Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх.Жечев: Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

7
Новата библиотека в Бургас отвътре

Сградата на библиотеката в Бургас, проектирана от варненски архитекти, спечели награда на Европейската комисия. Проектът на обновената сграда, на арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова, спечели наградата на публиката в конкурса на Европейската комисия REGIOSTARS 2023, в съревнование с 228 кандидатури от цяла Европа.
Ние спечелихме конкурса с идеята, че това е иновативен детски център, така я проектирахме, така я построиха и така тя вече работи две години. Това е първата денонощна библиотека в България, разказа за Радио Варна арх. Делян Жечев. И в два след полунощ да отидете ще видите, че там има деца. По това време има деца и по дискотеките и в парковете. Къде е по-добре да бъдат - в тази библиотека или по дискотеките? Това попита риторично арх. Жечев. Тя е и точка за срещи на децата в Бургас преди да отидат където и да е, дали на дискотека, дали на разходка, те първо се събират вътре в този детски център. Идеята тръгна от това да има иновативен начин на образование на децата. 

Арх.Жечев: Заданието на Община Бургас беше много подробно написано, с ясни задания и ясни правила. Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

Екипът, който Община Бургас подбра да работи в библиотеката е уникален и по този начин те печелят всички награди.  Видяхме конкурса за проект, обявен от Община Бургас. Заданието беше много подробно написано, ясно и точно. Нямахме въпроси към изискванията и затова решихме да участваме. Направихме проекта, кандидатствахме, не помня колко бяха кандидатите, но спечелихме за наша радост. Това разказа арх. Любка Ситронова. 

Това беше една стара рушаща се сграда в центъра на Бургас. Била е немска болница, беше пред разпад. Доколкото знам това тя да придобие нов облик е било сред предизборните обещания на бургаския кмет преди години, за да не стои като някаква язва, разказа още арх. Жечев. Всичко беше с много ясни задания и ясни правила. И когато имаш инвеститор, в лицето на Община Бургас, който знае какво иска, всичко става много по-лесно, подчерта той. 

Когато Община Варна обяви конкурса,  в ателието се бяхме разделили на две групи. Аз и до ден днешен си държа на думата, че на това място (б. ред. настоящият паркинг към сградата на Община Варна) не трябва да се строи каквото и да е. Баща ми арх. Венелин Жечев (б. ред. бивш заместник-кмет и гл. архитект в екипа на Кирил Йорданов), лека му пръст, искаше да участва в този конкурс, аз бях категорично против. Баща ми участва с проект и помня, че звъня лично на гл. архитект да го пита трябва ли задължително всички тези параметри, които са по задание да се спазват, отговорът беше твърдо - да. После, отстрани наблюдавах, проектът, който спечели не отговаряше на тези параметри. Не искам да влизам в подробности, но аз имам претенции и към тези, които организираха този конкурс - ние много умело умеем да се крием зад едни международни журита, да правим международни конкурси, но всичко е с идеята да усвоим едни пари, да построим нещо, защото имаме едни пари. Но каква ни е концепцията? Каква е точно идеята? 

Такъв проект трябва да се разглежда в два аспекта - единият е градоустройствен, другият - стратегически, с приоритет образованието на децата в градаГрадоустройствен - абсолютно тази сграда не й е мястото там от комуникативна гледна точка. Сега там не можеш да спреш кола, представете си сграда, която да събира 1 000-2 000 души, второ всичко като зеленина там ще изчезне, а на всичкото отгоре е толкова тясно, че тази сграда няма да можеш да я възприемеш, колкото и да е красива. А, от гледна точка на образователната стратегия, тя е сгрешена. 

Във Варна всичко, което можеше като архитектура го уплътнихме така, че вече нищо такова не можеш да направиш. Единственото такова място, където може да се направи реален голям център с кътове за рекреация на децата, зелени зони и зали за спорт и библиотека, е островната зона под моста. 

Арх.Жечев: Има нещо много сбъркано във Варна - градът е с никакъв излаз на море. Единственото място, където имахме и трябваше да бъде този голям младежки културен център - на Морска гара, там направихме паркинкги и заведения. На мен ми харесва и така тази зона. Но, все пак смятам, че културната зона на града трябва да е там, където е Морска гара и под моста, така като е навсякъде по света. Вижте Операта в Сидни къде е - не е в центъра на града, а там, където може да я видят всички, отвсякъде. Всичко това трябваше да е и във Варна, смята арх. Жечев.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10