рила, а историята предлага емоционално наситена атмосфера. Майка и син се озовават на непознато място, при непознат мъж, който им предлага подслон:

"Търсим собствена мистика, която да е по-поетична, да извиси някак си екзистенциалното, в един такъв свят на метафора. Това беше цел на филма и се надяваме да сме успели, хем да разчувстваме хората, хем да, аз не случайно казвам магия, като ме питат, защото има нещо магично в света около нас и ние се опитваме да го хванем," обяснява Стефан Ганов.

Режисьорът Стефан Ганов

Като почти всички късометражни филми у нас и „Тихо в снега“ ще бъде показван основно по фестивали. Другата възможност да се види е, ако бъде качен в платформи за кино в интернет. Стефан Ганов смята, че може да се направи и още нещо:

"Надявам се в един момент да почне да се показва кратко кино и по телевизия, което за момента го няма в България, защото аз съм завършил в Германия и там има блокове с късометражно кино, които имат много голяма гледаемост. Това би било добре да се случи и тук, за да може да се види киното," казва Ганов.

Той вече работи по сценарий за пълнометражен филм, а планира и още един късометражен.

Творческият директор на „Златна роза“ Александър Донев каза за Радио Варна, че основната цел на късометражната програма тази година е била да покаже разнообразие от гласове:

"Колкото се може по-различни стилове, от една страна да окуражим авторите, че си струва да присъстват и да се представят филмите им, в контекста на други хора, които правят късометражни филми и освен това да дадем знак на професионалистите, на колегите, на критиците, да видят, че наистина има много хора, които искат да изразят себе си с кино," обясни Донев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45

Q-Jazz Festival - джазът на младите, започва днес

Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival - Джазът на младите! Плажът на рибарското селище "Карантината" става джаз сцена на  11, 12 и 13 юли.   В ходът свободен . Тази година любителите на джаза могат да се насладят на изцяло авторкси репертоари. Фестивалът е създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на..

публикувано на 11.07.24 в 10:00