Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години ОУ „Черноризец Храбър“. Представиха за първи път химна на варненското училище

В Деня на християнското семейство Основно училище „Черноризец Храбър“ във Варна отбеляза 50 години от своето създаване с празничен концерт в Двореца на културата и спорта.

За първи път пред публика беше представен химнът на учебното заведение. Негов автор е дългогодишният преподавател по български език и литература Стефан Ганушев, а композитор е музикантът Константин Добрев.


„В нашето голямо семейството сме цветни, интересни и различни! В нашето семейство търсим решения и знаем как да победим, да се забавляваме и раздаваме в името на нашите деца! Честит празник, достойни черноризци“, подчерта директорът Даниела Панова-Пенкова.

Специално да поздрави своето училище на сцената излезе актрисата Албена Михова, бивш негов възпитаник. „Не забравяйте да обичате учителите си!“, каза тя.

Своята „Клетва на достойните черноризци“ по традиция за патронния празник на училището положиха второкласниците. Всяка една от съставните й части започва с първите букви на училището:

Честни да бъдем пред всички и всичко.

Единни да сме в труда, учението и игрите.

Радост да носим, а не вражда.

Невежеството да гоним от нас.

Отговорни да сме за своите действия и слова.

Редовно да изпълняваме домашните си.

И да се стремим към успех в обучението.

Заветите да следваме на Народните будители.

Един ден дори да не бездействаме.

Целите си с труд и ум да постигаме.

Празничният концерт продължи с изпълнения на бивши и настоящи възпитаници на училището, преподаватели и приятели. 



Шампионите му – всички, спечелили редица медали от различни състезания, бяха поздравени от талантливия Преслав Сурдов.




ОУ „Черноризец Храбър“ е създадено през 1973 г. по проект на архитект Стефан Колчев. От основаването си до 1992 г. носи името „Жечка Карамфилова“. 




По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Исполин ли може да реши проблемите в кв."Виница"?

Хората не знаят, че днес се провеждат частични избори за кмет на район „Приморски“, коментира за Радио Варна Киряк Костадинов, жител на кв. „Виница“ и член на 178 секционна избирателна комисия в ОУ „Панайот Волов“ в квартала. По неговите думи предизборната кампания не е била разпространена по вестниците, телевизиите и радиото. Костадинов..

публикувано на 20.10.24 в 11:51

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не“ на чупливите кости“. Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер. „Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки..

публикувано на 20.10.24 в 08:23

Хижа "Триглав" и художествена галерия в едно

Преди седмица бяха избрани най-добрите хижи и заслони в кампанията "Хижа на годината" 2024. Бяха отличени 36 обекта в 16 конкурсни категории с гласовете на близо 40 000 туристи. В следващия материал обаче няма да стане дума за нито една от отличените хижи или заслони. А за подслон в планината, превърнат в художествена галерия.  Момчил Косев е..

публикувано на 19.10.24 в 10:45

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международната федерация на екслибрис обществата

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международна федерация на екслибрис обществата FISAE през 2026-а.  Организатор на събитието ще е Фондация за изкуство Йордан Петков.  В следващите две години президент е ръководителят на организацията-домакин. Така до провеждането на конгреса на  FISAE  през 2026-та година във Варна президент ще бъде..

публикувано на 18.10.24 в 14:09

Ентусиасти почистват Варна в неделя, организират безплатни тренировки на Трета буна

В неделя, 20 октомври, всеки, който забелязва място около себе си, което го дразни заради отпадъците, може да се включи в инициативата, организирана от група ентусиасти, за които спортът и екологията винаги вървят ръка за ръка. Те призовават всеки от нас да излезе в неделя, да вземе една торбичка или чувал, да сложи ръкавиците и да събере малко боклук...

публикувано на 18.10.24 в 10:55

Експерт: Възможно е поскъпване на шофьорския курс

Приетите още миналия месец нови промени в шофьорските курсове и дигитализацията в обучението и изпитите за книжка ще намалят драстично сивия сектор в бранша. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Промените обаче е възможно да доведат и до поскъпване на курса , каза още Георгиев,..

публикувано на 18.10.24 в 09:50