Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Дечева: В края на изборния ден ще има забавяне, но всичко това е заложено предварително

Румяна Дечева
Снимка: БГНЕС

В края на изборния ден на 29 октомври ще имаме едно забавяне, ще имаме поправки, но всичко това е заложено предварително. Това коментира за Радио Варна изборният експерт Румяна Дечева. 

з приемам, че всеки един член на секционна избирателна комисия приема да работи по-дълги часове. Но след определен час ние губим концентрацията си! Това няма как нашата добра воля предварително да го компенсира", допълни Дечева. 

По думите й, много често, когато се говори за местни избори, изглежда, че за първи път в страната ще се произвеждат такива. "Прави впечатление, че въпреки че от десет години вече имаме постоянно действаща Централна избирателна комисия, Изборният кодекс не е променян цяла година. Има много положителни фактори за добрата подготовка и въпреки всичко се създава едно усещане за напрегнатост, неготовност, черезвичайност", каза още Дечева.

Според нея в момента фокусът не е върху конкретните теми, които касаят изборния процес, а се говори за "големи геополитически ситуации, за неща, свързани с всякакви теми, които безспорно трябва да се разглеждат, но не в момента", допълни изборният експерт. Следствието от всичко това, твърди Дечева, е допълнителната несигурност на бъдещия гласоподавател. "Това са едни елементарни недомислици, които няма как да са случайни! След изборите трябва да направим един пълен одит на целия изборен процес, за да не отидем никога повече на избори с толкова много мини по пътя ", допълни Румяна Дечева. 

Тя коментира и решението тази година СИК-овете да не сумират резултатите от машините и хартиените бюлетини. "Това показва, че може би са си взели поука. Това е много добро решение, но това е една малка капчица! Машините остават една печатница на хартийки", каза още Дечева. 

Тя допълни, че когато избирателите влизат да дадат своя глас в секциите, те първо ще бъдат попитани: "За какво искате да гласувате?". "Моля ви, хайде да гласуваме за всичко, за всяко нещо! Защото когато ние не гласуваме, ние предоставяме нашия глас на някой друг да реши вместо нас... Да дадем гласа си за всичко и да решим какво ще бъде бъдещето на нашите градове!", подчерта изборният експерт. 

Целия разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл:







По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30