Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от живота на майка на дете с увреждане

| обновено на 02.11.23 в 17:27
Галя Койчева
Снимка: Д.Дончева

Този разговор събира в няколко минути 30 години от живота на една майка на дете с увреждане. Галя Койчева е от Варна, има почти 30-годишен син с множествени затруднения. Ражда го в зората на демокрацията и първата подкрепа, за да отгледа детето си вкъщи, а не да го остави в социален дом, получава от варненската Фондация Карин дом. Ивайло израства с помощта на работещите в Карин дом, а с него „расте“ и майка му – Галя Койчева. Всеки ден се бори с предразсъдъци, неразбиране, дори суеверия, и така става част от изграждането на услуги за деца с увреждания както във Варна, така и в цялата страна.

Галя Койчева е носител на първата награда на Карин дом - за личен принос в политиките за деца и приобщаващо образование. Участва в кампании за развитието на политики за хората с увреждане. Тя е един от основателите на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Слънчевата къща" във Варна. Завършва социален мениджмънт и психология, като сега е психолог в Центъра за защитена заетост за младежи с увреждания към Висшия институт по мениджмънт във Варна.

Днес борбата й продължава, защото малкото дете вече е пораснало и трябва да се бърза да се създадат устойчиви услуги за възрастни хора с увреждания. За силата на майката, за превъзмогването на тежки думи, за промяната на общественото мнение и безрезервната майчина любов – Галя Койчева разказа.



Когато се основа Карин дом моят син беше бебе и ние посещавахме първите терапевтични сеанси. Карин дом ни подадоха ръка и създадоха родителска общност във Варна.

Трудностите по пътя

Минахме през най-различни етапи, които са част и от цялата историческа епоха на нашата държава. От един медицински модел на подкрепа, който съпътстваше ранното детство на моя син, през Фондация Карин дом и методите за подкрепа, към които те ни насочиха, се получи т.нар. в последствие социален модел.

От това да вижаме децата си като диагнози, ние започнахме да ги виждаме като личности, като деца, които имат свои мечти, нужди, които трябва да играят и да се забавляват. Един от най-ярките ми спомени от онова време, а аз имам ярки спомени, защото Карин дом беше като някакво чудо и като светлина в тунела, е как вървим заедно по центъра, по площада на Варна - ние няколко родители с деца с инвалидни колички. И това ми е толкова силно, толкова вълнуващо, защото усещах силата от това да сме заедно и да бъдем навън – ние майките и децата им с инвалидни колички. Това за онзи момент в България беше почти немислимо. Сега от гледна точка на времето, на почти 30 години, сме преминали много и много различни неща, но не сме се отказали да се борим за това нашите деца да имат едно нормално съществуване.

Колко бавно се случват промените в държавата

Много бавно и много трудно. Някак си обществото ни все не достигаше тази зрялост да приеме различието. Трудно се случваше и продължава да е така в известна степен. Но през тези години ние преодоляхме много стигми, предразсъдъци, инакомислещи хора и малко по малко с мишите стъпки можем да се похвалим с добри резултати.

Постигнатото

Достъпният транспорт, услугите „Дневна грижа“, личното асистентство – това са част от нещата, но аз ще кажа за невидимите промени. Много хора вече ни се усмихват по улицата, а преди години си чукаха и плюеха в пазвите. Сега се усмихват и подават ръка, питат имам ли нужда от някаква помощ, готови са да съдействат. Това е истинската промяна – да видим човека зад увреждането.

Как продължава борбата за промяна

Докато работехме за проблемите на децата си те пораснаха. Всеки етап от развитието на всеки човек има различни нужди, така и децата с увреждания в един момент стават млади хора с увреждания. Докато правихме услуги за деца, после правихме услуги за младежи, сега вече се замисляме за услугите за възрастни и нашия най-голям и страшен въпрос е :“Какво се случва когато един ден нас ни няма?“.

Трябва да бързаме сега да развиваме, да подкрепяме нашата държава и да я притискаме да развива услугите за възрастни хора, за стари хора и за това какво ще се случи с хората с увреждания, когато техните семейства ги няма.

За съжаление политиката в нашата държава е нестабилна и сега сме в едно такова особено време отново. Бих призовала всички политици да мислят повече за децата – за тяхното щастие и за тяхното бъдеще.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30