Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Когато искаш, намираш начин

| обновено на 18.10.23 в 13:54

Есен е, температурите падат, но времето все още е благосклонно към туристите. Те от своя страна продължават да се срещат с кротко пасящи крави във високите части на планините. Високопланинското свободно отглеждане на животни се практикува от години в България. Дори и на височина от 2 600 се срещат пасящи стада.

Събота. Температура на въздуха около 3 градуса. Ясно и слънчево време. Без вятър. Дестинацията са върховете Белмекен и Ибър в Рила. На слизане от втория срещам Николай Василев. Подпрял се е на едни жълто-черен маркировъчен стълб. До него кротко пасе кон. Оказва се, че кравите по склоновете на Ибър са негови.

"Тук са 1400 и имам още 200 при нас. 1600 са общо."

От 15 години Николай Василев отглежда едър рогат добитък. Превърнал е дейността си в семеен бизнес.

"От 15 години качваме животните тук на Белмекен, на Рила, защото при нас лятото е голяма суша. За да използваме свежата паша, ги качваме юли месец тук и сега края на октомври ще ги върнем при нас."

Това „при нас“ е в района на Маджарово. В продължение на 15 години животните се транспортират лятото край Белмекен, а зимата – обратно до Маджарово. Между юли и октомври животът е високо в планината на палатка.

"Ние се сменяме. До вчера беше шуреят ми. Синът и той беше, защото сме по двама. Някои път сме самички.Сменяме се, но по два месеца горе-долу изкарваме."

За страх – не става дума, защото най-страшното нещо е човекът.

"Вълци има. Идват през вечер, през две. Ние за това спим при животните, за да ги пазим. От вълци и от крадци."

Самотата се преживява, философски заключва Николай Василев.

"Имам един приятел, той си взема отпуск и ми помага един месец. И вика - "Или трябва да си много глупав, или трябва да си много умен, за да си на такова място. Човек и на такива места има какво да прави. Четем книга, размишляваме."

Предимно над живота. Как върви. Мислиш дали живееш правилно, дали правиш нещата добре. Дали бизнесът ти върви, как да го развиеш, как да направиш така че да си по-добре както в работата, така и в живота.

"Бизнесът върви. Не се оплаквам. Много хора мисля, че се оплакват незаслужено, че работите им не вървят. Аз мисля, че основният двигател на работата си ти. Ако намериш причината в себе си да разбереш, защо не върви, е по-добре, отколкото да търсиш другаде причините."

Времето започва да застудява, а мен ме чака още път по красивите планински пътеки. Разделяме се с Николай Василев с уговорката, че зимата ще се видим в Маджарово. И продължавам да недоумявам как 1400 крави се гледат на открито няколко месеца и се превозват от единия край на Родопите, до другия.

Повече - в репортажа:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12