Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх.Жечев: Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

7
Новата библиотека в Бургас отвътре

Сградата на библиотеката в Бургас, проектирана от варненски архитекти, спечели награда на Европейската комисия. Проектът на обновената сграда, на арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова, спечели наградата на публиката в конкурса на Европейската комисия REGIOSTARS 2023, в съревнование с 228 кандидатури от цяла Европа.
Ние спечелихме конкурса с идеята, че това е иновативен детски център, така я проектирахме, така я построиха и така тя вече работи две години. Това е първата денонощна библиотека в България, разказа за Радио Варна арх. Делян Жечев. И в два след полунощ да отидете ще видите, че там има деца. По това време има деца и по дискотеките и в парковете. Къде е по-добре да бъдат - в тази библиотека или по дискотеките? Това попита риторично арх. Жечев. Тя е и точка за срещи на децата в Бургас преди да отидат където и да е, дали на дискотека, дали на разходка, те първо се събират вътре в този детски център. Идеята тръгна от това да има иновативен начин на образование на децата. 

Арх.Жечев: Заданието на Община Бургас беше много подробно написано, с ясни задания и ясни правила. Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

Екипът, който Община Бургас подбра да работи в библиотеката е уникален и по този начин те печелят всички награди.  Видяхме конкурса за проект, обявен от Община Бургас. Заданието беше много подробно написано, ясно и точно. Нямахме въпроси към изискванията и затова решихме да участваме. Направихме проекта, кандидатствахме, не помня колко бяха кандидатите, но спечелихме за наша радост. Това разказа арх. Любка Ситронова. 

Това беше една стара рушаща се сграда в центъра на Бургас. Била е немска болница, беше пред разпад. Доколкото знам това тя да придобие нов облик е било сред предизборните обещания на бургаския кмет преди години, за да не стои като някаква язва, разказа още арх. Жечев. Всичко беше с много ясни задания и ясни правила. И когато имаш инвеститор, в лицето на Община Бургас, който знае какво иска, всичко става много по-лесно, подчерта той. 

Когато Община Варна обяви конкурса,  в ателието се бяхме разделили на две групи. Аз и до ден днешен си държа на думата, че на това място (б. ред. настоящият паркинг към сградата на Община Варна) не трябва да се строи каквото и да е. Баща ми арх. Венелин Жечев (б. ред. бивш заместник-кмет и гл. архитект в екипа на Кирил Йорданов), лека му пръст, искаше да участва в този конкурс, аз бях категорично против. Баща ми участва с проект и помня, че звъня лично на гл. архитект да го пита трябва ли задължително всички тези параметри, които са по задание да се спазват, отговорът беше твърдо - да. После, отстрани наблюдавах, проектът, който спечели не отговаряше на тези параметри. Не искам да влизам в подробности, но аз имам претенции и към тези, които организираха този конкурс - ние много умело умеем да се крием зад едни международни журита, да правим международни конкурси, но всичко е с идеята да усвоим едни пари, да построим нещо, защото имаме едни пари. Но каква ни е концепцията? Каква е точно идеята? 

Такъв проект трябва да се разглежда в два аспекта - единият е градоустройствен, другият - стратегически, с приоритет образованието на децата в градаГрадоустройствен - абсолютно тази сграда не й е мястото там от комуникативна гледна точка. Сега там не можеш да спреш кола, представете си сграда, която да събира 1 000-2 000 души, второ всичко като зеленина там ще изчезне, а на всичкото отгоре е толкова тясно, че тази сграда няма да можеш да я възприемеш, колкото и да е красива. А, от гледна точка на образователната стратегия, тя е сгрешена. 

Във Варна всичко, което можеше като архитектура го уплътнихме така, че вече нищо такова не можеш да направиш. Единственото такова място, където може да се направи реален голям център с кътове за рекреация на децата, зелени зони и зали за спорт и библиотека, е островната зона под моста. 

Арх.Жечев: Има нещо много сбъркано във Варна - градът е с никакъв излаз на море. Единственото място, където имахме и трябваше да бъде този голям младежки културен център - на Морска гара, там направихме паркинкги и заведения. На мен ми харесва и така тази зона. Но, все пак смятам, че културната зона на града трябва да е там, където е Морска гара и под моста, така като е навсякъде по света. Вижте Операта в Сидни къде е - не е в центъра на града, а там, където може да я видят всички, отвсякъде. Всичко това трябваше да е и във Варна, смята арх. Жечев.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историкът Борислав Дряновски: На първо място в живота си съм следвал любовта към родния край и семейството

На светлата дата на Освобождението на България от турско робство Държавният архив във Варна отбелязва и 80 години от рождението на Борислав Дряновски . В чест на дългогодишния директор на Архива, работил там повече от 40 години, историк и автор на редица предавания в Радио Варна, е подредена документална изложба. Тя   ще бъде открита от 16 часа..

публикувано на 03.03.24 в 09:05

Премиера на "Българи от старо време" на 1 и 2 март във Варна

На 1 и 2 март ще бъде премиерата на спектакъла "Българи от старо време" във Варна. Мястото е Държавната опера, а часът - 19.  Режисурата на оперетата от Асен Карастоянов е поверена на Николай Априлов. В ролята на Дядо Либен ще видим Иво Танев, а в Хаджи Генчо ще се превъплъти Владислав Карамфилов - Въргала.  "Българи от старо време" е четвъртата..

публикувано на 29.02.24 в 08:05

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 28.02.24 в 08:35

Случаите на кибертормоз над деца в България са намалели през последната година

С малко над 7% са намалели случаите на тормоз над деца в киберпространството през миналата година. Така за първи път по този показател, България е под средния процент за страните членки в Евопейския съюз , показва съвместно проучване на Държавна агенция „Закрила на детето“ и Българската академия за сигурност. Нейният председател..

публикувано на 27.02.24 в 08:58

Туроператори: Изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25% ще ни доведе до фалит

Нова европейска директива предвижда ограничаване до 25 % на авансовите плащания на пакетните пътувания за почивки и екскурзии.  Тази промяна не се прие добре от страна на туристическия бранш, който излезе със становище, адресирано и до министъра на туризма.  Много моменти в директивата не отговарят на изискванията на туроператорите, коментира за Радио..

публикувано на 27.02.24 в 08:30

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на..

публикувано на 26.02.24 в 08:15

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 26.02.24 в 08:00