Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни office пакети за учениците? Топката е в училищата

В търсене на информация как децата в училище да си инсталират софтуер, за който държавата плаща от години

Снимка: Microsoft

Колко от вас са чували, че освен възможност учениците в България да се ползват от ресурсите на т.нар. "Дигитална раница" - проектът на Министерство на образованието и науката (МОН), който цели "да олекоти" ученическите раници и да събере на едно място електронно четими учебници от 1 до 7 клас (от следващата учебна година и тези от 8 до 12 клас - бел.а.) и да предостави редица безплатни ресурси за обучаващите се, дава възможност учениците да могат да изтеглят безплатно лицензиран office пакет на Майкрософт на до 5 устройства?

Оказва се... малцина, установи проверка на Радио Варна.

Подобни лицензи имат и 67 500 учители, за което съобщиха от ведомството на 18 октомври.

Според текста на съобщението, възможността учениците у нас да могат да си изтеглят безплатно софтуер, "е заложено в действащия договор между Министерството на образованието и науката и технологичната компания.

Проектът на МОН за изграждане на единна национална идентификационна система в предучилищното и училищно образование, както и за „Дигитална раница“ за онлайн уроци, е един от най-големите в световен мащаб по отношение на внедряването над 1 милион лицензи за всички учители и ученици. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директора на „Майкрософт България“ Калин Димчев. Данните са на компанията и са на база проекти за електронно обучение, реализирани с различни образователни институции по целия свят.

Отговорът от пресцентъра на МОН по темата гласи следното:

Всеки един ученик може да влезе в портала на Office365 (https://office.com) чрез националния си образователен акаунт @edu.mon.bg, от където може да бъде изтеглена актуалната версия на офис пакет Microsoft Office 365, който след това се активира със същия акаунт на ученика @edu.mon.bg. Учениците могат да инсталират лицензиран офис пакет на до 5 устройства, като активацията на софтуера за всяко от устройствата се извършва отново с акаунта на ученика @edu.mon.bg.

Проектът "Дигитална раница" е познат на голяма част от родителите и учениците и се ползва в различна степен. Опцията за безплатният софтуер обаче е тази, която оказва се е непозната - и за обучаващите се, и за родителите им, а вероятно и за учителите, за да я обяснят на учениците си.

Всяко училище в България е получило акаунти - потребителско име и парола, за да ги раздаде на учениците си, коментира за Радио Варна Ирена Радева, началник на Регионалния инспекторат на МОН във Варна.

Имаме информация, че не всички родители и ученици са разбрали за какво са раздадени акаунтите, каза Радева.

На практика обаче, учениците, които са получили подобни акаунти са ги получили на листчета с размери около 10x1 см. с обяснението, че трябва да ги пазят и без особена информация за какво са им. На места има информация, че така се достъпва "Дигиталната раница", но за лицензирани office пакети почти не е ставало дума.

Многократно сме обяснявали и сме молили колегите да се обясни на родителите защо се раздават тези акаунти и от какво могат да се възползват учениците. Въпросът обаче се неглижира от всички, посочи Ирена Радева.

Акаунтите към системата на МОН "вървят" с учениците от първото им стъпване в училище до края на образованието им.



Възможността да се ползват office пакети съществува от няколко години, каза за Радио Варна Алекс Куклин, системен администратор в частно училище. Не сме се възползвали, защото работим с ресурсите на друга технологична компания, но знаем, че е възможно, добави той.



В случай, че има неактивирани акаунти, неполучен или изгубен, или забравен, учениците и родителите им могат да се обърнат към училищните ръководства, за да им бъдат издадени отново.

Ето и кратка инструкция как учениците да си изтеглят безплатен лицензиран office пакет на до 5 устройства, според договора на МОН с технологичната компания, която написахме с Алекс Куклин.

За да може да се възползвате от тази възможност, трябва да направите няколко неща:
1. Да получите или да изискате от училището на вашето дете потребителско име и парола за персолен вход към портала edu.mon.bg. С него ще може да достъпвате и т.нар. дигитална раница. Потребителското име (логин) е във вида XYNNNNNNNN@edu.mon.bg, където X и Y са обичайно първите букви от имена, а NNNNNNNN - някакъв номер.
2. Отивате на https://www.microsoft365.com/, там използвате тези данни – потребителското име XYNNNNNNNN@edu.mon.bg и паролата, която ви е дадена с него, за влизане в платформата на компанията.
3. След влизане на https://www.microsoft365.com, имате възможност да изтеглите пакета Office365. За да активирате лиценза, ще са ви нужни отново същите данни. Може да го направите на до 5 различни устройства, работещи под windows компютър. В случай, че работите на Apple MacBook, също е възможно да инсталирате Office365, но не и да достъпите дигиталната раница.
Потребителското име и парола се дават от учебното заведение. След първоначалната регистрация, паролата за достъп може да бъде променена от ученика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Полярно сияние оцвети небето и над България

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ, съобщава БНР. На явлението, което оцвети небето в пурпурно-алено, можеха да се наслаждават в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Снимка: Meteo Bulgaria

публикувано на 11.05.24 в 16:52
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Светите братя Кирил и Методий почитаме на 11 май

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 09:05
ПГГСД

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Великденското интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?" ще се проведе на 11 май

На 11 май от 16:30 часа в Младежкия дом във Варна ще се проведе Великденско интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?".  В надпреварата ще вземат участие 8 представителни отбора, всеки с по 6 състезатели. В решаването на интелектуалните загадки ще премерят сили младежи от Клуб „Делфин“- Варна, основни и средни училища, професионални и профилирани..

публикувано на 10.05.24 в 19:20